Kladenští Orli nás utloukli servisem

Extraliga mužů – 5. kolo
VK Ostrava – Kladno volejbal.cz 1:3 (-21,24,-19,-17)
VK Ostrava: Jambor, Fořt, Kotas, Dvořák, Vancl, Polynski – Sobczak. Střídali: Jarosinski, Vašíček, Závodský, Mazoch. Trenér Richard Vlkolinský.
Kladno volejbal.cz: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer – Kunc. Střídali: Fortuník, Hancock. Trenér Milan Fortuník.
Vyrovnaný první set zlomili hosté z Kladna větším tlakem na podání kolem dvacátého bodu.
Ve druhém setu sice ztratíme vedení 20:16 a 22:18, ale nakonec nesmírnou bojovností srovnáme stav zápasu.
Třetí set patřil Kladnu, protože se mohlo opřít o daleko lepší podání než náš tým.
Poslední dějství zápasu bylo jednoznačé. Kolem desátého bodu hosté zbytek zápasu opanovali.
Naši hráči mají skvělý vstup do zápasu. Fořt vystřihne dvě čistá esa a vedeme 3:0. Nahrávač Kladna van Solkema potrápí plachtícím podáním smečaře Vancla (4:4). Zápas následně nabídne spoustu dlouhých výměn a oba celky se střídají ve vedení. Platačs vyrovnává nekompromisně na 11:11. Po nevynucené chybě Seppänena vedeme 13:11. Po technické chybě Kladna máme pří podání Vancla k dispozici náskok třech bodů (15:12). Kladno srovnává při bodové sérii Platačse na podání (16:16). Před koncovkou prvního setu se Kladno může spolehnout na vynikající servis Špuláka (18:20). Když si Kyjanica počká na nedůrazný útok Polynského, hosté jsou velice blízko k zisku prvního setu (19:22). Kladno má tři setboly po zkaženém podání Vancla (21:24). Při podání Sepännena využívá hned první a vyhrává úvodní dějství 21:25.
Úvod druhého setu je vyrovnaný. Oba týmy poctivě ztrátují (nebo kazí podání) (5:5). Až po nevynucené chybě Sepännena máme k dobru náskok dvou bodů (7:5). Kladno si ihned pomůže výbornou obranou na síti (7:7). Van Solkema čistým esem posílá Kladno do vedení 9:11. My si pomůže výborným podáním Vancla a po bodovém bloku Polynskeho vedeme 14:12. Na servisu přitlačí Kyjanica a je srovnáno (14:14). Skóre se přelévá. Při podání Polynského je zase vepředu po důrazném útoku Dvořáka náš tým (18:15). Před koncovkou druhé sady máme i štěstí, když se podání Jambora otře o pásku sítě (20:16). Kladno se nevzdává. Při podání Kraffera snižuje na 20:18. Zkušený blokař Kotas vrací svému týmu klidné vedení (22:18). Hosté se zase přibližují po nevynucené chybě Vancla a dohrávce Hancocka (22:21). Následně se náš náskok vypaří po čistém esu Špuláka úplně (22:22). Za stavu 23:23 je to kdo s koho. Odvracíme první setbol soupeře a nakonec po útoku Dvořáka a bloku Polynského srovnáváme stav zápasu (26:24).
I v úvodu třetího setu je to vyrovnaná bitva. Jako první odskakuje po bloku Špuláka Kladno (6:8). Výborné podání Kotase znamená srovnání na 9:9. Zmatky na naší polovině způsobí výborné podání Kyjanici a dohrávky Kraffera (11:14). Série kladenského blokaře za koncovou čarou končí za stavu 11:15. Kladno přebírá otěže zápasu a my střídáme nahrávače. Jambora nahrazuje Vašíček (12:17). Tento tah slovenského trenéra Vlkolinského zabírá. Po bloku Dvořáka ztrácíme tři body (14:17). Hosté si nechtějí připustit komplikace a po dohrávce Hancocka jdou do koncovky třetí sady za vedení 16:20. Kladno nás převyšuje kvalitou na podání, což potvrzuje plachtící servis van Solkemy (16:22). Hosté vyhrávají třetí set po útoku středem 19:25.
Do čtvrtého setu vstupujeme lépe my a při podání Jambora se ujímáme vedení 3:0. Po našem bloku v síti snižuje Kladno na 5:4. Úspěšná dohrávka univerzála Dvořáka nám vrací tříbodové vedení (7:4). Při podání Kraffera Kladno srovnává na 8:8. Další z dlouhatánských rozeher ovládnou díky Seppänenovi hosté (10:12). Při podání van Solkemy máme velké problémy na příjmu a Kladno spěchá za ziskem třech bodů (10:16). Po přímém bodu z podání Seppänena vedou hosté už 11:18. Před koncovkou poslední sady zápasu má Kladno luxusní náskok osmi bodů (12:20). Po dohrávce van Solkemy má Kladno osm mečbolů (16:24). Zápas končí zkaženým podáním Jambora (17:25).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Gratuluji soupeři ke třem bodům. Kladno bylo lepší na příjmu, následně v útoku. Měli i větší kvalitu na podání.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „My jsme se na soupeře důkladně připravovali. Nejlépe jsme hráli v začátku druhého setu, ten jsme měli jasně vyhrát, přišlo trápení a my ho museli těžce vybojovat. Ale ani to nás do třetího setu nenakoplo. Naše čísla šla dolů a už jsme nedokázali vytvořit žádné bodové série na podání.“
Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal.cz): „Věděli jsme, že Ostrava je doma vždy nepříjemná. My jsme se s její hrou dokázali vyrovnat. Měli jsme větší kvalitu na podání i v útoku a vyhráli jsme zaslouženě.“
Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal.cz): “Přijeli jsme v modrých dresech jako Šmoulové a nějak jsme to tady ušmoulili. Vítězství v Ostravě se vždy počítá.“