Ani nejlepší výkon sezony nestačil na Liberec

Zatím nejlepší utkání sezony jsme sehráli doma proti Dukle Liberec, kdy jsme v prvních třech setech kvalitnímu protivníkovi vzdorovali a nechybělo mnoho a měli bychom minimálně první bod v sezoně.
Extraliga mužů – 3. kolo
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 1:3 (-23,23,-23,-18)
VK Ostrava: Blažej, Mazoch, Muroň, Dvořák, Fořt, Polynski - libero Vancl. Střídali: Jarosinski. Trenér Richard Vlkolinský.
VK Dukla Liberec: Bryknar, Lux, Krajčovič, Gavenda, Demar, Nikačevič - libero Maar. Střídali: Jemeljanovs, DiazGomez, Staněk, Ticháček. Trenér Martin Démar.
První tři sety se rozhodovaly až v samotném závěru. V tom prvním jsme se na soupeře skvěle dotáhli, v tom druhém sehráli koncovku jako staří mazáci a v třetím jsme to měli za stavu 15:11 rozehrané minimálně k zisku prvního bodu v sezoně. Hostující favorit ale koncovku zvládl bravurně. V jediné jasné části zápasu, čtvrtém setu, již dominoval Liberec rozdílem sedmi bodů.
Hosté vyhrají dlouhatánskou první rozehru zápasu a nakonec hned při podání Luxe jdou do vedení 0:3. Po přešlapu našeho kapitána Fořta ztrácíme čtyři body (1:5). Po úspěšné dohrávce Demara vede Liberec již 2:7. Mazoch po velmi důrazném útoku snižuje na 7:10. Krajčovič vrací úspěšným blokem Liberci vedení o pět bodů (7:12). Po dohrávce Demara si bere trenér Vlkolinský první oddechový čas (7:13). Po dvou nevynucených chybách hostí snižujeme na 10:14. Time out Liberec uklidní. Po nevynucené chybě Mazocha ztrácíme šest bodů (10:16). Po laciné chybě Demara jsme na dohled čtyř bodů (13:17). Nepřesný útok Fořta zajistí Liberci pohodlný náskok před koncovkou první sady (13:19). Hosté skvěle brání na síti i v poli. Pěkným momentem z naší strany je čisté eso Polynského (17:22). Napodobuje ho také nahrávač Blažej (19:23). Za stavu 20:24 odvrátíme nesmírnou tři setboly Liberce, ale v poslední možné chvíli zachrání pro Liberec první set chorvatský blokař Nikačevič (23:25).
První dva body druhého setu patří nám při podání Blažeje, na druhé straně při servisu Krajčoviče uhraje Liberec pět bodů v řadě (2:5). Po nevynucené chybě Polynského prohráváme 4:8. Po úspěšném bloku Krajčoviče ztrácíme na hosty pět bodů (7:12). Po neúspěšném útoku z pozice pipe v podání Demara jsme na dohled (9:12). Po libereckém přešlapu pod sítí je to jen o dva body a po skvělém bloku Muroně na Gavendu jsme blízko srovnání stavu (13:14). Na hosty funguje podání Mazocha a za stavu 14:14 se začíná znovu. Po dohrávce Fořta dokonce jdeme do vedení (16:15) a hosté střídají univerzály. Gavendu nahrazuje Jemeljanovs. Muroň nakonec připíše tři body (17:15). Hrajeme odvážně a velmi důrazně v útoku. Po bodu Mazocha jdeme do koncovky druhého setu za vedení 20:18. Po úspěšném útoku Fořta máme dva setboly (24:22). Po bloku Polynského vyhráváme druhý set 25:23.
Po rychlém vedení 2:0 mají hosté stejně jako v úvodu druhého setu při podání Krajčoviče rychlou odpověď (2:3). Polynski se s míčem při útoku středem nemazlí (7:5). Po nevynucené chybě Diaze Gomeze vedeme 9:6. Liberec posílá do hry velezkušeného nahrávače Ticháčka. Když Mazoch vytluče hostující bloky, přerušuje hostující trenér Démar zápas oddechovým časem za stavu 11:7. Jemeljanovs snižuje z krkolomné pozice na 13:11. Chybu při útoku středem si neodpustí hostující Nikačevič (15:11). V útoku je absolutní spolehnutí na Mazocha (17:13). Když si Demar počká na útočícího Dvořáka, je Liberec na dohled (17:15). Po bloku Diaz Gomeze na Mazocha je Liberec blízko srovnání (19:18). Po nedorozumění v útoku srovnává Jemeljanovs na 19:19. Diaz Gomez po bodovém bloku a úspěšné dohrávce dostává Liberec po dlouhé době do vedení (20:22). Při podání Muroně otáčí dramatickou koncovku třetího setu na naši stranu Dvořák s Polynským (23:22). I třetí sada dospěla do stavu 23:23. Poslední dva body patřily Liberci díky Nikačevičovi a Demarovi (23:25).
Liberec skvěle vstupuje do čtvrtého setu a při podání Ticháčka rychle vede 0:3. Dvořák snižuje přímým bodem z podání na 4:5. Stejnou mincí oplácí na druhé straně Demar (5:8). Po špatném postavení Liberce před podáním Blažeje snižujeme na 8:9. Mazoch srovnává čistým esem na 10:10. Jenže při podání Luxe rozebere Liberec naši hru a rázem vede 10:14. Nikačevič zvyšuje středem na 11:16. Kapitán Fořt snižuje bodovým blokem na 13:16. Po přímém bodu z podání Nikačeviče jde Liberec za ziskem třech bodů (15:21). Ticháček dalším esem zvyšuje na 16:23. Hosté nakonec v posledním setu zápasu vítězí po zkaženém podání Mazocha 18:25.
Ohlasy po utkání:
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Zatím ze třech odehraných zápasů to byl náš nejlepší výkon. Škoda třetího setu, který jsme měli v rukách, ale nedokázali jsme ho dotáhnout k vítězství. Tohle asi rozhodlo. Ve čtvrtém setu Liberec do toho vlítnul a my už nestačili se silami a asi ani v hlavách.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Zahráli jsme konečně dobrý zápas. Hráli jsme s Libercem vyrovnanou partii a oni museli na nás vytáhnout všechno to nejlepší, aby vyhráli. V tomto ohledu jsem spokojený. S porážkou spokojený být nemůžu, hlavně ve třetím setu jsme měli blízko k vítězství. Měli jsme ho vyhrát. To byla velká chyba. Tím jsme Duklu nedostali pod tlak, ale naopak do klidu. Hráče jsem pochválil za bojovnost, že se rvali o každý balón. To chci vidět každé utkání.“
Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Byl to těžký zápas, myslel jsem, že to bude lehčí utkání. Zkusili jsme jinou sestavu, vyhráli jeden set, ale to je málo. Dělali jsme spoustu chyb a tím jsme nechali soupeře rozehrát. Pak se bojíme o výsledek a musíme hrát na sto procent. Jsem rád, že jsme ve třetím a čtvrtém setu vybojovali vítězství.“
Martin Démar (trenér VK Dukla Liberec): „Určitě jsme nečekali, že to bude jednoduchý zápas. Soupeř jako Ostrava nemá proti nám co ztratit. Takové týmy pak hrají uvolněně na servisu a útoku. My jsme začali s mladým nahrávačem Bryknerem, který hrál dobře, ale nedařilo se nám stabilizovat příjem. Jsem rád, že jsme zvládli koncovku třetího setu a pak čtvrtý set už byl jasně v naší režii.“