Bolestivá ztráta bodů v boji o šestku proti Zlínu


Extraliga mužů – 20. kolo
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 1:3 (-20,15,-21,-22)
VK Ostrava: Jambor, Janků, Sedláček, Dvořák, Ihnát, Kotas – libera Sobczak a Jelen. Střídali: Vancl, Kružkov, Mazoch. Trenér Jan Václavík.
VSC Fatra Zlín: Šulc, Čech, Varous, Adamec, Čeketa, Navláčil – libero Motyčka. Střídal Lamri.Trenér Přemysl Obdržálek.
V prvním setu nás Zlín předčil kvalitou podání. Od stavu 6:9 jsme marně jeho náskok dotahovali.
Ve druhém setu jsme se probudili. Vedli jsme od prvního míče a perfektně nám fungovala obrana na síti.
Třetí set byl kopií toho prvního. Od začátku jsme se snažili marně dotahovat náskok soupeře, protože jsme nenašli hráče, který by dobrým podání zatlačil soupeře do defenzívy.
Ve čtvrtém setu jsme opět tahali za kratší konec. Přesto jsme měli v koncovce dvě možnosti na srovnání stavu, ale zlínská obrana na síti byla proti.
Po vyrovnaném úvodu zápasu odskakuje jako první do náskoku třech bodů hostující Zlín, který těží z vynikajícího podání Čekety (6:9). Nám nepomůže ani oddechový čas a po nevynucené chybě kapitána Janků ztrácíme čtyři body (6:10). Sedláček snižuje bodovým blokem na 8:10. Po nevynucené chybě Adamce ztrácí naši hráči jen jeden bod (9:10). Po úspěšné dohrávce Čecha však vede Zlín 10:13. Po špatném útoku Sedláčka si za stavu 10:14 bere trenér Václavík druhý oddechový čas. Marně se snažíme snížit náskok dobře hrajícího Zlína. Do koncovky jdou hosté po dalších dvou bodech v řadě za vedení 15:20. Našemu týmu konečně vyjde kvalitní podání Jambora (17:20). Hosté jsou ale stále lepší na servisu a vytvářejí si tlak. Čeketa zvyšuje na 18:23. První set vyhrávají hosté po bodovém bloku Čekety zaslouženě 20:25.
Do druhého setu vstupujeme lépe při podání Sedláčka a po bloku Ihnáta vedeme 3:0. Slovenský smečař si při obraně na síti počíná parádně. Jeho další příspěvek navyšuje vedení na 5:1. Po dobrém podání Adamce srovnává Zlín na 7:7. Na naší straně jde zatím v zápase agresivní podání pouze nahrávači Jamborovi (9:7). S kapitánem Ostravy Janků hraje při podání páska (11:8). Po úspěšných dohrávkách Ihnáta navyšujeme své vedení na 15:10. Po nevynucené chybě Čekety máme k dobru náskok šesti bodů (17:11). Důrazný Sedláček středem zvyšuje na 19:12. Vzápětí po technické chybě Navláčila je stav před koncovkou druhého setu 20:12. Po chytrých zakončeních Janků a bloku Sedláčka spěje druhá sada k rychlému konci (24:14). Druhý set končí zkaženým podání Čekety za jasného stavu 25:15.
Úvod třetího setu patří Zlínu. Po přímém bodu z podání Čekety vede 1:3. Po přešlapu Ihnáta na útoku z pozice pipe drží Zlín náskok třech bodů (3:6). Po bodovém bloku Varouse a nevynucené chybě Ihnáta vedou hosté již 4:9. Sedláček po kvalitním podání Jambora snižuje na 6:9. Náš blokař si počíná v tuto chvíli na výbornou a po dalším bodovém příspěvku ztrácíme jen dva body (8:10). Adamec však esem s pomocí pásky na síti vrací Zlínu náskok čtyř bodů (8:12). Třetí set se podobá tomu prvnímu. Zlín nechce pustit náš celek na dohled. Čech upravuje na 12:16. Hosté hrají koncentrovaně. Čeketa propálí náš trojblok (15:19). Když se srazí Ihnát s Mazochem při obraně v poli, mají hosté před koncem třetí sady luxusní náskok pěti bodů (16:21). Vzápětí Navláčil nachytá plachtícím podáním Sobczaka (16:22). Sedláček ještě donutí bodovým blokem hostujícího trenéra Obdržálka k oddechovému času (19:23). Zlín přesto ovládne třetí sadu po důrazném útoku Adamce 21:25.
Zlín i v úvodu třetího setu ukazuje vyšší kvalitu na podání a po příspěvku Adamce vede 0:2. Po technické chybě Jambora vedou hosté již 1:4. Náš univerzál Dvořák vytlouká bloky (3:4). Bodový blok Varouse vrací Zlínu náskok třech bodů (3:6). Nepřesný útok Ihnáta posílá hosty do vedení 5:9. Vzápětí vystřihne Čech čisté eso (5:10) a zdáme se být na kolenou. Při podání Sedláčka snižuje Ihnát důrazným útokem na 8:11. Naše stíhačka se zdá být stejně jako v prvním a třetím setu marná. Po bloku Čecha vedou hosté 10:14. Zlín zaváhá na příjmu až při plachtícím podání Kotase (12:14). Nabídku snížení na jeden bod odmítne chybou domácí smečař Ihnát (16:19) a Navláčil posílá bodovým blokem Zlín do koncovky čtvrté sady s náskokem čtyř bodů (16:20). Jambor vykřeše jiskřičku naděje pro Ostravu, když na síti přetlačí Varouse (19:21). Bodový blok Janků určí stav 20:21. Šanci na vyrovnání zhatí blokem Čech (21:23). Vyrovnat se proti trojbloku nepodaří ani Dvořákovi a Zlín má dva mečboly (22:24). Zápas končí dotykem sítě našeho bloku (22:25).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Teď se mi to těžko hodnotí. Byl to pro nás důležitý zápas, ale všichni jsme udělali mnoho chyb. Dnes nám asi nebylo souzeno vyhrát.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Pro nás hodně důležitý zápas o první šestku, který jsme nezvládli. Zlín předvedl kvalitní hru, dobře podával a dohrával většinu míčů. S tím jsme asi moc nepočítali, přestože jsme se před zápasem na soupeře důkladně připravovali.“
Vojtěch Navláčil (kapitán VSC Fatra Zlín): „Od začátku jsme šli za vítězstvím. Máme z něho velkou radost. Až na výpadek ve druhém setu jsme byli agresivnějším a bojovnějším týmem.“
Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Dnes jsme byli lepším týmem. Ostravě nešel servis, naopak nám vycházel. Je to pro nás důležité vítězství.“