Lvy jsme zaskočili jen v prvním setu

Po výborně odehrané první sadě jsme v posledním utkání roku nakonec padli ve čtyřech setech s favorizovanými Lvy Praha. První utkání nového roku odehrajeme 7. ledna 2022 v Ústí nad Labem.
Extraliga mužů – 18. kolo
VK Ostrava – VK Lvi Praha 1:3 (22,-15,-18,-20)
VK Ostrava: Vašíček, Fořt, Polynski, Dvořák, Jarosinski, Muroň, libero Vancl. Střídali: Mazoch, Blažej, Bauman. Trenér Richard Vlkolinský.
VK Lvi Praha: McCarthy, Scouten, Kriško, Todua, Janouch, libera Moník, Tláskal. Střídali: Pliasetskyi, Koláttor, Tibitanzl. Trenér Juan Manuel Barriel.
První set jsme odehráli výborně. Od začátku jsme si udržovali mírný náskok a v koncovce se mohli spolehnout na výborný servis Jarosinského.
Ve druhém setu jsme na nic z toho prvního nenavázali a snadno jsme soupeři podlehli rozdílem deseti bodů.
Třetí set zlomil pro hostující Lvy výborně podávající a útočící univerzál Schouten.
Ve čtvrtém setu jsme se od stavu 11:7 připravili velkým množstvím chyb v útoku o vyrovnanější koncovku.
Ostrava se v úvodu utkání favorita z Prahy nebojí a vede rychle 3:0. Po nevynucené chybě Jarosinského snižují Lvi na 4:3. Domácí drží mírný náskok dvou bodů i po útoku Jarosinského z pozice pipe (8:6). Po bloku Muroně zvyšuje Ostrava na 14:11. Na druhé straně výborně brání na síti Todua (17:16). Lvi srovnávají po bloku Vodičky na 18:18. Čisté eso Jarosinského posílá Ostrava opět před svého soupeře (21:19). Polský smečař tlačí na podání. Fořt s Muroněm a samotný Jarosinski přihrají domácím pět setbolů (24:19). Lvi sice odvrátí tři setboly, ale v prvním setu vítězí domácí Ostrava zaslouženě 25:22.
V úvodu druhého setu postrádají domácí útoky razanci. Lvi při podání McCarthyho nakonec rychle vedou 1:5. Ostrava nenavazuje na výkon z prvního setu. Její útoku končí na hostujících blocích nebo v autu (4:10). Bodový blok si připisuje také hostující univerzál Schouten (5:13). Muroň snižuje přímým bodem z podání na 7:14. Po čistém esu Polynského ztrácí domácí na svého soupeře šest bodů (12:18). Do koncovky druhého setu jdou hosté za vedení 13:20. Pohodovou cestu Lvům na srovnání zápasu usnadňuje nepřesnými útoky domácí univerzál Dvořák, kterého střídá Mazoch. Druhý set ovládnou hosté v poměru 15:25.
Po technických chybách Lvů vede Ostrava v úvodu třetího setu 6:2. Kriško s Todua vrací Lvy do hry (7:6). Schouten srovnává z dohrávky na 8:8. Po nevynucené chybě Polynského ztrácí Ostrava na Lvy dva body (11:13). Dělový servis Schoutena a výborná obrana na síti posílá Lvy do vedení 12:18. Domácí si s hostujícími bloky neví rady (13:20). Tibitanzl upravuje útokem středem na 16:23. Lvi jdou v zápase do vedení 1:2 na sety po vítězství ve třetí sadě 18:25.
Po úvodních dvou bodech Lvů se při podání Polynského nemohou hosté v útoku srovnat s přesností (6:2). Domácí uberou na razanci útoků a Vodička snižuje na 8:7. Polynski vrací bodovým blokem domácím čtyřbodové vedení (11:7). Ostrava se při podání Janoucha nevyvaruje nevynucených chyb a série Janoucha na podání končí za stavu 11:12. Po nepřesných útocích Jarosinského vedou Lvi 16:19. Po nedorozuměních v útoku na straně Ostravy míří Lvi za vítězstvím (17:22). Vašíček snižuje čistým esem na 19:23, ale Schouten důrazným útokem zajistí Lvům pět mečbolů (19:24). Utkání končí po dalším úspěšném útoku hostujícího univerzála (20:25).
Ohlasy po utkání:
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Začátek byl od nás docela dobrý. První set nám to sedlo, ale pak nás už začali Lvi systematicky přehrávat, kdy jsme se vždy v jednom postavení zasekli a tím nás přehráli.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Určitě byla šance hrát lepší volejbal a s lepším výsledkem, než jak to dnes dopadlo. Mohli jsme vytěžit více ze hry, kterou obě družstva předváděly.“
Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Když jsme nechali Ostravu hrát a byla bod nebo dva nad námi, hrálo se nám velmi těžko. V momentě, kdy jsme uklidnili a přestali jsme dělat chyby, tak jsme to měli jednodušší.“
Juan Manuel Barriel (trenér VK Lvi Praha): „Bylo těžké se dostat do zápasu, protože pro nás je to společně s Beskydami nejdelší cesta za soupeřem. První set jsme nebyli ve hře. Těžký jsme zápas jsme zvládli za tři body.“