Bez ztráty setu jsme přetlačili Odolku


Extraliga mužů – 11. kolo
VK Ostrava – Aero Odolena Voda 3:0 (19,25,20)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Marcyniak, Sedláček, Ihnát, Janků – Sobczak. Střídali: Štefko, Šoltys. Trenér Jan Václavík.
Aero Odolena Voda: Viiber, Hladík, Taylor, Gear, Vanags, Kraffer – Hadrava. Střídali: Holčík, Vachoušek, Horák. Trenér Jiří Šiller.
V první setu jsme rozhodli o svém vítězství šestibodovou sérií při podání univerzála Dvořáka od stavu 11:9.
Ve druhém setu jsme dotáhli mírný náskok soupeře, pak prohospodařili před koncovkou naše vedení 20:17, ale nakonec jsme dramatickou koncovku i díky skvělým podáním Marcyniaka zvládli.
Třetí sada byla velmi vyrovnaná. V samotné koncovce jsme opět vytěžili poslední dílek do tříbodové mozaiky po kvalitním podání Dvořáka a získali tak důležité tři body.
První dva body v zápase získáváme po přesných útocích smečařů Janků a Ihnáta. Po nevynucených chybách univerzála Dvořáka hosté otáčejí na 2:3. Po přímém bodu Sedláčka z podání vedeme 5:3. Následně přichází nevynucené chyba Taylora (6:3). Aero však srovnává skvělou obranou na síti na 6:6. Po perfektním bloku Ihnáta vedeme zase 10:8. Ihnát si počíhá i podruhé na hostujícího univerzála Hladíka a zvyšujeme náskok na 12:9. Dvořák po oddechovém čase Odoleny Vody zvyšuje esem s pomocí pásky na 13:9 a série našeho univerzála za koncovou čarou se zastaví až za stavu 17:9. Vanags snižuje přímým bodem z plachtícího podání na 18:12. Po důrazném útoku Ihnáta směřujeme k jasné výhře v první sadě (21:14). Odolena Voda sice ještě ukrajuje něco z našeho náskoku (23:18), ale v první setu zvítězíme zaslouženě 25:19.
Ve druhém setu jako první na rozdíl dvou bodů odskakují hosté po úspěšném zakončení Geara. Nepřipravené útoky Ostravy hosté trestají přesnou obranou na síti (5:9). Za tohoto stavu opět účinkuje plachtící podání našeho univerzála Dvořáka (7:9). Po doteku sítě bloku Odoleny Vody snižujeme na 9:10. Náš soupeř však stále udrží dvoubodový náskok (10:12). Po nedorozumění Sedláčka s nahrávačem Podlesnym odskakuje Odolena Voda do náskoku třech bodů (13:16). Ostravský reprezentační blokař vzápětí snižuje na 15:16. Jsou to chvíle domácího obranáře a konečně se dočkáme kýženého vyrovnání (17:17). A to není konec. Na koncovou čárou pokračuje bodová série Ihnáta a do koncovky jde Ostrava s vedením 20:17. Po špatném příjmu Sobczaka a útoku Hladíka je bohužel srovnáno (20:20). Za stavu 22:22 se dvakrát neprosadí v útoku Janků a hosté mají dva setboly. Oba setboly soupeře odvracíme (24:24). A po přímém bodu z podání Marcyniaka máme setbol my (26:25). Dramatickou koncovku nakonec uhrajeme po důrazném útoku Ihnáta (27:25).
V úvodu třetího setu se prezentuje chytrými a přesnými útoky slovenský smečař Ostravy Ihnát (3:1). Jsme na koni, Sedláček se prosadí dvakrát z útoku, ve stejné pozici na druhé straně chybuje Gear (6:1). Hosté se ale nevzdávají a při podání Geara oplácejí stejnou mincí (6:6). Po úspěšné dohrávce našeho kapitána Janků máme k dobru dva body (8:6). Ale ani on se nevyvaruje nevynucených chyb a je to 9:9. Pak oba týmy bezchybně ztrátují a třetí sada je vzácně vyrovnaná (15:15). Odskakujeme na dva body, když se štěstím boduje středem Marcyniak (17:15). Hosté trestají nedůrazný útok Dvořáka a srovnávají na 18:18. Do koncovky jdou oba celky za vyrovnaného stavu 20:20. Když Sedláček vytěží bod z dobrého podání Dvořáka, vedeme 22:20. Dvořák vzápětí přidává přímý bod z podání (23:20). To je rozhodující moment poslední části zápasu. Domácí ukončují utkání po chytrém útoku Ihnáta za stavu 25:20.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Podali jsme bojovný výkon. Konečně jsme zlomili nepříliš vydařenou sérii a vyhráli bez ztráty setu. Nebylo to lehké utkání, ale Odolka nám ho hodně ulehčila, protože nepodala svůj standardní výkon.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Je to pro nás důležité vítězství. Ne vždy se nám doma v letošní sezoně daří. Zvládli jsme druhý set v koncovce, které zatím tolik jindy nezvládáme. Tři body jsou potěšující. Nyní se pojedeme do Rakouska porvat o postup v evropském poháru a zvu naše fanoušky na poslední letošní utkání za týden doma proti Příbrami, kdy po utkání s nimi posedíme a uděláme si vánoční besídku.“
Martin Hladík (kapitán Aero Odolena Voda): „Mrzí mě, že jsme tady jeli čtyři hodiny a pak za hodinu a něco byl konec. Dělali jsme hodně chyb v celém zápase. Pro vítězství jsme udělali málo.“
Jiří Šiller (trenér Aero Odolena Voda): „Gratuluji Ostravě k vítězství. Podala bojovný výkon, což se nedá říct o nás. Domácí zaslouženě vyhráli za tři body.“