Zázračným obratem ve vyvrcholení zápasu jsme skolili Liberec


Extraliga mužů – dohrávka 3. kola
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 3:2 (-23,19,-20,20,14)
VK Ostrava: Janků, Kotas, Dvořák, Ihnát, Sedláček, Jambor. Střídali: Vancl, Závodský, Kružkov. Trenér Jan Václavík.
VK Dukla Liberec: Kriško T., Leikep, Kriško M., Šulista, Krajčovič, Kovalčuk. Střídali: Srb, Suda, Štokr. Trenér Michal Nekola.
Z kraje zápasu jsme sice prohrávali o šest bodů, ale dokázali jsme se před koncovkou na soupeře dotáhnout. Ten nakonec rozhodl první sadu v koncovce výbornou obranou na síti.
Druhý set byl zcela v naší režii. Postupně jsme si výborným volejbalem vypracovali až osmibodový náskok a vyhráli nakonec zaslouženě 25:19.
Třetí set patřil Liberci, který si od stavu 3:3 začal budovat náskok a nedal nám šanci se dostat do vyrovnanější koncovky.
Ve čtvrtém setu tlačíme od stavu 11:10 svého soupeře před sebou. Skvělou vyváženou hrou na všech postech si vynutíme po výsledku 25:20 zaslouženě zkrácenou hru.
V tiebreaku odskočil Liberec při podání Krajčoviče na 3:6 a za stavu 6:11 to vypadalo na rozhodnutý zápas. Od stavu 8:11 jsme se neskutečně vrátili do zápasu a nakonec senzační obrat dokonali v nervy drásajícím dramatu.
První dva body v utkání získává náš tým. Po nevynucené chybě domácího univerzála Dvořáka vede Liberec 2:3. Nevynucená chyba kapitána Janků znamená vedení Liberce 4:6. Po úspěšné dohrávce Michala Kriška vedou favorizovaní hosté 5:8. Ostrava vypadne z role při podání libereckého nahrávače Kovalčuka a hosté postupně navýší své vedení až na šest bodů (6:12). Janků snižuje přímým bodem z podání na 8:12. Jenže podobně kvalitně podává na druhé straně Tomáš Kriško (8:14). Po úspěšném útoku Sedláčka a dohrávce Ihnáta snižujeme na 10:14. Bodový blok Janků znamená pro domácí ztrátu již jen dvou bodů (14:16). Po technické chybě Kovalčuka a úspěšném útoku Kotase srovnáváme na 18:18. Jenže v koncovce se Liberec díky blokům Tomáše Kriška a Šulisty a následně dělovému podání Tomáše Kriška dostává do vedení 19:22. Po bloku Krajčoviče má Liberec čtyři setboly (20:24). Na podání přichází Vancl a tři setboly odvrátíme. Čtvrté podání bohužel kazí a hosté vyhrávají první sadu 23:25.
Do druhého setu vletíme jako velká voda a při podání Sedláčka vedeme rychle 5:1. Kotas přímým bodem z podání a Ihnát z dohrávky zvyšují již na 10:4. Liberec je v tuto chvíli dole a na domácí nestačí. Blok Sedláčka, dohrávaný útok Janků a eso Jambora znamenají výrazné vedení v poměru 13:5. Naši hráči jsou v naprosté pohodě a Ihnát zvyšuje na 16:7. Po bloku střídajícího Sudy a dohrávce Šulisty snižuje Liberec na 16:10. Když neuspěje v útoku náš kapitán Janků, ztrácí hosté stále pět bodů (17:12). Janků své zaváhání napravuje a do koncovky druhé sady jdeme za pohodlného vedení 20:13. Do zápasu nastupuje kapitán Liberce, univerzál Štokr. Bodový blok Sedláčka ale navyšuje vedení na 21:13. Po důrazném útoku Krajčoviče snižuje Liberec na 21:15. Když Janků vytlouká liberecké bloky, směřujeme k jasné výhře v setu (23:16). Ten nakonec po úspěšném útoku Ihnáta vyhráváme zaslouženě 25:19.
