Liberec - Pohled na jinou statistiku zápasu očima Honzy Václavíka

Den a noc. Lépe řečeno, probděná, hnusná, mrazivá noc a krásná slunečná neděle. Tak by se daly zhodnotit naše dvě poslední účinkování. „Vylágoš“ na Kladně a parádní výhra nad mistrem.
Všichni si lámeme hlavu, jak je možné předvést natolik odlišné výkony v rozdílu pouhých dvou dnů. S určitostí lze říci, že nasazení a tah na branku byly v obou zápasech od sebe hodně vzdálené.
V oficiálních statistikách si můžete porovnat čísla z utkání Kladno - Ostrava a Ostrava - Liberec. To zajímavé jsem tradičně zakroužkoval červeně a přidávám jednu novinku, celkovou distribuce nahrávačů Biernata a Janoucha. 
Graficky znázorněné hřiště je rozděleno na 9 zón (růžová čísla), místo klasických šesti. Tlustá černá čára v horní části značí síť. Každá zóna obsahuje celkový počet útoků (černá čísla), procentuální zastoupení útoků z dané zóny (modrá čísla), kolik jich bylo celkem uhráno (červeně vínová čísla) a s jakou efektivitou (zelená čísla). Dále tam naleznete počty útoků každého hráče, který s oné zóny útočil. Například zóna č. 4 u Ostravy: celkem mířilo na hlavní kůl 42 nahrávek, z toho jsme získali 14 bodů. Procentuální zastoupení útoků ze zóny 4 je 39% ze všech útoků ze všech zón. Efektivita v tomto místě ofenzívy byla 33%. 
Když se podíváte na distribuci obou nahrávačů skrze tento graf (modrá čísla), zjistíte, že uvolňovali smečaře v zóně 4 velmi podobně 39% Ostrava, 42% Liberec. Velmi podobně to bylo i s nahrávkou za hlavu do zóny 2, Biernat 15% všech nahrávek, Janouch 16%. Naopak největší rozdíl v rozdělování nahrávek byl v zónách 3, 8, 9. My jsme častěji využívali Matěje Šmídla z doskoku v zóně 9 a naše smečaře z útoku pipe ze zóny 8. Naopak Jakub Janouch více zásoboval své středové hráče v zóně 3.
Zelené čísla znamenají úspěšnost útoku z daných pozic. Takže můžete srovnat, jak kdo byl v tomto zápase z různých míst úspěšný.
Doufám, že jsem vše srozumitelně a jasně vysvětlil. Snad vám tato analýza pomůže nahlédnout do volejbalu opět o kousek více a třeba vám usnadní pochopit různá rozhodnutí hráčů na hřišti. Pro příští analýzu z domácího utkání připravujeme další novinku, ve které Vám ukážu směry všech útoků. Je se na co těšit.
Rád bych poděkoval jménem svým i jménem kluků ke všem gratulacím, které jsme dostali hned po zápase s Libercem i za ty, které přišly skrze sociální sítě. Moc hezky se to poslouchá i čte :)
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava.
K O Kladno web
 
 
 K O Ostrava web
 
O L Ostrava web
O L Liberec web
analyza utoku web