Po obrovském dramatu srovnáváme čtvrtfinálovou sérii

Extraliga mužů – čtvrtfinále play off, 2. zápas
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 3:2 (19,-19,-16,21,12)
VK Ostrava: Janků, Sedláček, Dvořák, Ihnát, Kotas, Jambor – Sobczak. Střídali: Vancl, Mazoch, Muroň, Závodský. Trenér Jan Václavík.
VK Dukla Liberec: Krajčovič, Michal Kriško, Tomáš Kriško, Leikep, Srb, Šulista – Kopáček, Pavlíček. Střídali: Šafranovič, Suda, Štokr. Trenér Michal Nekola.
Stav na zápasy 1:1 (hraje se na tři vítězná utkání).
V prvním setu jsme soustředěným výkonem zatlačili Liberec od stavu 13:11 do hluboké defenzívy. Hosté hodně chybovali a to přineslo naše vítězství o šest bodů.
Druhý set se pro Liberec začal lámat od stavu 12:12. Hostům pomohlo střídání univerzálů, kdy jejich hru pozvedl zkušený Štokr.
Ve třetím setu Liberec dominoval ve všech činnostech. Hlavně po výborné obraně dohrával všechny herní situace.
Čtvrtý set zase patřil nám. Obdivuhodně jsme se zvedli a Liberec přehráli kolektivním výkonem.
Obrovskou bojovností a lepší kvalitou na podání jsme ve zkrácené hře od střídání stran až do vyvrcholení dramatického zápasu dominovali.
První dva body v zápase získáváme my. Nahrávka hostujícího nahrávače Srba je nečistá. Hodně se pak diskutuje kolem čtvrtého míče, ale nakonec bod patří našemu univerzálovi (3:1). Liberec srovnává při podání Krajčoviče dobrou obranou na 7:7. Po přímém bodu z podání Dvořáka jdeme do vedení 10:9. Když vytlouká Janků liberecké bloky, máme k dobru náskok dvou bodů (13:11). Po nevynucené chybě Krajčoviče si hostující trenér Nekola bere za stavu 15:12 oddechový čas. Jambor přidává přímý bod z podání a dotek sítě Srba už posílá Ostravu do trháku pěti bodů (17:12). Po bodovém bloku Dvořáka míříme k vítězství v prvním setu (20:14). Po čistém esu Kotase máme k dispozici sedm setbolů (24:17). První set po přešlapu koncové čáry Srba vyhráváme zaslouženě 25:19.
Po vyrovnaném úvodu druhého setu boduje dvakrát v řadě při obraně na síti náš tým. Bloky Sedláčka s Dvořákem znamenají vedení 7:5. Po výborné obraně v poli srovnává Štokr z dohrávaného míče na 8:8. Pokračuje vyrovnaná bitva. Až po další úspěšné dohrávce Štokra, bloku Srba a nevynucené chybě Dvořáka odskakuje hostující Liberec do vedení 12:15. Při podání Tomáše Kriška máme manko čtyř bodů (12:16). Hosté jsou na koni. Skvěle brání v poli a dohrávají veškeré míče, jako například z těžké pozice Šulista (13:18). Nám pomůže time out trenéra Václavíka. Kapitán Janků snižuje přímým bodem z podání na 15:18. Liberec si ale náskok hlídá. Po doteku sítě Dvořáka jde do koncovky druhého setu za vedení 15:20. Hosté se mohli v koncovce spolehnout na zkušeného univerzála Štokra. Liberec nám vrací porážku z prvního setu stejným poměrem (19:25).
Liberec pokračuje ve zlepšeném výkonu i v úvodu třetího setu. Šulista chytrým útokem zvyšuje na 3:5. Důrazným zakončením ihned reaguje ostravský kapitán Janků (5:5). Skóre se přelévá. Tomáš Kriško upravuje po útoku z pipe na 5:7. Po bodovém bloku Srba ztrácíme tři body (5:8). Liberec ubrání útok a z dohrávaného míče pravidelně boduje. Šulista posouvá vedení na 7:11. Po zkaženém útoku Sedláčka ztrácíme již pět bodů (7:12). Když si Krajčovič počká na útočícího Janků, zvyšuje Liberec na 10:16. Favorit v tuto chvíli zápasu dominuje a Srb si dovolí zakončení na druhou přes (10:17). Přímý bod Kotase z podání upravuje stav na 12:18. Do koncovky jde Liberec po nedorozumění střídajících Mazocha s Vanclem s obřím náskokem osmi bodů (12:20). Třetí set vyhrávají hosté po úspěšném útoku Tomáše Kriška jasně 16:25.
Do čtvrtého setu vstupujeme my. Bodové bloky Kotase a Janků nás posílají do vedení 4:1. Štokr vytlouká ostravské bloky a snižuje na 5:4. Naši hráči bojují. Ihnát doslova procpe míč na druhé stranu (7:4). Po bloku Štokra na Dvořáka snižuje Liberec na 9:8. Jenže Ihnát dobrým útokem a přímým bodem z podání nám vrací náskok třech bodů (11:8). Po skvělém bloku Kotase vedeme již 14:10. Po špatném postavení hráčů Liberce při podání Kotase máme k dobru pět bodů (17:12). Držíme si náskok i před koncovkou čtvrtého setu a za stavu 20:15 jsme velmi blízko k vynucení si rozhodující zkrácené hry. Liberec se nevzdává a Tomáš Kriško snižuje z dohrávky na 21:18. Náš tým přidává díky Ihnátovi další body (23:18). Zápas jde do pátého setu po bodovém bloku Sedláčka (25:21).
Lépe do zkrácené hry vstupuje Liberec. Dotek sítě ostravských blokařů znamená pro něj vedení 1:3. Liberec drží náskok až do nevynucené chyby Štokra (5:5). Liberec si bere zpět dvoubodové vedení po nevynucené chybě Ihnáta (5:7). Strany se střídají za stavu 6:8. Po bloku Dvořáka ihned srovnáváme na 8:8. Když si Janků počká na útočícího Štokra, máme o bod blíže k vítězství (11:10). Vzápětí boduje na síti také Kotas (12:10). Dělový servis Janků nám přihrává tři mečboly (14:11) a zápas nekompromisně ukončuje Ihnát (15:12).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Jsem hrozně rád, že jsme dnes vyhráli. Vítězství nás nabudilo do dalších zápasů. S chutí pojedeme do Liberce. Byla to bitva z obou stran. Bojovali jsme, Liberec taky, ale my asi víc.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Krásné srovnání série. Jsem rád, že jsme udrželi naši pevnost. Od nás výborný začátek zápasu. Kartami pak zamíchal příchod Jan Štokr, kdy jsme na něho dva sety hledali recept. Ohromně jsme bojovali a takticky zvládli čtvrtý a pátý set. Užijeme si dnešní večer a jdeme se připravit na třetí zápas.“
Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): „Byl to dobrý sport z obou stran. Byl to zápas s emocemi, měl všechno, co má čtvrtfinále mít. Nevypořádali jsme se s ostravským kvalitním podáním. První set získali domácí lehce. Další sety jsme zahráli dobře. Ale ve čtvrtém a pátém setu nám trochu odešel servis a zažili jsme tady ten samý vývoj utkání jako v základní části. Vedení jsme měli dotáhnout jako papírově zkušenější tým. Domácí prostředí hraje důležitou roli, nyní tu kartu máme na svoji straně.“
Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Stalo se to, co jsme očekávali. Ostrava má hru postavenou na servisu a to my musíme unést, což se nám nepovedlo. V některých chvílích jsme na servisu selhali a Ostrava navíc úspěšně skládala vysoké míče.“