Karlovarsku jsme pořádně znepříjemnili pohárový postup

Čtvrtfinále Českého poháru mužů – 2. zápas
VK Ostrava – VK ČEZ Karlovarsko 2:3 (-18,14,26,-22,-9)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, David, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: Vancl, Sedláček, Bauman, Beal, Štefko. Trenér Jan Václavík.
VK ČEZ Karlovarsko: Van Haarlem, Rejlek, O‘dea, Patočka, Wiese, Zmrhal – Pfeffer. Střídali: Džavonorok, Vašina, Beer, Penrose, Hudeček. Trenér Jiří Novák.
V prvním setu byli hosté od prvního míče lepší ve všech činnostech a po zásluze ho vyhráli o sedm bodů.
Role se ve druhém setu zcela obrátily. Byli jsme to my, kdo soupeře doslova válcoval a vyhrál nakonec rozdílem jedenácti bodů.
Ve velmi vyrovnaném třetím setu jsme ve vypjaté koncovce nepustili Karlovarsko ke kýženému získání postupového bodu a po proměnění čtvrtého setbolu jsme šli do vedení 2:1 na sety.
Postupový set si hosté uhráli ve čtvrtém dějství, kdy se mohli při vyrovnaném průběhu spolehnout na produktivního univerzála Rejlka.
V „náhradních“ sestavách odehraná zkrácená hra patřila Karlovarsku.
V úvodu utkání jsou hosté lepší při obraně v poli a útoku. Brzy jdou do vedení 2:7. Karlovarsko výborně podává a po přímém bodu univerzála Rejlka vede 4:9. Po úspěšném útoku smečaře Mennera snižujeme na 7:10. Hosté si však náskok hlídají. O’dea po úspěšné dohrávce upravuje na 11:16. Po dvou neúspěšných útocích domácího univerzála Dvořáka vede Karlovarsko o šest bodů (13:19). Nedaří se nám v útoku a po další nevynucené chybě Dvořáka spěje první set za vedení hostů 14:21 k rychlému konci. Hosté v něm nakonec vítězí přesvědčivě 18:25.
Vstup do druhého setu má lepší náš tým a po přímém bodu z podání Janků vedeme 3:1. Po nevynucené chybě polské posily Karlovarska Wieseho a chytrém zakončení Podlesneho vedou domácí 9:4. Skvěle bráníme na síti a po sérii bodových bloků vedeme již 11:5. Naši hráči jsou na koni a po čistém esu Podlesneho máme náskok sedmi bodů (13:6). Ve druhém setu se role obou týmů zcela obrátily a my jdeme do koncovky s vedením 20:12. Po čistém esu Janků máme deset setbolů (24:14). Hned ten první proměňujeme po bodovém bloku a srovnáváme stav utkání.
V úvodu třetího setu se naši hráči nemohou v útoku srovnat a Karlovarsko jde ihned do vedení 0:3. Po nevynucené chybě hostujícího Zmrhala a bodovém bloku Kotase jde naopak do vedení Ostrava 7:6. I ve třetím setu jsme výborní při obraně na síti a získáváme dvoubodové vedení (10:8). Set je velmi vyrovnaný. Po výborné obraně na síti hostujícího Beera vedou hosté 14:16. Ostravský smečař Menner dvěma přímými body z podání otáčí vývojem skóre na 18:17. Do koncovky jdou oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. Máme tři možnosti jak odskočit soupeři na klíčový rozdíl dvou bodů, ale hosté se ubrání. Ostrava má nakonec čtyři setboly a ten poslední proměňujeme po bodovém bloku Dvořáka na stav 28:26.
Také v úvodu čtvrtého setu pokračuje vyrovnaný zápas. Jako první odskakuje na rozdíl třech bodů Karlovarsko po úspěšném útoku Wieseho a přímém bodu z podání Zmrhala (9:12). Domácí bojují, ale po čisté esu Džavonoroka si Karlovarsko drží náskok (12:15). Hosté se mohou spolehnout na tvrdě útočícího univerzála Rejlka a do koncovky jdou s náskokem čtyř bodů (16:20). Potřebný druhý vítězný set pro postup do Final Four uhraje Karlovarsko po výsledku 22:25.
Do zkrácené hry oba trenéři řádně prostřídali své sestavy. Od prvního míče je ve vedení Karlovarsko, až Kotas krásným bodovým blokem srovná na 3:3. Čistým esem Wiese posouvá hosty do vedení 4:6. Po úspěšném bloku Vašiny se strany střídají za stavu 5:8. Nevynucená chyba Beala zápas přiblíží ke svému konci (7:12). Karlovarsko vyhrává zkrácenou hru 9:15.
Ohlasy po utkání:
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Nebyli jsme tak pozorní a důslední jako v minulých dvou zápasech. Škoda prvního setu, kdy jsme zase začali moc vlažně. Tím, že jsme ho prohráli, tak jsme se dostali ještě pod větší tlak, protože jsme už nesměli prohrát žádný další set.“
Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dobře jsme začali prvním setem. Druhý set jsme nezvládli, protože jsme nebyli schopni akceptovat, že toto utkání bude těžké. Výměnou nahrávače ve čtvrtém setu se hra zklidnila a set jsme vyhráli a tím si zajistili postup.“