Nečekaně těžce vybojované tři body s ČZU Praha

Extraliga mužů – 17. kolo
VK Ostrava – ČZU Praha 3:1 (-23,23,27,19)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Lach, David, Šulista, Janků, Václavík. (Střídal: Kittel) Trenér Zdeněk Šmejkal, asistent trenéra Jan Václavík. 
ČZU Praha: Sobek, Kuboš, Šulc, Krajčovič, Rybníček, Patočka, Pondělíček (Střídali: Kop, Záveský, Kočka, Hykš, Hudák). Trenér Miroslav Malán
V prvním setu jsme měli dlouho navrch, dokonce jsme vedli 18:13. Bohužel při podání Jakuba Rybníčka univerzitní tým z Prahy rozdíl výrazně stáhnul. Krátce se zápas srovnal, ČZU dokázala odskočit na dva body a set dotáhla do vítězného konce.
Druhý i třetí set probíhal v podobně bojovném duchu jako koncovka prvního. Dramatické koncovky tentokrát vyzněly úspěšně pro naše hráče. Nekonečný třetí set v závěru ovlivnil sporný míč, proti kterému hosté dlouze protestovali. Po tomto extempore se už pražští hráči nedokázali soustředit a set rychle skončil.
Ve čtvrtém setu už naši hráči nedopustili vyrovnaný průběh a od začátku jasně hře dominovali. Skóre v tomto setu se pro ČZU stalo přijatelným jen díky řadě našich chyb v úplném závěru.
Zajímavostí dnešního zápasu bylo, že do utkání v této sezoně poprvé v extralize nastoupil na postu libera asistent trenéra Jan Václavík. Trenér Šmejkal se k tomuto kroku rozhodl těsně před utkáním, když si Mateusz Biernat stěžoval na bolest v noze a nebylo jisté, zda odehraje celé utkání. Pro tento případ byl na nahrávce připraven Lukáš Vašina, který v posledních zápasech hrál libero. „Honza Václavík musel jít do hry od začátku, aby se hned rozehrál. Nemohli jsme čekat, zda to Lexovi půjde a teprve pak, že by naskakoval Honza. Zároveň se ukázalo, že ostatní kluci jsou s ním na hřišti klidnější,“ komentoval tento krok Zdeněk Šmejkal.
K zápasu trenér Šmejkal uvedl: „Uvědomovali jsme si, že zápas nebude lehký. Praha má po Novém roce úplně jinou kvalitu. Jsem rád, že jsme udrželi koncentraci i za nepříznivého stavu a dobrým servisem se dopracovali k vítězství.“
Kapitán Matěj Šmídl byl po zápase jako vždy velice stručný. Projevil radost z tříbodového vítězství a dodal, že hosté s Jakubem Rybníčkem ukázali, že se s nimi ještě musí počítat.
Trenér hostů Miroslav Malán přiznal, že do Ostravy přijeli bodovat. „Tři sety byly dobré a s domácími jsme hráli vyrovnanou partii. Bohužel jsme skončili bez bodu,“ posteskl si. Také kapitán hostů Michal Záveský si postěžoval, že neudrželi kvalitu jako v posledních zápasech. A dodal: „Koncovka třetího setu byla ovlivněna rozhodčími a výsledek třetího setu rozhodl nakonec i o celkovém vítězství.“