Po porážce s Příbrami klesáme na poslední místo tabulky

Veledůležité utkání z hlediska boje o udržení v extralize jsme doma s Příbramí nezvládli a po čtyřsetové porážce jsme našeho soupeře vystřídali na posledním místě tabulky. Tyto body nám mohou po skončení základní části v konečném účtování hodně chybět.
Extraliga mužů – 12. kolo
VK Ostrava – VK Euro Sitex Příbram 1:3 (-21,-23,21,-24)
VK Ostrava: Mazoch, Muroň, Vašíček, Jarosinski, Polynski, Dvořák – libero Vancl. Střídali: Blažej, Tříska. Trenér Richard Vlkolinský.
VK Euro Sitex Příbram: Rosenbaum, Böhm, Šábrt, Hulpach, Filip Ureš, Trojanowicz – libero Peterka. Střídali: Duarte, de Araujo. Trenér Petr Brom.
Do důležitého utkání jsme vstoupili značně nekoncentrovaně a o porážce v úvodním setu rozhodl prakticky jeho začátek.
Ve druhém setu jsme si vybudovali po výborném podání Jarosinského pětibodový náskok, ale koncovku jsme absolutně nezvládli.
Stejný průběh jako druhý set mělo i třetí dějství zápasu, kdy jsme si tentokrát náskok pěti bodů před koncovkou nenechali vzít.
I když jsme dokázali ve čtvrtém setu za stavu 21:24 odvrátit tři mečboly soupeře, zkrácenou hru v dalším setu jsme si nevynutili.
Hosté v úvodu utkání skvěle brání na síti a po zásahu Hulpacha vedou 3:6. Po dalším bodovém příspěvku Filipa Ureše přerušuje náš trenér Vlkolinský zápas oddechovým časem (3:7). Čtvrtým bodovým blokem zvyšuje příbramský nahrávač Rosenbaum na 6:11. Při podání Muroně hosté chybují (8:11). Náš tým nehraje dobře a za stavu 8:13 střídá na postu nahrávače Vašíčka Blažej. Eso Rosenbauma posílá hostující Kocoury do šestibodového náskoku (8:14). Nám nevychází zhola nic a po smeči Böhma prohráváme 9:16. Po bloku Jarosinského ztrácíme pět bodů (14:19). Po nevynucené chybě právě tohoto smečaře si jde Příbram pro zisk prvního setu (15:21). Odvrátíme dva setboly, ale po útoku Mazocha mimo anténku vyhrávají první set hosté 21:25.
Po čitelném pokusu Blažeje hrát na druhou přes a bloku Trojanowicze vede Příbram v úvodu druhého setu 4:7. Snižujeme po technické chybě soupeře na 6:7. Důrazný Jarosinski srovnává z dohrávky na 8:8. Po úspěšném útoku Polynského středem a důrazné dohrávce Dvořáka vedeme 14:11. Série Jarosinského na podání se zastaví za stavu 16:11. Důrazný Hulpach snižuje na 17:14. Kocouři stahují náskok. Duarte z pozice pipe upravuje na 18:16. Po bloku Šábrta je rozdíl již jen jednobodový (21:20). Vzápětí srovnává Duarte a do koncovky se jde za vyrovnaného stavu. Po špatné souhře Vašíčka s Dvořákem má blíže k výhře ve druhém setu Příbram (22:23). Za stavu 23:23 nezvládnem poslední dva útoky a prohráváme i druhý set, tentokrát 23:25.
Hosté posíleni zvládnutou koncovkou druhého setu vstupují raketově do třetí sady a při podání Rosenbauma vedou 0:4. Prapor Ostravy zvedá dvěma esy v řadě Jarosinski (4:4). Skvěle bráníme na síti a po blocích Muroně a Dvořáka vedeme 8:5. Přidává se také Vašíček a stále držíme náskok tří bodů (10:7). Příbram vyrábí nevynucené chyby, i Böhm útočí do pásky (14:10). Stejně jako ve druhém setu si vybojujeme náskok pěti bodů (16:11). Rosenbaum snižuje dobrým podáním na 16:13. Vzápětí chybuje Jarosinski a začíná se opakovat scénář z druhého setu (16:14). Naši hráči však chtějí oddálit konec zápasu. Čisté eso Polynského znamená stav 19:16. Po bloku Trojanowicze snižují Kocouři na 21:19. Hosté tentokrát obrat z druhého setu v koncovce nezopakují a zápas pokračuje po naší výhře ve třetím setu 25:21.
V úvodu čtvrtého setu vede přesněji útočící Příbram 4:6. Po doteku bloku sítě v podání hostujících hráčů srovnáváme na 8:8. Po přímém bodu z podání Duarteho vede Příbram 11:13. Muroň se zavěsí do vzduchu a úspěšným blokem ihned reagujeme a vyrovnáváme. Kocouři nechtějí do pátého setu a po dohrávkách Hulpacha a Böhma mají k dobru tři body (14:17). Série hostů při podání Rosenbauma končí za stavu 14:18. V tu chvíli možná klíčový blok čtvrtého setu předvede před koncovkou hostující univerzál Hulpach (17:20). Náš tým se nevzdává a po bloku Muroně snižujeme na 20:21. Böhm s Hulpachem nasměrují svůj tým k důležitému vedení (20:23). Při podání Mazocha sice odvrátíme tři mečboly (24:24), ale další dva body už Kocouři získají a vítězí 24:26.
Ohlasy po utkání:
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Od nás to byl bázlivý výkon. Jako bychom se báli a čekali na soupeře, co udělá, místo toho, abychom hráli naši hru. Pořád jsme na něco čekali, ale ono to nepřišlo.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Jsem hodně zklamaný. Tak špatný herní projev nevidím ani na tréninku. Prohráli jsme totálně na herní projev. Nechci mluvit o problémech se zraněním hráčů, ale věková skladba hráčů, kteří nastoupili, tak se měla rvát, ale nervala se.“
Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Toto vítězství jsme hodně potřebovali. Byl to poměrně vyrovnaný zápas, mohl vyhrát kdokoliv. My jsme možná malinko více chtěli a nyní doufám, že navážeme dalšími výhrami.“
Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Chtěli jsme v Ostravě zkrátka vyhrát a to se povedlo. Hráči z toho mají radost, zkrátka to ubojovali. Chvílemi jsme sice měli výpadky, ale pomáhali jsme si servisem a dokázali jsme Ostravu ubránit.“