Starší žáci splnili v Českém poháru svůj cíl

V súťaži Českého poháru sa stretli v Českej Lípe najlepšie družstvá starších žiakov počas uplynulého víkendu. Dvojdňový turnaj bol prvým meraním výkonnosti a aktuálnej formy družstiev v rámci celej republiky. V osemčlennej A skupine sa hralo tradičným systémom každý s každým na dva vyhraté sety. Turnaj bol veľmi dramatický a vyrovnaný a vo viacerých zápasoch rozhodoval tretí skrátený set. Žiaci VK Ostrava podávali v turnaj výborné výkony a v konečnom hodnotení sme splnili cieľ a získali 5 miesto. Aj v ďalšom turnaji budeme hrať v A skupine a turnaj sa uskutoční koncom februára v Novom Jičíne.
Sobota
1. VK Ostrava - Zlín 2:0 /19,18/
V prvom zápase turnaja družstvo od začiatku hru ovládlo. Úvodnú nervozitu sme postupne eliminovali po viacerých úspešných akciách v poli aj v útoku. Podaním sme súpera odtiahli od siete a blokom sme dokázali ubrániť útoky z okraja siete. Zlínu nepomohli ani striedania a oddychové časy a Ostrava svoju nátlakovú hru udržala počas celého zápasu. Základom úspechu bola sústredená a dôsledná obrana útočného lídra súpera. Vstup do turnaja sa nám vydaril a zvykali sme si na prostredie a nižší strop v hale.
2. VK Ostrava - Česká Lípa 0:2 /-23,-25/
Druhý zápas sme hrali proti domácim v hlučnej atmosfére. Hra sa darila obidvom stranám. O výsledkoch setov sa rozhodovalo koncovkách. Domáci riešili dramatické momenty s prehľadom. Škoda drobných zaváhaní, ktoré nás stáli zisk minimálne jedného setu. Naše podania do siete a málo razancie v útoku nás pripravili o lepší výsledok. Domáci síce vyhrali, ale výkonom sme príliš nezaostali. Hrali sme obetavo, aktívne a v útoku s dobrým rytmom. Družstvo bolo po zápase smutné a rozladené, ale výkon bol v zápase solídny aj keď bez zisku bodov.
3. VK Ostrava – Kolín 2:0 /15,19/
Do tretieho zápasu sme nastúpili s odhodlaním zvíťaziť. Hráči cítili, že ak chceme v turnaji uspieť, musíme byť v útoku dôraznejší. Od úvodu sme do súpera tlačili podaním aj na sieti. Útočné akcie ťahal Závodský, Struška a Fabikovič. Nahrávač Sulek delil lopty na všetkých útočníkov. Naša pestrá hra znamenala dvojsetové víťazstvo. Zápas sme mali pod kontrolou a víťazstvo nám vylepšilo náladu.
4. VK Ostrava – Liberec 0:2/-13,-17/
V ďalšom zápase sme narazili na favorita. Je fakt, že Liberec má v tejto kategórii výnimočné družstvo. Výškovo, silovo, aj herne prevyšujú všetkých súperov. Našou snahou bolo po zisku podania maximálne riskovať, aby súper útočil po horšej prihrávke. Body z vlastného útoku sme získavali len sporadicky, proti dvojbloku sme sa ťažko presadzovali. Liberec hral s chuťou a bodové náskoky si udržoval. V druhom sete sme v úvode dobre bodovali a stav bol vyrovnaný. V polovici setu sme sa v jednom postavení zasekli a nedokázali sme bodovať. Treba športovo uznať, že na výbornú hru Liberca sme nenašli recept.
5. VK Ostrava – Lanškroun 0 : 2 /-22,-22/
V poslednom sobotňajšom zápase bolo od začiatku badať na našich hráčoch únavu. Podľa rozpisu turnaja sme hrali prvý aj posledný zápas hracieho dňa. So súperom sme hrali vyrovnanú partiu, nedokázali sme však ubrániť ich tvrdý útok spoza útočnej čiary. Vyrovnaný stav sme držali účinným podaním. Stále sme dokázali aj na sieti útokom bodovať. V koncovke setov sme nechytili v poli ulievky, ani technické údery do postavenia a tým bol súper v koncovkách efektívnejší.
