Z Chocně vezeme cenné skalpy ligových družstev


Turnaj, kde si naše družstvo, které má opět medailové ambice na M-ČR juniorů, mělo vyzkoušet svoji připravenost v mnoha ohledech a činnostech, nakonec bojovalo především s nemožností střídání. Už jsme si nemohli dovolit po zkušenosti z předešlého dne při zápase s Českou Třebovou, hrát bez našeho kvalitního libera Matěje Lexe. A tak i menší herní či fyzické krize musela parta vyřešit přímo na hřišti bez vystřídání. A narovinu - toto mělo na tomto turnaji veliký přínos. Naopak co klukům nechybělo, byla obrovská motivace a chuť hrát a poprat se s nelehkou situací, která těsně před turnajem vyvstala v podobě neúčasti důležitých hráčů tohoto týmu.
Základem úspěšného vystoupení byl hned první zápas a vydařený vstup do turnaje, když porážíme čtvrtý tým druhé ligy Šlapanice 2:0. V dalším utkání narážíme na Dobřichovice B, kde na druhé straně sítě se postaví legendy tohoto oddílu (Čermák, Koloušek, Medek, Poduška). Toto utkání je velice vyrovnané. Po vítězném prvním setu, kdy jsme soupeře zaskočili výborným příjmem a nekompromisním útokem se soupeř ve druhém setu zlepšuje především v obraně na síti a srovnává stav na 1:1. Ve vypjatém tie-breaku si držíme neustále dvou až tříbodový náskok do závěrečného hvizdu. Vítězíme s Dobřichovicemi „B“ 2:1 a už víme, že si v neděli zahrajeme o medaile.
Poslední zápas ve skupině sice prohráváme s Bučovicemi 1:2, ale hrajeme do poslední chvíle výborný volejbal, když po většinu času hraje na postu diagonálního hráče nahrávač Luboš Mazoch (a sakra dobře), nahrává Tomáš Kopecký ročník 2001 a další z tohoto ročníku Radim Závodský se skvěle pasuje s protivníky společně s pokašlávajícím Ondrou Muroněm na středu sítě. Neomylný na příjmu a v poli je Mates Lex, z jehož činnosti těží na útoku Matouš Vancl a Kuba Dvořák. Ve skupině jsme skončili na druhém místě a v boji o finále budeme v neděli hrát proti Dobřichovicím „A“, které si ve druhé skupině jednoznačně poradili se všemi svými soupeři a neprohráli ani set.
Velkou snahu a vůli hrát a pomoc svým kamarádům prokázal Lukáš Vašina, který ještě v noci přifrčel vlakem z Českých Budějovic, kde absolvoval extraligové utkání mužů.
Hned v úvodu emočně startujeme sebevědomé hráče z Dobřichovic v rozcvičce tvrdou smečí těsně vedle jednoho z hráčů. A je hned o atmosféru a emočně vypjatý zápas postaráno. Je fajn, že jsme se zkušenou partou prvoligových harcovníků drželi i v tomto ohledu krok. Nebáli jsme se konfrontací blok, útok a obráceně. Bojovaly proti sobě nejenom družstva, ale i jednotliví hráči. Super podívaná a pro nás umocněná vítězstvím tie-breaku 20:18, když jsme prohrávali již 11:14. Od té doby se ani jeden z hráčů, kteří dostali nahrávku, nemýlil (1x Muroň, 1x Vancl, 2x Dvořák, 4x Vašina). Skvělé podání v této fázi předváděl mladinký Radim Závodský. Porážíme Dobřichovice „A“ 2:1 a jsme ve finále.
Ve finále nastupujeme proti Sokolu Bučovice. Hned čtyři hráči hráli ještě loni mužskou extraligu (Mlčuch, Přikryl, Neubauer, Bence), a ti další jsou bývalými extraligovými hráči (Zajíček, Bulko, Šimko, Auer). Ani takové hráčské vizitky se naši kluci nezalekli a bylo to finále se vším všudy. Napínavé, bojovné, plné zvratů a krásných výměn. Tento zápas sice prohráváme s Bučovicemi 1:2, ale zanecháváme v Chocni dobrý dojem.
Je fakt radost dívat se jak jsou po takovém výkonu kluci šťastní a mají radost, že mohou hrát a být vedle sebe a bojovat jeden za druhého. Bez tohoto bojovného ducha to opravdu nejde a jsem rád, že Ti, kteří tento turnaj absolvovali, ho v sobě opravdu mají.
KONEČNÉ POŘADÍ PŘEBORŮ ČOS LIGOVÝCH DRUŽSTEV
1. Sokol Bučovice
2. VK Ostrava (host a loňský vítěz)
3. Sokol Dobřichovice „A“
4. Sokol Palkovice
5. VK Choceň (host)
6. Sokol Brno I.
7. Sokol Šlapanice
8. Sokol Dobřichovice „B“
Sestava VK Ostrava: Matouš Vancl, Jakub Dvořák, Matěj Lex, Luboš Mazoch, Tomáš Kopecká, Radim Závodský, Ondřej Muroň a Lukáš Vašina, trenér Lubomír Vašina.