Po čtyřech mečbolech vezeme z Liberce jenom bod


Extraliga mužů – 8. kolo
VK Dukla Liberec – VK Ostrava 3:2 (23,-23,-21,31,13)
VK Dukla Liberec: Bartůněk, Křesťan, Veselý, Leikep, Janků, Demar – Pavlíček, Kopáček. Střídali: Pražák, Pavičevič, Dias, Staněk. Trenér Michal Nekola.
VK Ostrava: Jambor, Dvořák, Kotas, Polynski, Fořt, Mazoch – Sobczak. Střídali: Jarosinski, Aleš Závodský, Radim Závodský, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský.
Do utkání vstupujeme špatně. První tři body si pro sebe při podání Veselého získá Liberec. Následně při servisu našeho zkušeného blokaře Kotase rychle srovnáváme. Po esu s pomocí pásky v podání Dvořáka vedeme 4:6, ale o vedení rychle přicházíme po technické chybě. Po dohrávce Fořta vedeme opět o dva body (8:10). Po výborné obraně na síti a dohrávce Dvořáka máme k dispozici dokonce náskok čtyř bodů (9:13). Liberec opět tlačí při podání Veselého a Demar srovnává na 14:14. Pozorný kapitán Jambor na síti nám vrací vedení (14:16). Výborně hrající Demar zase převáží vedení na stranu domácích (18:17). Po útoku Veselého se jde do koncovky prvního setu za stavu 20:20. V koncovce si Liberec pomůže podáním Janků a dohrávkami Demara. Za stavu 24:21 odvrátíme dva setboly, jenže Fořt v rozhodujícím momentu kazí podání (25:23).
První dva body druhého setu nám po dlouhé rozehře zajistí Fořt. Důrazný Demar ihned srovnává. Oba týmy v úvodu třetí sady hodně kazí podání. Do vedení 10:12 nás dostává bodový blok Polynskeho. Přešlap Fořta při útoku pipe ihned srovnává skóre. Pokračuje přetahovaná o každý bod. Opět se jde do koncovky za vzácně vyrovnaného stavu 20:20. Na rozdíl od první sady v ní ale mám navrch my. Polynski nás dostane esem s pomocí pásky do vedení 22:23. Janků pokazí podání a máme setbol, který proměníme díky špatnému příjmu Liberce Při podání Jambora (23:25).
Po výborném podání Veselého vstupuje lépe do třetího setu Liberec. Náskok dvou bodů domácích navýší opět při podání Veselého náš dotek sítě (9:6). Při podání Fořta se nevynucené chybě nevyhne Demar a navíc náš zkušený smečař vystřihne ještě čisté eso (14:14). Po nevynucené chybě Pavičeviče a přímém bodu z podání Kotase vedeme 15:17. Jenže náš blokař chybuje a také třetí set rozhodne až koncovka. Když ubráníme pipe Demara a Dvořák dohraje útok po výborné plachtě Fořta, máme tři setboly (21:24). Set končí po nevynucené chybě Demara a my máme jistý bod (21:25).
Po vyrovnaném úvodu čtvrtého setu jdeme při výborném plachtícím podání Mazocha do vedení 5:8. Dohrávka Fořta nás posílá do vedení 6:10. Když zaboduje středem Polynski, stále máme k dobru tři body (12:15). Liberci hraje výborně smečař Demar, při podání Bartůňka jdou domácí do vedení 19:18. Zkažené podání Diase znamená i ve čtvrtém setu stav před koncovkou 20:20. Po výborném podání Křešťana vede Liberec 23:21. Za stavu 24:22 se odehraje nervy drásající koncovka. V ní nejprve odvrátíme dva setboly. Následně máme postupně čtyři mečboly a u toho druhého má Mazoch na ruce vítězství, ale u dohrávaného míče je zablokován. Liberec nakonec promění až šestý setbol po dohrávce Diase a vítězí ve čtvrtém setu 33:31.
Do zkrácené hry vstupuje lépe Liberec a po nevynucené chybě Fořta vede 4:2. Čisté eso Mazocha maže vedení domácích (4:4). Liberci se rozehraje kubánský smečař Dias. Úřaduje na podání i v útoku a za stavu 10:6 se zdá být rozhodnuto. Po čistém esu Fořta snižujeme na 10:8. Když Mazoch vytlouká blok domácích, ztrácíme jen bod (11:10). Dva mečboly má Liberec opět po dobré hře Diase (14:12). Jeden odvrátíme, ale zápas končí po zkaženém plachtícím podání Vašíčka (15:13).
Hodnocení trenéra Richarda Vlkolinského:
„Byl to vypjatý zápas, který nakonec rozhodovaly detaily. Šli jsme do zápasu s tím, že chceme méně kazit hlavně plachtící podání. Je pravdou, že jsme dva sety a bohužel i poslední míč pokazili zkaženým servisem, ale za stavu 14:13 v pátém setu šel na servis Vašíček s tím, že má plachtící podání riskovat, takže to beru na sebe. Nemohli jsme ale v tu chvíli dát podání tzv. zadarmo, protože Liberec útočil ve zkrácené hře se sedmdesáti procentní úspěšností. Dnes jsme se kolektivním výkonem přiblížili tomu, abychom tyto soupeře, kteří jsou si všichni podobní, dokázali také porážet. Budeme na to nadále pracovat.“