Bojovnost na Kladno nestačila

Kladno na úvod sezony potvrdilo roli papírového favorita. Hosté  nás přehráli zejména v obraně na síti a navíc jsme jim pomohli obrovským množstvím nevynucených chyb. Když naši hráči setřásli nervozitu, tak hlavně ve druhém setu byli soupeři více než vyrovnaným soupeřem a mohli zápas prodloužit. Ve třetím setu Kladno už nezaváhalo a došlo si pro tříbodové vítězství.

Extraliga mužů - 2. kolo

VK Ostrava - Volejbal Kladno 0:3 (-19,-25,-19)

VK Ostrava: Pawlun, Jarosinski, Dvořák, Mazoch, Tsmokalo, Olsen, libero Motyčka. Střídali: Vancl, Srovnal, Pelikán.Trenér Daruzs Luks.

Volejbal Kladno: Seppanen, Zajíček, Platačs, Gabriel, Graham, Neves, libero Fernandes. Střídal: Kyjanica. Trenér Arnaud Josserand.

Do prvního extraligového zápasu lépe vstupuje hostující Kladno. Po bloku Platačse vede 4:8. Nevíme si rady na příjmu a v útoku při podání reprezentačního blokaře Zajíčka ztrácíme hrozivých osm bodů (6:14). Výkon domácích je velmi nervózní. Kladno v prvním setu dominuje. Po chybném postavení našich hráčů před podáním Kladna je to již 11:20. Domácímu trenéru Luksovi vyjde střídání, kdy smečař Vancl se zaslouží plachtícím podání o snížení na 16:21. Koncovka je ale v režii hostů a ti si náskok pohlídají (19:25).
Ve druhém setu se náš výkon rapidně zlepší a rázem jsme Kladnu absolutně vyrovnaným soupeřem. V úvodu setu oba týmy poctivě ztrátují. Ukrajinský smečař Tsmokalo se blýskne čistým esem. Za koncovou čarou si neméně dobře počíná univerzál Mazoch a rázem vedeme 13:10. Mladý ostravský celek bojuje jako lev. Po technické chybě Kladna držíme vedení 18:16. Když hosté vytloukají domácí bloky, jde se do koncovky druhého setu za stavu 19:19. Za stavu 22:22 hostům pomůže páska při podání a nakonec hosté vítězí nejmenším možným rozdílem 23:25.
Hosté vletí do třetího setu jako velká voda. Rychle vedou 0:4, ale domácí nedají kůži lacino. Při plachtícím podání blokaře Dvořáka ihned srovnáváme. V úvodu třetího setu rozhoduje kvalita příjmu. Kladno odskakuje na 4:7 a 7:10. Na hosty ale platí Dvořákova plachta a za stavu 12:13 je Ostrava na dohled. Hosty drží univerzál Platačs. To domácí kupí nevynucené chyby v podání Tsmokala a střídajícího Pelikána (15:22). O osudu zápasu je rozhodnuto a Kladno ukončuje zápas vítězstvím ve třetím setu 19:25.

Ohlasy po utkání: 

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Kladno nás dnes přehrálo na servisu a na příjmu, tím měli útok značně usnadněný a zaslouženě vyhráli. Proti týmu, který hraje jako dnes Kladno, musíme využívat všechny šance, a to se nám dnes úplně nepodařilo.“
Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Udělali jsme velké množství chyb. Kladno jsme třeba dotáhli v koncovce druhé sady, ale pak jsme udělali čtyři školácké chyby. Pokud by k nim nedošlo, set byl náš. Náš mladý tým bojuje, zdá se, že je vše v pohodě, ale pak nás zchladí řada hloupých chyb. Za něco může i nervozita, jsou to mladí kluci, kteří se chtěli v prvním zápase ukázat svému publiku, ale bohužel to nevyšlo.“

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Po té lapálii, která se nám stala v Dobřichovicích, máme obrovskou radost ze tří důležitých bodů z Ostravy. Radost tedy veliká, ale nesmíme usnout na vavřínech, sezona bude ještě hodně náročná.“
Arnaud Josserand (trenér Kladno volejbal cz): „Museli jsme reagovat po tom, jak jsme zahráli s Dobřichovicemi. Víme, že je to tady vždycky těžké. Víme, že Ostrava je doma velmi těžký soupeř. Hráči zápas brali velmi vážně, brali hodně vážně i strategii, kterou jsme zvolili. Díky prvnímu setu, jsme získali dostatečné sebevědomí a hráči vydrželi odehrát zápas velmi soustředěně a dovést ho do vítězného konce.“