Statečný boj nevynesl ve Varech ani bod


Extraliga mužů – 4. kolo
ČEZ Karlovarsko – VK Ostrava 3:1 (-21,17,19,29)
ČEZ Karlovarsko: Indra, Keemink, Wilson, Patočka, Wiese, Vašina – Pfeffer. Střídali: Lux, Baláž, Kočka. Trenér Jiří Novák.
VK Ostrava: Kružkov, Matula, Sedláček, Kotas, Janků, Ihnát – Sobczak, Jelen. Střídali: Vancl, Dvořák, Jambor. Trenér Jan Vaclavík.
První set jsme odehráli excelentně, a i když jsme málem v koncovce přišli o pětibodový náskok, zaslouženě jsme šli v zápase do vedení.
Druhý set se zlomil po našich dvou útocích z pozice pipe a stavu 12:12. Pak přišel servis Keeminka a jeho bodová série byla rozhodující.
Ve třetím setu si do jeho poloviny domácí pomohli výbornou obranou na síti i v poli a získali tak výrazný náskok.
V této činnosti dominovalo Karlovarsko i ve čtvrtém setu až do stavu 21:17, kdy jsme se obdivuhodně při podání Kotase vrátili do zápasu a nakonec padli až po nervy drásající dlouhé koncovce 31:29.
Po přímém bodu z podání Matuly a bloku Kotase jdeme v úvodu zápasu do vedení 2:5. Wiese snižuje dělovým servisem na 4:5. Po nevynucené chybě Vašiny a skvělém podání Janků máme navrch zase o čtyři body (4:8). Po špatném postavení domácích hráčů před servisem Kotase vedeme již 5:10. Nevynucená chyba Sedláčka znamená snížení na 9:11. Eso Ihnáta nám vrací vedení o čtyři body (9:13). Po dohrávce Indry a bloku Wilsona se Karlovarsko přiblíží na rozdíl jednoho bodu (13:14). Důrazný útok Ihnáta a přímý bod z podání Kotase nám vrací uklidňující vedení 15:19. Po dalším skvělém podání Ihnáta se zdá být o osudu prvního setu rozhodnuto (17:22). Jenže při podání Patočky máme problémy na příjmu a domácí se vrací do hry (21:22). Závěr setu však zvládneme a po dvou nevynucených chybách Wieseho ho zaslouženě vyhráváme 21:25.
Úvod druhého setu patří domácím a po úspěšné dohrávce Indry vede Karlovarsko 3:1. Technická chyba libera Pfeffera znamená ihned srovnání na 3:3. Po úspěšném útoku Patočky musíme stahovat manko dvou bodů, ale dohrávka Ihnáta znamená srovnání na 6:6. Nevynucená chyba Sedláčka posílá do vedení domácí 8:6. Úspěšnými útoky z pozice pipe smečařů Ihnáta a Janků srovnáváme na 12:12. Jenže při podání domácího nahrávače Keeminka si nevíme rady ani na příjmu, ani v útoku. Navíc domácí vytvoří takřka neprostupnou obranu a rázem prohráváme 18:12. Po nevynucené chybě Vašiny snižujeme na 18:14. Vašina však svou chybu napravuje skvělým podáním (20:14). Konec druhého setu vyznívá jednoznačně pro domácí a ti ho po útoku Vašiny vyhrávají 25:17.
V úvodu třetího setu máme stejně jako v tom druhém problémy při podání Keeminka (5:1). Skvělým servisem Janků snižujeme na 5:4. Po důrazné dohrávce Ihnáta je srovnáno na 7:7. Přímý bod z podání Indry znamená vedení domácích 9:7. Čisté eso Wieseho zase zvyšuje náskok favorita na 11:8. Když je ubráněn Kružkov, vede Karlovarsko 14:10. My se můžeme v útoku spolehnout na důraz Ihnáta (14:12). Bodový blok Sedláčka nás pošle na dohled jednoho bodu (15:14). Od tohoto stavu však domácí zlomí třetí set ve svůj prospěch. Karlovarsko skvěle brání na síti i v poli a ubrání veškeré naše pokusy z dohrávaných míčů srovnat stav. Po našem doteku sítě při bloku jdou domácí do koncovky s náskokem pěti bodů (20:15). Janků ještě sníží na 20:17, ale při servisu střídajícího Baláže ovládne Karlovarsko třetí set v poměru 25:19.
Ve čtvrtém setu odskakuje na rozdíl dvou bodů jako první Karlovarsko (4:2). Po bloku Kotase srovnáváme na 4:4. Pak úřaduje při obraně na síti i v útoku Ihnát (5:7). Po nepřesné nahrávce Sobczaka je srovnáno na 8:8. Skvělý servis Vašiny znamená vedení domácích 12:10. Hrajeme se soupeřem naprosto vyrovnanou partii, ale při obraně v poli se domácí doslova překonávají (14:11). Špatný příjem při podání Keemnika znamená vedení domácích 19:15. Když Karlovarsko ubrání již několikátou dohrávku našeho týmu, zdá se být za stavu 21:17 o osudu zápasu rozhodnuto. Jenže my se nevzdáváme. Janků zatlačí servisem, Kružkov má úspěšné dohrávané míče a když v útoku chybuje Indra, vedeme 22:23. Ve vypjaté koncovce mají domácí pět mečbolů, my dva setboly. Nakonec se štěstí přikloní na stranu domácích a při důrazném útoku Wieseho uzavírají zápas po vítězství ve čtvrtém setu 31:29.

Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Byl to pěkný zápas, kdy my jsme byli lepší v prvním setu, domácí ve druhé a třetím a šli zaslouženě do vedení. Škoda čtvrtého setu, kdy jsme to nedotáhli do zkrácené hry. Ve vyrovnané koncovce jsme tam měli malé šance a ty se musí proti takovému soupeři, jakým jsou Vary, využít. To se nám bohužel nepodařilo.“