Nedeľa
6. VK Ostrava - Příbram 2:1 /18,-17,13/
Našim prvým súperom v nedeľu bolo družstvo, ktoré v sobotných zápasoch prehralo iba jediný súboj a to s favoritom súťaže Libercom. Do zápasu sme vstúpili s odhodlaním a dravosťou. Hrali sme v základnej zostave s malými zmenami v postavení. Naše agresívne podanie a tempo v útoku súpera zaskočilo. Dokázali sme vyhrať aj niekoľko dlhých výmen a bodovo sme odskočili. Dodržané pokyny a stály tlak na súpera priniesol zisk prvého setu. Druhý set mal však úplne opačný priebeh. Hrali sme ako zamrznutí, bez pohybu, s množstvom chýb. Nepomohli ani striedania a oddychové časy. O zápase rozhodol tretí set a návrat do hry z prvého setu. Odvaha , razancia v útoku a podanie bolo základ úspešnej koncovky. Družstvu výrazne pomohol parádnymi podaniami David Nguyen. Výbuch radosti z víťazstva bol na mieste.
7. VK Ostrava - Nový Jičín A 2 :1 /20,-15,8/
Víťazstvo v prvom nedeľnom zápase družstvo vyburcovalo. Naša hra mala potrebný náboj aj kvalitu. Dokázali sme brániť sieť a z protiútoku bodovať. Hrali sme koncentrovane a prvý set sme vyhrali. Jičín sa však nevzdával. Súperovi vyšlo niekoľko pekných akcií a podaní. Zdalo sa, že nám dochádzajú sily. Rozhodoval tretí skrátený set. Za stavu 2:2 prišiel na podanie Lukáš Filip a kvalitným plachtiacim podaním úplne súpera ničil. V tejto fáze k mám prichádzala lopta zadarmo a útokom sme stále bodovali. Z podania odišiel Lukáš za stavu 9:2, keď sa podarilo súperom zložiť loptu do našu stranu. Set sme s prehľadom dotiahli do víťazného konca a zaznamenali sme štvrté víťazstvo do tabuľky súťaže.
Zostava VK Ostrava: Michal Sulek, Matěj Augusta, Richard Struška, Aleš Závodský, Daniel Fabikovič, Jakub Pelikán, David Nguyen, Jan Kovařčík, Lukáš Filip, Dao Filip, Daniel Starovič. Najlepší hráči Závodský, Sulek, Fabikovič, Struška, trenér Roman Dvoran.
Konečné poradie turnaja
1. Dukla Liberec
2. VK TJ Lanškroun
3. Česká Lípa
4. Příbram
5. VK Ostrava
6. Nový Jičín
7. Kolín
8. Zlín
Pozn.: Do skupiny B zostupuje Kolín a Zlín
Slovo trénera:
Hodnotenie je príjemné. Cestovali sme s cieľom, aby sme sa udržali medzi najlepšími. Toto sa nám podarilo. Pozitívne sú aj naše výkony v priamej konfrontácii. Víťazný Liberec je výkonnostne nad úroveň nás ostatných, na ich zdolanie treba mimoriadne výkony.
V ostatných zápasoch sme ukázali svoje možnosti a schopnosti. Na súperov sme dokázali zatlačiť, ale nedostatky v individuálnych činnostiach nás stáli minimálne sety. Lopty zadarmo od súpera odpálené do stropu, podania do siete, zbytočne zvoľnené útoky na jednoblok, opačné voľby na nahrávke a v útoku, to je len stručný výpočet nedostatkov, ktoré robilo naše družstvo v porovnaní s najlepšími.
Ak sme sa dostali po prihrávke do útoku, tak sme sa súperom vyrovnávali. Závodský útočil z okraja siete výborne, Fabikovič stredom taktiež. V porovnaní so súpermi sme hrali veľmi málo z doskoku. Nahrávač Sulek mal parádne momenty, mali sme v tesne prehratých setoch šance na víťazstvo a postupne dával do nahrávky viacej odvahy.
Samostatná kapitola je podanie. Chcem, aby sme na súpera stále odvážne tlačili, smerom aj rýchlosťou podania. Bol som rád, že sa to chalanom darilo, nielen v nedeľu, keď nám podanie výrazne prispelo k víťazstvám. Teší ma, že družstvo zvládalo tlak a v posledných dvoch zápasoch sme ozaj hrali odvážne na víťazstvo. Je super, že budeme znova hrať v najlepšej skupine. Turnaj sa odohrá pre nás v známom prostredí v Novom Jičíne. Do hry bolo zapojené celé družstvo a každý hráč prispel svojim dielom.