Skvělé páté místo U16 na prvním finále elitní skupiny Českého poháru

20240122 2 U16 upraveno ZM pod titulek

Prvý finálový diel Českého poháru chlapcov U16 sme odohrali cez víkend v Jirkove. Pohár sa preklopil do Finálových turnajov a postupom do najlepšej osemčlennej skupiny A sme narazili na najlepšiu kvalitu hry a najlepších súperov.
Do Jirkova sme cestovali už v piatok, lebo sme museli absolvovať 450 km dlhú cestu. Podľa rozpisu sme v sobotu odohrali 4 zápasy a na nedeľu nám ostali tri súboje. Turnaj bol mimoriadne vyrovnaný a dramatický. V prvom dni sme vyhrali dva zápasy a v nedeľu sme dosiahli ešte jedno mimoriadne dôležité víťazstvo. V najlepšej skupine sme sa prezentovali bojovnými výkonmi a v celkovej tabuľke turnaja sme obsadili skvelé piate miesto.
SOBOTA 10.1.2024
VK Ostrava - Havlíčkův Brod 0:2 (-13,-22)
VK Ostrava - Prosek 2:0 (16,16)
VK Ostrava - Praha 1:2 (-23,22,-14)
VK Ostrava - Jirkov 2:1 (23,-24,6)
Do prvého zápasu sme vstúpili s odhodlaním, ale súper využíval svoju výškovú prevahu. Nedaril sa nám príjem podania a útočili sme do pripravenej obrany. V druhom sete sa naša hra zdvihla, ale na zisk setu to nestačilo. V zápase s Prosekom sme dominovali vo všetkých činnostiach, výborne sme bránili aj dohrávali bodové útoky.
Tretí zápas bol parádnym vystúpením obidvoch družstiev. Zápas bol dynamický a mimoriadne vyrovnaný. Bojovalo sa v každej rozohre a diváci hru oceňovali. V treťom sete sme mali svoje šance, ale Praha bola v závere presnejšia.
Sobotu sme končili súbojom s domácimi. V hale bol doslova rachot, ale prostredia sme sa nezlakli. Hrali sme trpezlivo a v pravú chvíľu odvážne. Podanie nám lietalo dobrou rýchlosťou aj správnym smerom. V skrátenom treťom sete súpera poriadne ničil podaním Honzo Janočec, po jeho esách aj skvelých medzihrách sme strany točili s náskokom 8:1 !!! Eufóriu sme si ustrážili a získali sme neskutočne cenné víťazstvo. Domáci nechápali, ako sme mohli tak dobre hrať. Východisková pozícia do nedele bola výborná.
NEDEĽA 10.1.2024
VK Ostrava – Brno 0:2 (-14,-20)
VK Ostrava – Č. Budějovice 0:2 (-19,-16)
VK Ostrava - Letovice 2:0 (23,21)
Zápas proti Brnu, nám nevyšiel, hrali sme v útlme a žiadna činnosť sa nám nedarila. Na sieti sme sa presadzovali len sporadicky. Bloky súpera boli pre nás neprekonateľné. Aj Budejky sa na nás výkonom vytiahli. Naša hra postavené na nátlakovom podaní sa rosypala. Boli sme v tlaku súpera od začiatku do konca. Družstvo bolo zrazu neisté a mali sme pred sebou zápas o všetko.
Len víťazstvo v poslednom zápase nám zaisťovalo dobrú pozíciu v A skupine. Aj ostatné zápasy boli doslova o prežitie. V poslednom súboji sme preukázali bojovné srdce a húževnatosť. Súpera sme prevýšili hrou v poli aj na sieti. Bojovali sme o každý bod, lebo súper sa tiež pekne presadzoval na útoku. Po poslednej víťaznej lopte vybuchla veľká radosť. Zároveň sme vedeli, že v A skupine hráme aj v druhom turnaji
VK Ostrava: Martin Prokeš, Adam Rozšafný, Vašek Tesař, Hynek Vícha, Jan Janošec, Ondřej Ružička, Matěj Bystroň, Marek Stavárek, Vojtěch Elbel , tréneri Pavel Kotula a Roman Dvoran
Hodnocení trenéra Romana Dvorana:
„Máme za sebou ďalší ťažký turnaj. Proti takýmto súperom sme ešte nehrali. Bolo super, že chalani hrali bez rešpektu a zábran. Len odvaha a nasadenie prináša v takýchto zápasoch úspech. Ako náhle sme v pozornosti zaostali, hneď nás súperi trestali. Bola radosť sledovať družstvo, ako sa s ťažkými momentmi vysporiadalo.
V hre nám chýbal nemocný blokár Hanzlík, plánovanú zostavu sme výrazne pomenili. V prvom dni sa nám hra mimoriadne darila. Hru sme stavali na agresívnom plachtiacom podaní. Šnúry priamych bodov dokázal dať každý hráč zo zostavy. Spolupráca s nahrávačom Prokešom výborne vychádzala. Na útoku exceloval Rozšafný aj Elbel. Hrali sme účinne stredom aj z okraja siete.
V nedeľu ráno sme však nastúpili bez energie a súperi nás poriadne vytrestali. Stratili sme sebavedomie a tým aj presnosť. V šatni padli aj tvrdé slová a družstvo sa dokázalo zdvihnúť. Ukázali sme bojovné srdce a výkon sa dostavil v poslednom rozhodujúcom zápase. Na ihrisku bol znova dobre fungujúci tým.
Na ďalší turnaj sa musíme, čo najlepšie pripraviť , lebo vieme aké náročné súboje nás čakajú....aby znovu halou znelo: PER TO TAM!!!
Tabulka turnaje:
1. TJ Jiskra Havlíčkův Brod 7 4 2 1 0 13:4 17
2. VK Lvi Praha 7 3 3 1 0 13:5 16
3. VK Jirkov 7 2 3 2 0 12:7 14
4. SK Prosek 7 1 2 2 2 8:10 9
5. VK Ostrava 7 2 1 1 3 7:9 9
6. VK České Budějovice 7 2 0 3 2 7:10 9
7. VK Brno 7 1 2 1 3 7:10 8
8. TJ Sokol Letovice 7 0 0 2 5 2:14 2

20240122 U16 upraveno ZM