Velmi důležité tři body proti Ústí nad Labem

V jednom z klíčových utkání pro oba týmy z hlediska postupu do předkola play off zůstaly všechny tři body v Ostravě. Byli jsme po celé první dva sety lepším týmem. Ve třetí sadě bylo Ústí neustále ve vedení, ale i díky polské dvojici legionářů Jarosinski, Pawlun jsme uhráli veledůležité body v boji o účast v nejlepší desítce soutěže.

Extraliga mužů - 18. kolo

VK Ostrava - SKV Ústí nad Labem 3:0 (21,23,24)

VK Ostrava: Vancl, Dvořák, Tsmokalo, Jarosinski, Srovnal, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Olsen, Resl, Pelikán. Trenér Dariusz Luks. 

Ústí nad Labem: Pliasetskyi, Hýský, Martinez, Hulpach, Lank, Suhan, libero Kořínek, Martinák. Střídali: Fišer, Hendrich. Trenér Ondřej Žaba. 

V úvodu utkání se oba týmy prezentují výbornou obranou na síti. Po čistém esu Jarosinskeho vede Ostrava 6:4. Nesoulad domácích v útoku trestá dohrávkou Lanka (6:6). Po nevynucené chybě Suhana a bloku Pawluna vede Ostrava 9:6. S Vanclem hraje při podání páska. Následně si se servisem ostravského smečaře neví hosté rady (15:9). Tsmokalo díky teči ústeckého bloku upravuje na 18:12. Hosté si dvakrát počkají blokem na útok Vancla, neúspěšný je také Olsen (19:16). Tsmokalo vrací Ostravě důrazným zakončením pětibodový náskok (21:16). Ústí snižuje po dvou blocích Hýského na 22:19. Pawlun posílá domácí esem do pěti setbolů (24:19). První set ovládne Ostrava po útoku Dvořáka středem 25:21.
Od prvního míče druhého setu je to vyrovnaná bitva. Oba týmy poctivě ztrátují (8:8). Po bloku Tsmokala vede Ostrava 10:8. Ukrajinský univerzál zvyšuje chytrým podáním na 12:9. Svůj nejlepší zápas sezony hraje domácí smečař Vancl a jedním z mnoha úspěšných útoků upravuje na 16:13. Ústí sice na Ostravu tlačí, ale po esu Jarosinskeho mají domácí do koncovky stále k dobru tři body (20:17). Po přešlapu Jarosinskeho při útoku z pozice pipe snižuje Ústí na 21:20. Dvořák úspěšným útokem středem zajistí domácím dva setboly (24:22). Po sporné situaci na síti nařizují rozhodčí nový míč a Resl kazí podání (24:23). Druhý set ukončuje přesným útokem Tsmokalo (25:23).
Úvod třetího setu vychází lépe hostům. Po nevynucených chybách Srovnala a Jarosinskeho jdou do vedení 2:5. Polský smečař Ostravy následně po důrazné dohrávce napravuje svoji chybu (4:5). Lank zvyšuje čistým esem na 6:9. Po špatném příjmu Jarosinskeho ztrácí Ostrava čtyři body (7:11). Tsmokalo a Srovnal třemi body v řadě vrací Ostravu na dohled soupeře (12:13). Domácí srovnají na 17:17 po nevynucené chybě Suhana. Fišer posílá z dohrávek Ústí před koncovkou třetího setu do vedení 17:20. Jarosinski vrací Ostravu do hry nejprve dohrávkou na 20:21 a pak esem na stav 22:22. Po neshodě mezi nahrávačem a blokařem má Ostrava mečbol (24:23). Druhý mečbol proměňuje esem Pawlun a ukončuje zápas (26:24).

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Z naší strany to byl dnes dobrý výkon. Potvrdili jsme to třemi body, které jsme potřebovali. Hráli jsme celé utkání docela chytře. Pomohli jsme si krátkými servisy i ulívkami, což jsme věděli, že na ně funguje.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Byl to z naší strany takticky dobře vedený zápas. Udělali jsme málo chyb na servise i v poli. Tým byl od začátku namotivovaný a chtěl vyhrát. Jsou to tři důležité body do tabulky, ale ještě nám zbývá hodně zápasů. Zvu naše fanoušky na další domácí zápas s Libercem.“

Jiří Kořínek (kapitán SVK Ústí nad Labem): „Gratuluji domácím ke třem bodům, Ostrava vyhrála zaslouženě. Musím část viny vzít na sebe, protože náš příjem a pole bylo hrozné. Musíme bojovat dál“
Ondřej Žaba (trenér SVK Ústí nad Labem): „Ostrava byla lepší jak na servisu, tak na příjmu. Nepodařil se nám začátek zápasu a byli jsme tak pod obrovským tlakem, ze kterého jsme se už nedostali.“