Naše U16 sedmá na Mistrovství ČR

Po úspěšném vystoupení v Českém poháru se naši mladí hráči neztratili ani na finálovém turnaji Mistrovství České republiky. Průběh třídenního turnaje popisuje trenér Roman Dvoran:

Posledným dielom sezóny 2023/24 v súťaži starších žiakov bolo finále Majstrovstiev Českej republiky, ktoré sa konalo v Českých Budějoviciach. Do záverečného finále postúpilo 16 najlepších žiackych družstiev. V náročnom trojdňovom turnaji sa družstvá pobili o konečné umiestnenia. Počas turnaja odohralo každé družstvo osem zápasov podľa zložitého, vopred daného systému.

Starší žiaci VK Ostrava sa v turnaji nestratili. Celkove sme dokázali vyhrať v piatich súbojoch a tri zápasy sme prehrali. Naše prehry prišli v sobotu a v zápase play off, ktoré posúvali víťazov na boj o vyššie priečky. Turnaj aj všetky zápasy boli extrémne náročné a vyrovnané. Konečné siedme miesto bolo spravodlivým a pekným umiestnením na finále MČR pre žiakov VK Ostrava. Pre hráčov ročníku narodenia 2009 to bolo posledné vystúpenie v žiackej kategórii. Do novej sezóny prechádzajú medzi kadetov.    

PIATOK 17.5.2024:    
VK Ostrava – Svitavy                       2:1 (15,-16,14)
VK Ostrava – Prosek                       2:0 (14,17)
VK Ostrava - Hradec Králové         2:1 (-13,29,12)

V piatok sme do turnaja vstúpili po náročnej ceste. Výkon bol dosť neistý a chvíľu nám trvalo, kým sme sa v hale rozkukali. Družstvo drelo a čiastočne nás zrážali nepresnosti. Podobnú hru ukázali aj Svitavy. V druhom sete sme si počet chýb vo všetkých činnostiach vymenili. V dramatickej koncovke tretieho setu sme boli pevnejší a presnejší. Úvodný zápas sme mali za sebou a víťazstvo malo obrovskú cenu.

V druhom stretnutí sme hru zlepšili, darilo sa nám súpera bodovo držať pod sebou. Tri body do tabuľky skupiny boli parádne. V poslednom zápase skupiny na nás Hradec s odvahou vybehol. Nedarilo sa nám v žiadnej činnosti a prvý set získal s prehľadom súper. Potom nastal totálny boj o každú jednu rozohru. Postupne sme získavali rytmus a prišli aj výborné medzihry a útoky. O zápase rozhodoval skrátený set. Hru sme postupne ovládli presným útokom aj podaním. Tretie víťazstvo sme doslova vydreli. Výsledky zápasov z piatkovej skupiny sa prenášali do skupiny v sobotu.

SOBOTA 18.5.2024:  
VK Ostrava – Mníchovo Hradište  2:1 (-21,19,12)
VK Ostrava – Lvi Praha                   0:2 (-18,-16)
VK Ostrava – Kolín                          0:2 (-18,-17)

V úvodnom zápase nás čakalo Mníchovo Hradište. Vedeli sme, že v poli snáď nemajú slabinu a v zápase sa to presne potvrdilo. Súper hral výborne technicky nielen v poli, ale aj v útoku. Hradište nás tlačilo presným podaním a ak sme v útoku znížili razanciu, v poli všetko vychytali a následne dohrali. Po nezdare v prvom sete sme zlepšili všetky činnosti. Hradište strácalo istotu a náš útok začal dominovať. Zápas sme v treťom sete dotiahli k víťazstvu.

Následne nás čakali dvaja najťažší súoperi. V súbojoch sme sa snažili vzdorovať, ale výšková aj herná prevaha sa prejavila. Proti favoritom celého turnaja sme nedokázali získať ani set. Tieto dve prehry nás posunuli do skupiny o 5.-8. miesto.

Nedeľa 19.5.2024 - skupina o 5.- 8. miesto:
VK Ostrava – Příbram                     0:2 (-23,-15)

zápas o 7. miesto:
VK Ostrava - Hradec Králové         2:0 (20,13)

V nedeľnom rannom zápase sme sa síce snažili, ale súper z Příbrami hral účinnejšie na útoku. Tesnú koncovku prvého setu sme pre seba nedokázali otočiť. V druhom dejstve nám doslova došli sily, čo dobre hrajúci súper hneď využil.

Zápas o siedme miesto bol pekným zakončením turnaja. Hra sa nám darila na útoku aj v obrane. Podaním sme do súpera tlačili a nasledovali pekné akcie na sieti. Rýchly a tvrdý útok znamenal bodové náskoky pre družstvo VK Ostrava. Turnaj sme zakončili výborným výkonom aj výsledkom.

VK Ostrava: Martin Prokeš, Adam Rozšafný, Vašek Tesař, Hynek Vícha, Jan Janošec, Ondřej Ružička, Petr Hanzlík , Matěj Bystroň, Marek Stavárek a Daniel Dobiáš. tréneri Vaculík, Kotula a Dvoran

Poradie: 1. Kolín, 2. Lvi Praha, 3. České Budějovice, 4. Havlíčkov Brod....7. VK Ostrava

Pre družstvo starších žiakov to bola posledná akcia súťažného ročníka. V každom zápase FINÁLE sme dreli, ale našej hre chýbala ľahkosť a prehľad. Možno sme mali vyššie očakávania a tento moment hráčom na výkonnosti nepridal. Proti výškovo seberovným súperom sme dokázali hrať svoju pestrú útočnú hru a v piatich zápasoch sme vyhrali. Kolín a Lvi Praha boli v danom momente nad naše sily. Výškovo, silovo aj herne ukazovali doslova kadetský volejbal.

Celú sezónu však hodnotím vysoko pozitívne. Družstvo žiakov prešlo náročnú cestu a výkonnostne výrazne napredovalo. Hrali sme skvelé zápasy v pohári aj krajskom prebore. Hráči mali z víťazstiev radosť, rovnako aj my tréneri. Verím, že sa končiaci žiaci presadia aj vo vyššej kategórii , že im volejbal bude aj naďalej robiť radosť a budú sa stále zlepšovať.

Zároveň ďakujem za seba aj za kolegov rodičom, ktorí nás celú sezónu podporovali a povzbudzovali. Dokázali sme spoločne zvládnuť aj kritické stavy v mnohých setoch a zápasoch. Na práve skončenú sezónu si ja osobne budem dlho spomínať. Všetkým hráčom aj kolegom trénerom, za spoločné zážitky z tréningov a turnajov úprimne ĎAKUJEM !!! Zároveň sa teším na ďalšiu sezónu s hráčmi ročníkov 2010 a 2011... PER TO TAM!!!