Trenér Vašina a jeho svěřenci hodnotí vydařený Inter Cup


„Na turnaji se nemohli představit v našich barvách hned čtyři naši hráči, kteří jsou součástí našich mládežnických reprezentací, pátý Aleš Závodský nakonec po domluvě nastoupil za juniorský tým VK Ostrava. Připomeňme si, že reprezentanti Tomáš Kristián, Ondřej Unzeitig, Tomáš Kopecký byli v tuto dobu na mezinárodním turnaji MEVZA a Jakub Pelikán nastupoval právě na našem turnaji v reprezentačním dresu,“ vyjmenovává absence ve svých týmech na turnaji trenér Vašina.
„Utkání o stupně vítězů se hrála při početné divácké kulise především z řad rodičů polských družstev. Třetí místo si jasným vítězstvím 2:0 nad juniory z polského Rybniku zajistilo družstvo české reprezentace U17. To finálový souboj byla jiná káva. Pěkné výměny, vyhecovaný zápas a napětí až do samého konce. V prvním setu si šel favorit z Polska nekompromisně za vítězstvím. Nicméně díky dobré obraně a zlepšenému servisu ve druhém setu jsme vytvořili soustavný tlak a karta se pomalu začala obracet. Tie break pak byla hra nervů, kterou zvládli lépe naši hráči a po zásluze v Ostrava Cupu zvítězili. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Radim Závodský, ale pochvalu si zaslouží všichni hráči, kteří bez střídání odehráli pět utkání,“ vrací se trenér kadetů a juniorů k vyvrcholení turnaje.
A jak utkání zhodnotili samotní hráči? První den vystoupení kadetů okomentoval Jan Kovařčík:
„Ve skupině jsme měli družstva juniorů Jastrzębski Więgel a Green Volley Beskydy, a taky reprezentační družstvo ČR ročníku 2003. V prvním zápase jsme hráli proti juniorům z Jastrzebie. Do zápasu jsme nastoupili s odhodláním a snažili se ze všech sil, ale zkušenosti polských juniorů byly bohužel větší. Do druhého zápasu s českou reprezentací ročníku 2003 jsme nastoupili se stejným elánem. První set byl vcelku vyrovnaný, nicméně protivník nám o kousek utekl. Ve druhém setu se už ukázalo, proč jsou tito hráči v reprezentačním výběru, takže jsme prohráli i druhý zápas 2:0. Třetí zápas s blízkými Beskydami jsme velmi podcenili a opět jsme prohráli 2:0. Ve skupině jsme skončili na celkovém 4. místě. Kvůli tomuto umístění jsme mohli bojovat nejvýše o 5. místo.“
Komentářem k vystoupení našich kadetů v druhém dnu pokračuje Filip Srovnal:
„V sobotním prvním zápase jsme se utkali s Jasztrębskými kadety. Sice začátek se nám vůbec nevydařil, prohrávali jsme 2:7, ale do zápasu jsme se dokázali vrátit a zvítězili jsme 2:0. Dařilo se nám jak v obraně, tak i v útoku a také na servisu. Byl to krásný volejbal. Druhý zápas se nám nevyved. Prohráli jsme 0:2 s juniory Green Volley. Už jsme byli po celém turnaji bez energie a bez elánu. Zkazili jsme až moc servisů a celkově jsme udělali spoustu chyb. Turnaj jsme ukončili na 6. místě.“
Daleko radostněji se o finálovém utkání turnaje (naši junioři zvítězili nad juniory z Jastrębska 16:25,25:21,15:12) rozpovídal Aleš Závodský:
„Po velkém úsilí se nám podařilo probojovat až do finále, kde jsme se potkali s polským týmem. Hráli jsme na centru a to byla výhoda, protože jsme měli více místa na servis a na ostatní věci. Do prvního setu jsme nastoupili s odvahou a s touhou po vítězství. Začátek se nám nepodařilo udržet a hned ze startu jsme prohráli asi o 4 body. V dalším průběhu jsme však pomalu, ale jistě dorovnávali.
Během prvního setu jsme často nedokázali zablokovat polské smečaře a ani zasmečovat na druhou stranu, protože naopak soupeř měl ukázkový "dvojblok", který jsme nedokázali prorazit. Pak se mi podařilo třikrát chytře zalít za blok a tím jsme získali tříbodový náskok. Ten se nám ale nepodařilo udržet a první set jsme nakonec prohráli.
Do druhého setu jsme šli s entusiasmem a šli jsme si pro vítězství. Během deseti minut jsme vedli o 4 body, díky tvrdému podání Matese Koloucha. Celý set jsme hráli vyrovnaně, ale jak se blížila koncovka, tak jsme začali kazit servis, ale i přesto jsme nakonec druhý set vyhráli a měli jsme velkou radost.
Do třetího posledního setu jsme nastoupili s radostí a s chutí do hry. Už od začátku jsme měli převahu na útoku, i na bloku jsme Poláky dorovnávali. Za stavu 7:7 jsme zkazili podání a otočili jsme si strany se soupeřem. Od chvíle, kdy jsme přešli na druhou stranu, tak jsme vedli a Poláci už nás nebyli schopni dorovnat. V tomto setu jsme dali 5 bloků a pár zákroku v poli, které nás posunuly k vítězství. Bojovali jsme už od začátku turnaje a ve finále se nám to vrátilo v podobě vítězství nad Jastrzębskim Węgielem. Měli jsme nepopsatelnou radost z výhry a také diváci nám pomohli k vítězství, tím že nám věřili a hlavně nám fandili.“