Dva vyhrané sety nás posílají do Final four Českého poháru


Čtvrtfinále Českého poháru – 2. zápas
VK Ostrava – SK Volejbal Ústí nad Labem 2:3 (15,-18,-23,22,-13)
VK Ostrava: Jarosinski, Kotas, Dvořák, Fořt, Polynski, Jambor – libero Sobczak, Ptáček. Střídali: Vancl, Mazoch, Vašíček, Bauman, Aleš Závodský, Radim Závodský. Trenér Richard Vlkolinský.
SK Volejbal Ústí nad Labem: Vemic, Baláž, Srb, Tibitanzl, van Solkema, Suda Střídali: Kasan, Kobolka, Lank, Vodvárka, Šmíd – libero Kořínek, Šídlo. Trenér Lubomír Vašina.
V prvním setu neměl náš výkon žádnou chybu. Hosty jsme počínaje kvalitním podáním přehráli úplně ve všem. Skvěle se do zápasu položil náš nahrávač a kapitán Tomáš Jambor.
Vyrovnaný druhý set se zlomil za stavu 17:17, kdy jsme si na příjmu nedokázali poradit se servisem Vemice, který rozhodl šesti body v řadě o srovnání zápasu.
Ve třetím setu jsme vedli postupně 8:3, 15:8 a 22:17, ale po totálním kolapsu v koncovce jsme odešli poraženi a museli tak nadále bojovat o druhý získaný set pro postup na Final four.
Kýžený druhý set pro postup na Final four jsme uhráli ve čtvrtém dějství. Soupeře jsme opět tlačili, pak i tentokrát ztratili čtyřbodové vedení, ale v koncovce jsme byli důraznější a šťastnější.
Zkrácenou hru si zahrály na obou stranách kombinované sestavy plné náhradníků. Za stavu 10:7 se dostali hosté do hry díky sérii na podání Tibitanzla a nakonec si došli pro těsné vítězství.
První dva body v utkání získává domácí Ostrava. Blokař Kotas se blýskne přímým bodem z podání, ale následně patří čtyři dlouhé rozehry při podání Baláže hostujícímu Ústí (2:4). Jarosinski srovnává útokem z pozice pipe na 4:4. Po skvělém bloku Jambora a nesouladu v útoku hostí, je rázem vepředu náš tým (7:4). Nezvykle na bloku exceluje náš kapitán Jambor a po dalším jeho příspěvku máme k dobru náskok čtyřech bodů (10:6). Ostravský nahrávač je všude. Skvělým podáním zvyšuje na 13:7. Po dohrávce Sudy snižuje Ústí na 14:10. Jenže hostující smečař chybuje a unikáme do náskoku šesti bodů (16:10). Po bloku Polynskeho a důrazném útoku Fořta se zdá být o osudu prvního setu rozhodnuto (18:10). Náš tým skvěle podává i blokuje. Blok Dvořáka znamená, že máme k dispozici deset setbolů (24:14). Po zkaženém podání van Solkemy vítězíme v prvním setu jasně 25:15.
Náš klub vstupuje výborně i do druhého setu, kdy plachtícím podáním tlačí Kotas (2:0). Po bloku Baláže je srovnáno na 3:3. Hosté zpřesní obranu na síti a při podání Kobolky jdou do vedení 3:5. Po technické chybě Sudy je srovnáno na 6:6. Kapitán Jambor nepolevuje na podání ani ve druhém setu a čistým esem upravuje na 9:7. Podobně dobře servíruje také na druhé straně Vemic (10:11). Na hosty platí také Kotasovo plachtící podání a za stavu 12:11 si bere trenér Vašina oddechový čas. Oba týmy poctivě ztrátují do stavu 17:17, kdy při podání Vemice hosté uhrají šest bodů v řadě (17:23). Tím je o osudu druhé sady rozhodnuto. Ústí výborným závěrem vyhrává druhý set 18:25.
