Karlovarsko - Pohled statistiku i směry útoků očima Honzy Václavíka

Celkové získané body Ostrava  - KV 106 : 106 
Bloky 8 : 9
Příjem positivní a z toho excelentní 64%/28% : 61% /21%
Plusy a mínusy 31 : 31
Chyby na servisu/esa 16/5 : 17/3
Útok 49% : 51%
Minule jsem Vám slíbil další vychytávku programu Data Volley - grafické znázornění směrů útoků jednotlivých hráčů. Pro tentokrát jsem se rozhodl tuto novinku přiblížit na předzápasové přípravě na VK Karlovarsko. 
Na každý extraligový zápas probíhá v průběhu týdne taktická příprava s programem Data Volley a projektorem. Snad neprozradím žádné velké tajemství, když řeknu, že ve středu se připravují zvlášť nahrávači a blokaři. Čtvrtek patří přihrávačům a smečařům a v pátek usedáme ke společné velké týmové poradě. 
A nic se neměnilo ani na přípravě na Vary, kde jsme během týdne spřádali bitevní plán. Jednou z věcí, kterou bedlivě rozebíráme, jsou směry útoků soupeře. Abychom věděli, jak jednotlivé hráče bránit na síti i v poli. A k tomu nám dopomáhá následující grafické znázornění.
Analýza je z posledních 8 utkaní Karlových Varů, tak tento diagram může působit poměrně zmateně. Záznam z jednoho utkání vypadá mnohem čitelněji. Každý útočící hráč má svůj graf, kde jsou naznačeny směry útoků z různých pozic. Naznačené směry jednotlivých útoků jsou i barevně rozlišeny. Černá znamená uhraný míč. Zelená přímka naznačuje směr útoku, po kterém se pokračovalo ve hře, a červené jsou chyby.
Například hráč Karlovarska Hudeček č. 9 má 68% z celkového počtu všech ataků v zóně 4 - na hlavním kůlu. Jelikož „Hudec“ hraje na první smeči, tzn. vedle nahrávače, tak v jednom postavení útočí i ze zóny 2 (21% ze všech útoků). A občas útočí jako zadní smečař ze zóny 8 takzvaný "pipe” (9%).
Tyto grafy posléze komparujeme (porovnáváme) s videozáznamem, protože z grafu nevyčteme razanci útoku, složení obrany na síti, za jakého stavu k jakému směru hráč inklinuje, zda se jedná o útok po vysoké nahrávce z pole, nebo po exceletním příjmu a rychle kombinaci s nahrávačem. 
Tohle všechno nám pomáhá lépe přečíst soupeře a lépe se na něj připravit. I v sobotu se to vyplatilo, přestože nám Karlovarsko trochu situaci zkomplikovalo tím, že nastoupili v pozměněné sestavě. Široký hrál na pozici univerzála, Hudeček po klasickém dvojstřídání také jako „účko“ a Kriško nehrál vůbec. 
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava
 
 smery karlovarsko2 800 a
smery karlovarsko2 800 b
 
 Vary2 web
Vary web