Vítězné drama s Karlovarskem

Extraliga mužů – 21. kolo
VK Ostrava – ČEZ Karlovarsko 3:2 (20,-16,-23,25,11)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Šulista, Janků, Václavík. (Střídali: Balon, Šoltys). Trenér Zdeněk Šmejkal. 
ČEZ Karlovarsko: Štefko, Široký, Treial, Sukuba, Zmrhal, Málek, Pfeffer. (Střídali: Hudeček, Končal). Trenér Jiří Novák. 
1. set
Do zápasu vstupujeme nekoncentrovaně a za stavu 1:6 si musí trenér Šmejkal vzít první oddechový čas. Sráží nás velký počet nevynucených chyb. Při podání Kotase se pomalu zvedáme a rozdíl snižujeme na tři body. Když jde na podání Biernat, předvedeme výbornou sérii pěti bodů a za stavu 13:13 se začíná znovu. Poprvé v setu jdeme do vedení na stav 18:17, třetí úspěšnou sérii na podání v tomto setu vede za koncovou čarou Šmídl. Do koncovky jdeme za vedení 20:17. Nakonec si vytvoříme pět setbolů a set ukončuje Janků úderem o soupeřovy bloky a míč letí ven z hřiště. 
2. set
Do druhého setu vstupujeme jako velká voda. Při podání Janků vedeme rychle 4:0, ale soupeř ihned reaguje při podání Sukuby. Od našeho vedení 9:7 se set zlomí v nás neprospěch. Trápí nás příjem a velké množství nevynucených a technických chyb. Nepomohou ani oddechové časy trenéra Šmejkala a Karlovarsko uhání v herní pohodě ke srovnání zápasu. Nakonec set prohráváme rozdílem devíti bodů. 
3. set
Od třetího setu se zápas proměňuje v bitvu o každý míč. Když soupeři odskočíme o dva body, ten rychle náš malý náskok smaže. Jdou vidět krásné dlouhé rozehry. Do vyrovnané koncovky (20:20) poprvé hostující trenér Novák pošle do zápasu klíčové hráče z lavičky Hudečka a Končala. My však koncovku pokazíme. Máme několikrát nabito na dvoubodové vedení. Za stavu 23:23 si však set sami prohrajeme nevynucenými chybami Šmídla a Janků. 
4. set
Boj pokračuje. První míče uhrává Karlovarsko, následně jsme my aktivnějším celkem. Na podání tlačí Janků a vedeme 12:9. I když máme v následných výměnách šanci odskočit i na větší bodový rozdíl, Karlovarsko bojuje a nechce zápas pustit do pátého setu. Do koncovky sice jdeme s dvoubodovým vedením, ale záhy o něho přijdeme. Málek na podání přihraje hostům dva mečboly, my máme jeden setbol. Nakonec nás do pátého setu pošle při druhém setbolu nevynucená chyba Zmrhala. 
5. set
Ve zkrácené hře uhraje několik důležitých míčů střídající druhý univerzál Šoltys. Při změně stran v půlce setu vedeme o dva body. Skóre se stále přelévá, ale při podání Biernata získáváme úspěšnými bloky klíčový náskok 11:9. Karlovarsku vyrovnat neumožníme. Nakonec máme za stavu 14:11 tři mečboly. Zápas ukončuje tvrdým útokem o bloky soupeře Šulista. 
Ohlasy po utkání: 
Zdeněk Šmejkal (trenér Ostravy): 
„Byl to specifický zápas. Věděli jsme, že Vary potřebují po náročném programu pošetřit některé kluky, ale jejich „splácaná“ sestava nám paradoxně uškodila. Nepočítal jsem, že na účku nastoupí Godzi (přezdívka Tomáše Širokého – pozn.autora), i když si tuto pozici jednou zkusil, když ještě hrával za nás. Nechci snižovat kvalitu hráčů soupeře, kteří dnes naskočili v dresu soupeře prakticky z lavičky. Ale takovou sestavu bychom měli porazit jasněji. Jenže to jde těžko, když jsme měli po třech setech 27 nevynucených chyb na útoku. Improvizovaná sestava Karlovarska bojovala a užívala si zápas. Hráli bez nervů a Godzi prožil déja vu.“
Jiří Novák (trenér Karlovarska): 
„Já jsem vcelku spokojený s naším výkonem. Lehce improvizovaná sestava se prala o výsledek. Líbila se mi bojovnost a chuť do volejbalu, i když máme nyní velmi náročný program a hráči jsou unavení. Porážka nás mrzí. Měli jsme tam ve čtvrtém setu jednu až dvě možnosti, jak zápas ukončit. Pak se ale projevilo to, že tak improvizovaná sestava nemůže fungovat donekonečna. Udělali jsme nakonec vždy o jednu až dvě chyby více než soupeř a ten toho využil. Cíleně jsme dnes nastoupili v tomto složení, ale jak říkám, nezklamali jsme.“
Ondřej Hudeček (kapitán Karlovarska): 
„Bojovali jsme a je škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. V neúplné sestavě jsme udělali některé chyby. Nebylo to dáno tou sestavou, ale spíše si každý hráč vybral slabší chvilku a soupeř toho využil. Drobné chyby nás srazily, ale i já chválím tým za příkladnou bojovnost.“
Matěj Šmídl (kapitán Ostravy): 
„Mám radost z dnešní výhry. Bylo to těžký zápas. Vary nás sestavou překvapily a hlavně pak, jak v ní dobře hrály. Udělali jsme hodně chyb, ale o to více si vážíme dvou bodů. Je dobré i za této situace zápas vyhrát.“