Žáci U16 celkově čtvrtí v Českém poháru

Třetí místo v závěrečném turnaji Českého poháru, znamenalo postup na celkově čtvrté místo v závěrečné tabulce Českého poháru. Úspěšný víkend Českého poháru v Hradci Králové popsal trenér Roman Dvoran:
Posledný a zároveň finálový turnaj Českého poháru chlapcov U16 sa odohral cez víkend v Hradci Králové. Na šiestich ihriskách obrovskej športovej haly Slávia sa hrali tri osemčlenné skupiny. Naše družstvo žiakov VK Ostrava bojovalo znovu v najlepšej A skupine. Na turnaji sme predviedli bojovné výkony a po šiestich náročných zápasoch sme si do konečnej súčtovej tabuľky preniesli body za tretie miesto.
Turnaj sa hral iným systémom ako v doterajších piatich turnajoch. hralo sa v štvorčlenných skupinách a cez play off zápasy si družstvá vybojovali svoje umiestnenie na tomto finálovom turnaji. Po prenesení bodov do súčtovej tabuľky celého ročníka sme obsadili konečné 4. miesto. Víťazom sa stal Havlíčkov Brod, ktorý získal celkovo 115 bodov, druhý bol Jirkov a mal 113 bodov, tretie boli České Budějovice 112 bodov a štvrté miesto patrí VK Ostrava 110 bodov. Štvrté miesto je síce nepopulárne, ale reálne je to vynikajúce umiestnenie. V piatok pred turnajom prebehlo znova testovanie hráčov trénermi ČVS.
Výsledky zápasov vo skupine:
VK Ostrava – Kolín 1:2 (-25,17,-12)
VK Ostrava - Green Frýdek Místek 2: 0 (19,22)
VK Ostrava - Havlíčkův Brod 1: 2 (22,-24,-13)
Škoda, že v prvom zápase turnaja sa nám hra od úvodu nedarila. Hrali sme nervózne a krčovito. Aj keď sme sa v druhom sete otriasli, tak nám v koncovkách setov chýbala odvaha a prehľad. Postupne sme hru spresnili a čo bolo podstatné, triafali sme sa do podania. Po vyhratom zápase proti Greenu sme nastúpili proti favoritovi Havlíčkovu Brodu. Hrali sme na hrane svojich možností, bojovne aj s dobrým nasadením. Brod okrem útoku aj výborne bránil sieť, a táto prevaha im priniesla tesné víťazstvo.
Play off - čtvrtfinále:
VK Ostrava – Volejbal Brno 2 : 1 ( 14, - 25, 11)
Po odohratí skupiny sme v play off zápase narazili na Brno. Vysokí súperi sa netajili s ambíciou postupu do prvej štvorky turnaja. Rovnaký cieľ sme mali aj my. Na ihrisku to bol boj od úvodu až do konca. Prvý set bol v našej réžii. V hre nám vychádzalo všetko, na čo sme siahli. Tlak na podaní a výborná dohrávka na sieti, znamenala rýchly zisk prvého setu. V druhom dejstve sa súper prebral a hra sa vyrovnala. Zápas sa dostal do tretieho setu a v ňom sme nezačali najlepšie. Prehrávali sme 4:8 a 6:11. Za tohto nepriaznivého stavu prišiel na podanie Adam Rozšafný a doslova začal Brno ničiť. Skóre sme dobiehali a nepomohli ani „tajmy“ pre súpera. Naše víťazstvo v zápase znamenalo postup do prvej štvorky turnaja.
Play off – semifinále a zápas o tretie miesto:
VK Ostrava – Příbram 1:2 (23,-23,-9)
VK Ostrava – Jirkov 2:0 (18,22)
V poslednom zápase sme chceli zahrať čo najlepšie. Družstvo ešte našlo posledné sily a predviedli sme odhodlaný a dobrá výkon. Aj súperom už postupne dochádzali sily rovnako ako nám. Dokázali sme hru udržať na dobrej úrovni, pomohli sme si podaním aj útok z okraja siete sme mali presnejší ako Jirkov. Výhra v zápase mala svoju cenu, ale v konečnej celkovej tabuľke Českého poháru nás už vyššie neposunula.
VK Ostrava: Adam Rozšafný, Petr Hanzlík, Vašek Tesař, Hynek Vícha, Ondřej Ružička, Jan Janošec, Vojtěch Elbel , Tomáš Kubíček, Daniel Dobiáš , Marek Hrbáček, Tobiáš Koběrsky, tréneri Vaculík, Kotula a Dvoran
Bolo to ozaj náročné, pre hráčov aj trénerov. V Hradci sme boli tri dni a hrali sme iný systém ako v turnajoch pred tým. Hneď v úvode píšem, že celkové umiestnenie, naša úroveň hry aj vystupovanie boli úžasné. Celý ročník Českého poháru sme hrali medzi najlepšími.
Vyhli sa nám herné zaváhania a s každým súperom sme aspoň jeden krát dokázali zvíťaziť. Formát poháru je super, ale pre tak mladých hráčov je mimoriadne náročný po hernej aj mentálnej stránke. Jediný súper, s ktorým sme nedokázali ani raz vyhrať boli České Budejovice. „Budejky“ posledný finálový turnaj vyhrali, tak ani naše tretie miesto nás pred nich neposunulo. Výsledok je krutý, ale spravodlivý. Hrali sme konzistentne, ale ani raz sme nedokázali skončiť na najvyšších miestach v turnajoch. Pre nás to bola výborná škola aj skúsenosť.
Pochvala je na mieste pre celé družstvo. Nebudem vypisovať celú základnú zostavu, hráči sa pekne doplňali a navzájom povzbudzovali. Ešte nás čaká záver súťaže v krajskom prebore a kvalifikačný turnaj na MČR klubov. Verím , že nám ostanú sily a chuť do tréninku.
Termín ďalšího turnaja krajského preboru : 24.3.2024 v Opave