Po skvělém výkonu jsme zahnali Lvy zpátky do klece


Extraliga mužů – 12. kolo
VK Ostrava – Lvi Praha 3:1 (22,23,-17,19)
VK Ostrava: Jarosinski, Kotas, Dvořák, Fořt, Polynski, Jambor – libero Sobczak. Střídali: Aleš Závodský, Vancl, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský.
Lvi Praha: Nedeljkovič, Mihajlovič, Čech, Todua, Janouch, Smith – libero Moník. Střídali: Skakič, Pliasetskyi, Toman. Trenér Tomáš Pomr.
V prvním setu jsme dokázali smazat tříbodové manko a v koncovce při podání Fořta jsme dokonali zasloužený obrat.
Ve druhém setu nás nastartuje k výbornému výkonu dvojice polských legionářů Jarosinski, Polynski. Před koncovkou vedeme sice 20:15, ale Lvi zle dotírají. Nakonec důležitou druhou sadu uhrajeme v náš prospěch.
Ve třetím setu byl velký rozdíl v kvalitě podání. Zatímco my jsme kazili jak na běžícím pásu, všichni hráči Lvů dokázali na nás vyvinout tlak zpoza koncové čáry.
Ve čtvrtém setu se nám vrátila kvalita na podání. Vyrovnaný průběh zlomila skvělá podání Jarosinského a Kotase. V euforii jsme šli za tolik potřebnou výhrou, která nám zajistila tři body.
Utkání začíná esem našeho blokaře Kotase. Stejnou mincí oplácí hostující univerzál Mihajlovič (3:4). Otáčíme po přímém bodu z podání Fořta (5:4). Po nedůrazném útoku Fořta jdou Lvi do vedení 7:9. Hosté výborně brání na síti a po dohrávce Čecha mají k dobru tři body (10:13). Výborné podání Kotase a nevynucené chyby Čecha vedou ke srovnání na 17:17. Po chybném útoku Polynského si hosté berou zpět vedení (17:19). Dělový servis Dvořáka opět srovnává stav (19:19). Pipe Fořta nás dostává po dlouhé době do vedení (21:20). Nevynucená chyba Mihajloviče nám dokonce přihraje dvoubodové vedení 22:20. Další pipe zkušeného Fořta přibližuje náš klub k vítězství v prvním setu (23:20). Po zkaženém podání Skakiče máme tři setboly (24:21). První set po obratu v koncovce patří Ostravě, když plachtící podání pokazí střídající Pliasetskyi (25:22).
První dva body druhého setu získávají při podání kapitána Janoucha hostující Lvi. Po skvělé obraně Jarosinského, srovnává Polynski na 2:2. Blok Polynského znamená naše vedení 5:3. Po dohrávce Jarosinského vedeme již 7:4. Fořt nadále tlačí plachtícím podáním a z bodu se raduje také Jambor (8:4). Po nevynucené chybě střídajícího Tomana ztrácí Lvi již pět bodů (13:8). Pětibodový náskok držíme soustředěným výkonem, hostům se výrazně nedaří na podání (18:13). Až nahrávač Janouch přitlačí plachtícím servisem, se kterým si neporadí libero Sobczak (18:15). Bodový blok Polynského nám vrací klid před koncovkou druhého setu (20:15). Lvi však nic nebalí. Skakič snižuje z dohrávek na 20:18. Srbský smečař je v tu chvíli hlavním útočným tahounem svého týmu a z další dohrávky snižuje na 21:20. Po skvělém podání střídajícího Vancla chybuje v útoku Toman a my máme tři setboly (24:21). Lvi odvrací dva setboly, ale na důrazný útok Jarosinského již nenajdou odpověď (25:23).
Stejně jako v úvodu druhého setu, tak i v třetím bodují dvakrát po sobě Lvi při podání Janoucha. Po nedůrazném útoku Polynského ztrácíme tři body (1:4). Nepřesné útoky Jarosinského a dohrávka Skakiče posílájí hosty do vedení 3:9. Po nečisté nahrávce Janoucha snižujeme na 5:9. Lvi tlačí na podání a po špatném příjmu Vancla vedou 5:11. Náš tým se naopak za koncovou čárou trápí a po zkaženém podání Dvořáka prohrává 8:14. Vzápětí dokumentuje rozdíl mezi oběma celky v této činnosti Smith (8:15). Až smečař Fořt se trefí do růžku palubovky (10:15). V útoku chybuje Mihajlovič a už ztrácíme jen čtyři body (11:15). Když Todua postaví na síti zeď Polynskému, hosté jasně naznačí, že si jdou za vítězstvím v tomto setu. Nedeljkovič se prosadí navíc plachtícím podáním (11:18). Nevynucená chyba Skakiče znamená stav 14:19. Dohrávka Mihajloviče nasměruje Lvy do pohodlné koncovky (15:22). Zápas pokračuje po vítězství hostů ve třetí sadě 17:25.
V úvodu čtvrtého setu se hosté po netradičním obouručném útoku Smitha ujímají vedení 1:3. Sporná situace však nabudí naše hráče. Čisté eso Dvořák znamená rychlé srovnání na 3:3. Po nevynucené chybě Fořta zase ztrácíme (3:5). Jarosinski vytlouká pražské bloky (5:5). Skóre se přelévá. Fořt přešlapuje při útoku z pozice pipe (5:7). Po skvělém podání Kotase boduje Polynski (10:10). Když si Polynski počká na síti na útok Nedeljkoviče, jdeme poprvé ve čtvrtém setu do vedení (12:11). Vzápětí boduje z pipe útoku Jarosinski (13:11). Po bloku Toduy je srovnáno na 15:15. Mihajlovič posílá vzápětí čistým esem Lvy do vedení (15:16). Po bodovém bloku Kotase máme dva body k dobru (19:17). Pozorný Kotas na síti nadále těží z výborného podání Jarosinského, nepřesný je při obranném úderu Smith (21:17). Po přímých bodech z podání Kotase máme senzační vítězství na dosah (24:18). Hosté odvrátí jeden mečbol, ale po důrazném útoku Fořta se radujeme ze zaslouženého vítězství (25:19).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Konečně přišlo vítězství a konečně to bylo za tři body. Dosáhli jsme toho po dlouhé době absolutně kolektivním výkonem. Táhli jsme všichni včetně lavičky za jeden provaz.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Konečně jsme dokázali vyhrát a to s velmi silným soupeřem. Rozhodl kolektivní výkon a dodržení všech úkolů, o kterých jsme si před zápasem s hráči řekli. Tři body jsme si zasloužili. Byli jsme lepším týmem.“
Jakub Janouch (kapitán Lvi Praha): „Gratuluji domácím, vyhráli zaslouženě. S takovým počtem chyb nemůžeme vyhrát žádný zápas.“
Tomáš Pomr (trenér Lvi Praha): „Udělali jsme v zápase chyb jako máku. I na dva zápasy by toho bylo hodně. S takovou produktivitou se nedá vyhrát. Musíme se zamyslet nad tím, kolik plusových bodů někteří naši hráči přináší v zápase.“