V dohrávce jsme nestačili na Odolenu Vodu

Jen ve druhém setu jsme předvedli v dohrávaném utkání proti Odoleně Vodě opravdu dobrý extraligový volejbal. Hlavně ve třetím a čtvrtém setu soupeř dominoval a zaslouženě vyhrál.
Extraliga mužů – dohrávka 10. kola
VK Ostrava – Aero Odolena Voda 1:3 (-23,16,-18,-18)
VK Ostrava: Muroň, Vašíček, Jarosinski, Polynski, Mazoch, Fořt – libero Vancl. Střídali: Dvořák, Blažej, Tříska. Trenér Richard Vlkolinský.
Aero Odolena Voda: Cukur, Chevalier, Carmody, Toman, Šulc, Ferraro – libero Ježek. Střídali: Chancy, Svoboda, Hladík, Horák, Jachnicki. Trenér Marcin Kryš.
V prvním setu jsme od stavu 7:10 marně dotahovali náskok soupeře. O možný obrat v samotné koncovce jsme se bohužel sami připravili.
Naopak ve druhém setu jsme to byli my, kdo od stavu 10:7 dokráčel s velkým přehledem ke srovnání zápasu.
Odolka postavila ve třetím setu klasickou základní sestavu a jasně nás v něm přehrála rozdílem sedmi bodů.
Ve čtvrtém setu jsme se soupeřem drželi krok jen do stavu 4:5, pak už hosté zápas vedli s přehledem k vítěznému konci.
Do zápasu vstupujeme lépe my a při podání Vašíčka získáváme první dva body. Po dobrém podání Carmodyho je srovnáno na 4:4. Hosté vedou poprvé v zápase po čistém esu Tomana (5:6). Při podání Ferrara posílá důrazný Chevalier Odolku do vedení 7:10. Po přešlapu útoku Jarosinského z pozice pipe a technické chybě Vašíčka ztrácíme pět bodů (11:16). Zvedneme se díky střídajícím hráčům Dvořákovi s Blažejem (15:17). Mazoch drží naše naděje a z dohrávaného míče upravuje na 20:22. Po nevynucené chybě Šulce snižujeme na 22:23. Mazoch bohužel svůj útok ve vyrovnání nepřetaví (22:24). První set vyhrává Odolka po důrazném útoku Tomana 23:25.
Úvod druhého setu je vzácně vyrovnaný. Jako první odskakuje po technické chybě Carmodyho a esu Vašíčka domácí náš tým (10:7). Hosté na chvíli vypadnou z role a série domácího nahrávače se zastaví za stavu 12:7. Jenže za koncovou čáru přichází Chevalier a rázem je to 12:10. Soustředěným výkonem držíme tříbodové vedení i po útoku Jarosinského (17:14). Po bodových blocích Polynského jsme blízko zisku druhého setu (21:15). Po nevynucené chybě Šulce je náš náskok už sedmibodový (23:16). Náš tým zaslouženě srovnává stav zápasu po vítězství v druhé sadě 25:16.
Hosté do třetího setu notně zamíchají sestavou. Hladík upravuje v úvodu z dohrávky na 2:4. Univerzál Aera dalším důrazným útokem zvyšuje na 3:6. Hosté jsou v této fázi zápasu lepším týmem a po bloku Carmodyho mají k dobru náskok pěti bodů (4:9). My bodujeme až za stavu 4:11. Odolka zjevně zvolila ideální sestavu a důrazný Svoboda zvyšuje na 5:13. Náš kapitán Fořt napotřetí probije hostující bloky (9:15). Hosté mají třetí část zápasu jasně pod kontrolou a do koncovky jdou s velkým náskokem devíti bodů (11:20). Do vedení 1:2 na sety se Odolena Voda dostává po vítězství 18:25.
Hosté jdou v úvodu čtvrtého setu při podání Carmodyho zase do vedení 1:4. Po nevynucené chybě Šulce snižujeme na 4:5. Úspěšný trojblok hostů a skvěle hrající Svoboda posílají Odolku do vedení 4:9. Eso Horáka určí stav 6:11. Důrazný Jarosinski snižuje na 9:12. Jenže nevynucená chyba Mazocha a bodové bloky zase přihrává hostům pohodlný šestibodový náskok (9:15). Nejlepší hráč na palubovce Svoboda tlačí na podání a zápas spěje k rychlému konci (9:17). Prapor Ostravy se snaží ještě pozvednout kvalitním servisem Jarosinski (12:17). Bodový blok Blažeje nás přibližuje soupeři na rozdíl čtyř bodů (15:19). Po doteku sítě našeho bloku prohráváme těsně před koncem zápasu 16:22. Zápas končí po zkaženém podání Vašíčka vítězstvím hostů 18:25.
Ohlasy po utkání:
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Zase to byla taková houpačka. Odolka nastoupila s druhou šestkou a z naší strany to byl dobrý začátek. Pak jako bychom se od třetího setu soupeře zalekli, když nastoupil jejich základ, a my začali vyrábět zbytečně moc chyb. Pak bylo těžké něco v zápase uhrát.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Prohráli jsme s kvalitním soupeřem. Byli hratelní, ale když vytáhli základní šestku, rázem se to změnilo. Měli jsme v úvodu třetího setu na soupeře vlítnout, a nezaleknout se, jek se bohužel stalo. Byl tam znát velký respekt k soupeři.“
Marek Šulc (kapitán Aero Odolena Voda): „Získali jsme důležité tři body. Není to pro nás jednoduchý týden, ještě zítra hrajeme ve Zlíně. Ze začátku jsme se trochu hledali, nebyl to úplně jednoduchý zápas. Domácí hráli poměrně dobře, ale pak jsme začali dodržovat, co jsme si řekli. Hráli jsme odvážně a ovoce to přineslo. Od třetího setu jsme domácí přehráli.“
Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Víme, že se s mladým týmem Ostravy hraje těžko. Museli jsme být neustále koncentrovaní. Máme dvě vyrovnané šestky a potřebovali jsme vzhledem k zítřejšímu zápasu rozložit síly.“