Skvěle podávající Vemic trápí naše hráče i z kraje třetího setu (0:3). Po nevynucených chybách Kobolky je při podání Kotase srovnáno na 3:3. Výbornou úroveň podání si drží i nadále, na blocích jsou neomylní Polynski s Fořtem (6:3). Série našeho zkušeného blokaře na podání se zastaví po osmi bodech v řadě na skóre 8:3. Kobolka snižuje přímým bodem z podání na 9:6. V zápase se neskutečně daří za koncovou čarou také Jamborovi. Dalšími přímými body nás posílá do náskoku šesti bodů (14:8). Přidává se také chytrým útokem Polynski (15:8). Ústí se nevzdává a při podání Srba snižuje na 15:11. Hosté se mohou spolehnout na skvěle servírujícího Vemice (16:13). Po bodovém bloku Sudy snižují hosté na 18:16. Střídající Vancl nás přibližuje přímými body z podání k výhře ve třetí sadě a tím i postupu do Final four Českého poháru (22:17). Jenže po útoku Kotase do pásky máme však k dobru jen dva body (22:20). Po nevynucené chybě Jarosinského je to 23:22. Vemic vzápětí srovnává a je to kdo s koho. Při podání Srba se neprosadí několikrát v útoku univerzál Dvořák a hosté po dokonalém obratu vítězí ve třetí sadě 23:25.
Trenér Vlkolinský vystřídá do čtvrtého setu univerzály a Mazoch okamžitě přitlačí na podání (4:1). Po útoku Fořta držíme dvoubodový náskok (8:6). Po nevynucené chybě Kobolky vedeme 10:7. Při podání Kotase skvěle bráníme na síti (12:7). Po přešlapu v útoku Mazocha snižuje Ústí na 14:12. Úspěšný blok Srba a Ústí ztrácí jen bod (14:13). Po esu Polynskeho máme zase k dobru tři body (16:13). Když van Solkema zaútočí do pásky, vedeme 18:14. Při podání Srba se však Ústí dostává opět na dohled (18:16). Po bloku Srba ztrácí hosté jen bod (21:20). Náš tým si neví rady v útoku a za stavu 21:21 se jde do vyrovnané koncovky. Jarosinski nám přihraje po podání Vancla dva setboly (24:22). O vítězství ve čtvrtém setu a tím i o postupu Ostravy do Final four českého poháru rozhodne blok Jarosinskeho (25:22).
Do pátého zkráceného setu poslali oba trenéři převážně hráče z lavičky. Mazoch upravuje z dohrávky na 4:2 pro náš tým. Po doteku sítě naším blokujícím hráčem je srovnáno na 5:5. Po výborném podání Vašíčka vedeme 7:5, vzápětí náš nahrávač chybuje (7:7). Čistým esem přibližuje k vítězství náš tým univerzál Mazoch (10:7). Když Vancl tečuje lehce prsty Tibitanzlovo podání směřující do autu, je srovnáno na 11:11. Tibitanzl stále trápí servisem Vancla (11:13). Po zkaženém podání Aleše Závodského mají hosté dva mečboly (12:14). Zápas končí po zkaženém podání Vancla (13:15).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Z postupu mám velkou radost. Je to výhra i díky prohranému zápasu. Mrzí mě nedotažené sety, ve kterých jsme vedli. Bylo to ve druhém i třetím setu, ale naštěstí jsme čtvrtý set zvládli a nyní se můžeme soustředit na extraligu.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Z úvodního výborného setu jsme si vyrobili drama. Soupeř nás zatlačil dobrým podání a my jsme museli pro mnoho míčů běhat. Celkově jsme vybojovali postup velkým nasazením. Postup na finálový turnaj nás velmi těší.“
Jiří Kořínek (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Na straně domácích bylo více štěstí. Šťastnější postoupil.“
Lubomír Vašina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Nebyl to dnes pohledný volejbal, byl to spíše urputný boj než kvalitní volejbal. A v tom boji o postup zvítězili domácí. O těsném postupu rozhodl asi stabilnější servis ostravských hráčů.“