Ve třetím setu se do většího bodového vedení dostává brzy hostující Liberec. Za stavu 3:5 přichází do naší sestavy ruský univerzál Kružkov. Po jeho nevynucené chybě vede Liberec 3:7. Když je náš univerzál po špatné nahrávce zablokován Leikepem, vedou hosté již 7:12. Liberec v tu chvíli na palubovce dominuje a při skvělém podání Tomáše Kriška navyšuje své vedení až na rozdíl sedmi bodů (8:15). Slovenský smečař zaznamenal dva přímé body z podání. Úspěšná dohrávka Ihnáta znamená snížení na 9:15. Když dvakrát chybuje liberecký univerzál Štokr, je náskok jeho týmu jen čtyři body (11:15). Jenže podobně nevýrazně si na druhé straně vede Ihnát a Liberec má k dobru opět šest bodů (11:17). Po zkaženém podání Ihnáta jdou hosté do koncovky třetí sady za vedení 16:20. Naše mužstvo propásne několik možností z dohrávaných míčů ještě závěr setu zdramatizovat. Po chybném servisu Sedláčka má Liberec čtyři setboly a nakonec po přímém bodu z podání Štokra vyhrává třetí set 20:25.
Po skvělém podání Janků vedeme v úvodu čtvrtého setu 3:0. Po chybě Ihnáta v útoku a přímém bodu z podání Štokra otáčí Liberec na 4:5. Když si Tomáš Kriško počká na útok Ihnáta, vede Dukla 5:7. Přímý bod z podání Jambora znamená srovnání na 9:9. Po delším čase vedeme 11:10, když v útoku chybuje Šulista. Na Liberec platí plachtící podání našeho blokaře Kotase. Když je tento zkušený hráč za koncovou čarou, odskakujeme do vedení 15:12. Liberec se snaží tlačit na podání, ale Tomáš Kriško kazí (20:17). Dramatickou koncovku však nepřipustíme. Opět při skvělém plachtícím podání Kotase zvyšujeme na 23:18 a je rozhodnuto. Po výborném útoku Ihnáta máme pět setbolů (24:19). Čtvrtá sada končí po zkaženém podání Šulisty (20:25).
Úvod zkrácené hry je vyrovnaným bojem o každý míč (3:3). Při podání libereckého blokaře Krajčoviče odskakuje Liberec do vedení 3:6. Když má Štokr i potřebné štěstí, mění se po jeho esu s pomocí pásky strany za stavu 4:8. Po nevynucené chybě Kružkova vede Liberec 6:11 a zdá se být rozhodnuto. Jenže ruský univerzál propálí bloky a snižujeme na 8:11. A pak zase začne platit na Liberec plachtící podání domácího Kotase. Od stavu 9:12 Ostrava dokonale otáčí skóre zkrácené hry. Hosté si neví rady na příjmu, mají i nevýhodné postavení hráčů a Sedláček blokem nás posílá do vedení 13:12. Ve vypjatém konci zápasu máme postupně tři mečboly. Liberec dva odvrátí, ale po nevynucené chybě Štokra končí zápas senzačním vítězstvím našeho klubu ve zkrácené hře 16:14.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): "Krásný volejbal z obou stran. Jsem strašně rád za vítězství a za dva body ze zápasu proti jednomu z favoritů na titul. Určitě nás to posílí pro další zápasy."
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): "Začátek byl pro nás perný, se zaťatými zuby jsme se pomalu dostávali do hry. Musím pochválit krajní útočníky, kteří dokázali složit velké množství míčů i přes kvalitní liberecké bloky. Krásné vítězství a fantastická koncovka pátého setu."
Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): "Víme, že je to v Ostravě těžké, víme, že tady prohrálo Karlovarsko, víme, že Ostrava hraje doma agresivně a my nejsme schopni se na to připravit. Přejeli nás v příjmu a bojovností v poli. Naše pole bylo naopak dnes tragické."
Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Domácí odehráli celý zápas odvážněji. V posledních třech setech byl náš útok špatný. Ostrava nás v útoku přehrála asi o dvacet bodů."