Modeně jsme ukradli set


Odveta 2. kola poháru CEV
VK Ostrava – Leo Shoes Modena 1:3 (-19,-20,23,-9)
VK Ostrava: Podlesny, Šoltys, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Dvořák, Štefko, Vancl, Muroň, Bauman. Trenér Jan Václavík.
Leo Shoes Modena: Christenson, Pinali, Bossi, Mazzone, Mazorra, Kaliberda – Rossini. Střídali: Salsi, Ianneli. Trenér Andrea Giani. I když hosté vstoupili do zápasu velmi razantně, tak jsme se bodově v půlce sady dotáhli. Bohužel jsme před koncovkou měli v souhře několik nedorozumění, které soupeř ruku v ruce se skvělým podáním a útokem nekompromisně potrestal.
Ve druhém setu nás Modena pustila na dohled nejméně dvou bodů. Více jsme tým světového kalibru nedokázali potrápit, protože se nám příliš nedařilo na podání.
Třetí sadu jsme odehráli fantasticky. V jeden moment jsme byli nad soupeřem o tři body a zvládli také koncovku. Zaplněná hala dostala přídavek skvělého volejbalu.
Poslední set zápasu byl již jednostrannou záležitostí soupeře. Ten dominoval ve všech činnostech a zvítězil propastným rozdílem.
Favorizovaní hosté vstupují do zápasu jak velká voda a při podání Kaliberdy jdou rychle do vedení 0:3. Po nevynucené chybě Sedláčka zvyšuje Modena na 1:5. Výborně hrající Ihnát snižuje přímým bodem z podání na 4:6. Stejnou mincí oplácí na druhé straně Mazorra (4:8). Kapitán Janků vymetá všechny pavučiny v rohu palubovky soupeře a jsme na dohled dvou bodů (8:10). Po výborném servisu Marcyniaka boduje z dohrávky Sedláček (10:11). Následuje nevynucená chyba univerzála Modeny Pinaliho je srovnáno na 14:14. Při plachtícím podání Mazzoneho si hosté berou zpět náskok dvou bodů (14:16). A po dobrých servisech Christensona zvyšuje Bossi útoky středem na 15:19. Do koncovky jde po přímém bodu z podání Kaliberdy Modena s vedením 16:21. První set nakonec favorizovaní hosté vyhrají po zkaženém podání Ihnáta 19:25.
V úvodu druhého setu nám bohužel spadnou na dva laciné míče Modeny (1:3). Sedláček nekompromisním útokem středem srovnává na 4:4. I ve druhém setu ukazuje americký nahrávač Modeny Christenson kvalitu svého podání. Navíc z útoku pipe vyrobí nevynucenou chybu Ihnát a hosté vedou 5:8. Obrovitý kubánský smečař Modeny Mazorra boduje z každé pozice. Univerzál Pinali zvyšuje z dohrávky na 9:13. Na druhé straně dvěma bodovými bloky snižuje Sedláček na 11:13. Bohužel se náš reprezentační blokař nevyhne ani technické chybě (12:16). I naši hráči umí dát velkou ránu. Janků sestřelil útokem libero Rossiniho a vzápětí těží Marcyniak z vynikajícího podání Podlesneho (15:17). Bohužel přichází přímý bod z plachtícího podání Bossiho (15:19). Po nedorozumění Podlesneho s Marcyniakem jde Modena do koncovky druhého setu za vedení 16:21. Co se nám ve druhém setu daří, jsou bloky. Sedláček vyzraje na Mazorru (18:22). Druhý set ukončí vítězně Modena po pokaženém podání střídajícího Vancla (20:25).
Ve skvělém blokařském výkonu pokračuje i ve třetím setu Sedláček když skvěle ubrání univerzála Pinaliho je srovnáno na 2:2. A také Janků si počká na Pinaliho, a po jeho bloku poprvé vedeme v zápase o dva body (7:5). Univerzál Modeny chybuje a donutí trenéra Gianiho vzít si v utkání poprvé vynucený oddechový čas (9:6). Vzápětí zvyšuje Janků esem s pomocí pásky na čtyřbodový rozdíl. Mazorra chytrými údery snižuje náš náskok na 11:9. Po nevynucené chybě Šoltyse máme k dobru jen bod (12:11). Bossi si počká na útok Janků z pozice pipe a je srovnáno na 12:12. Po další nevynucené chybě Pinaliho máme k dobru opět dva body (15:13). Skvělým blokem se prezentuje druhý nahrávač Modeny Salsi (15:15). Nekompromisní útoky blokaře Bossiho posílají Modenou před koncovkou třetího setu do vedení 17:19. Po skvělém podání Janků srovnává „hřebíkem“ do palubovky Ihnát. Dlouhou pohlednou rozehru ukončí Ihnát a máme o bod blíže k zisku setu než soupeř (22:21). Ubráníme Mazorru a k tomu nedorozumění Modeny při obraně v poli, což znamená, že máme dva setboly (24:22). Nakonec po zkaženém podání Mazorry vyhráváme zaslouženě třetí set 25:23.
V úvodu čtvrtého setu si Šoltys dvakrát vyláme zuby na Mazzorovi (1:3). Po zbytečné nevynucené chybě Ihnáta vede Modena 2:5.Mazorra vytěží další navýšení náskoku, když nezpracujeme jeho chytré rolované podání (3:7). Po dalších nevynucených chybách Štefka a Janků má Modena náskok šesti bodů (4:10). Přetahovanou na síti vyhraje italský tým (5:11). Hosté skvěle brání na síti a získavají dohrávané míče. Série nahrávače Salsiho na podání se zastaví až za stavu 5:18. Do koncovky čtvrté sady a celého zápasu jde Modena za vedení 7:20. Utkání nakonec končí po jasném vítězství Modeny 9:25.
Nejlepšími hráči vyli vyhlášeni za hosty německý smečař Kaliberda a za náš tým blokař Sedláček.
Hodnocení utkání trenérem VK Ostrava Janem Václavíkem:
„Určitě jsme sehráli lepší utkání než v Modeně. Odvázali jsme se a sehráli skvělý třetí set. Fanoušci si zasloužili za skvělou atmosféru pokračování utkání. Chtěli jsme i čtvrtý set odehrát vyrovnaněji, ale byla tam na začátku taktická chyba nahrávače a s takovým soupeřem, jakým je Modena, musíte od začátku setu hrát vyrovnaně, jinak nemáte šanci. Nechali jsme si je ujet a brzy bylo rozhodnuto.“