Po prohře ve Zlíně 3:1 se předkolo rozhodne v sobotu

 

V prvním setu jsme sice vedli 4:9 a před koncovkou 19:21, ta ale nakonec patřila Zlínu. Ve druhém setu jsme za jeho polovinou stáhli pětibodový náskok a dokráčeli k přesvědčivému srovnání zápasu. Ve třetím setu jsme již od třetího míče tahali výrazně za kratší konec a výsledkem byla devítibodová porážka. V poslední sadě zápasu jsme se snažili několikrát navýšit nad Zlínem dvoubodový náskok. Nepodařilo se a pohřbily nás za stavu 22:22 dvě nevynucené chyby v útoku.

VSC Fatra Zlín – VK Ostrava 3:1 (24,-20,16,23)

První a dost výrazný náskok si vybuduje v prvním setu náš tým, když při vynikajícím podání Vašiny odskakuje do stavu 4:9. Zlín se vzpamatovává a pomáhají mu důrazné útoky Čecha a Čechmánka (9:11). Domácí si několikrát počíhají na útoky středem, kdy se neprosazuje Kotas. Po několikabodové sérii Koláře na podání je po polovině setu vepředu Zlín (16:13). Při podání Biernata jdeme do koncovky zase my s náskokem dvou bodů (19:21). V samotné koncovce se ke dvěma setbolům dopracuje Zlín a ten druhý využívá po nevynucené chybě Vašiny.

Ve druhém setu je Zlín od začátku lepší na podání. Nefunguje nám obrana v poli ani na síti. Domácí mají vysokou úspěšnost útoku i mnohdy velkou dávku štěstí a vedou 14:9. Zlom nastane za stavu 15:11, kdy při podání Kotase pěti body v řadě otáčíme na 15:16. Před koncovkou jsme to my, kdo je lepší za koncovou čarou. Tam kralují Vašina s Davidem, bodovým blokem přispěje Kotas a velmi rychle dokráčíme ke srovnání zápasu.

Ve třetím setu na soupeře nestačíme. Od třetího míče nám Zlín uniká. Výborná podání Čechmánka, Vašíčka nebo Koláře nám dělají velké problémy. Střídáme univerzály i blokaře Kotase. Při podání Koláře dá Zlín sérii pěti bodů a vede 11:5. Vašina sice esem sníží na 12:9, ale Zlín drama v této části zápasu nepřipouští (15:10). Velmi se daří domácímu smečaři Čechovi, který je v útoku takřka bezchybný. Zlín si kvalitním výkonem dokráčí k jasné výhře 25:16.

Ve čtvrtém setu jsme od stavu 3:3 aktivnějším týmem. Třikrát vedeme o dva body (5:7,10:12 a 15:17), ale do koncovky se jde za stavu 21:22. Za stavu 22:22 přijde z dohrávky po vynikajícím podání bohužel nevynucená chyba Janků. Následuje ho Šoltys. Jeden mečbol ještě odvrátíme, ale po důrazném útoku Vašíčka je jasné, že se bude hrát rozhodující sobotní utkání.

„Zlín šel aktivněji za vítězstvím, prakticky celý zápas byl odvážnější a důraznější a my jsme stále tahali za kratší konec,“ krátce zhodnotil zápas trenér VK Ostrava Jan Václavík nevydařený zápas.

VSC Fatra Zlín: Barták, Kolář, Čechmánek, Navláčil, Čech, Vašíček – Bláha, Motyčka. Střídali: Varous, Truong. Trenér Přemysl Obdržálek, asistent trenéra Roman Macek.
VK Ostrava: Biernat, Šoltys, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Šmídl, Balon, Sedláček. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
Stav na zápasy 1:1.