Úžasný výkon starších žáků v elitní skupině Českého poháru

V súťaži Českého poháru sa hralo piate kolo a turnaj prebehol pre nás v známom prostredí v Novom Jičíne. Už v prvom celorepublikovom turnaji pred mesiacom sme zahrali nádejne s dobrými výsledkami. Vyhrali sme štyri zápasy a dobrú hru sme predvádzali aj v zápasoch, ktoré pre nás skončili prehrou. S očakávaním sme cestovali do Jičína, či dokážeme dobré výsledky zopakovať. Podľa rozpisu sme hrali postupne so všetkými súpermi a na všeobecné prekvapenie sme dokázali vyhrať každý zápas a turnaj sme vyhrali. Turnaj bol veľmi dramatický a vyrovnaný, dokázali sme otočiť aj nepriaznivé skóre a ustáť tlak v zápasoch s favoritmi. Cieľ sme určite mali skromnejší, ale dokázali sme využiť príležitosť na výhru v celom turnaji.

Sobota
1. VK Ostrava - Příbram 2: 0 (25,22)
V prvom zápase turnaja sme hrali od úvodu dosť staticky. Ani súper nehral optimálne, obe strany sa striedali vo vedení po „bodíku“. Súper nastúpil bez svojho najlepšieho hráča, ktorého zmohla angína a tento moment výrazne znížil ich útočnú silu. Iba postupne sme sa v prvom sete rozohrávali a v koncovke sme predsa len uspeli. V druhom dejstve sme podaním získali prevahu, dokázali sme zablokovať a v poli vybrať niekoľko technických lôpt. Víťazstvo na dva sety bolo povzbudzujúce.

2. VK Ostrava – Beskydy 2:0 (11,21)
Druhý zápas sme hrali proti tradičnému súperovi z krajskej súťaže. Zdravotné problémy sa nevyhli ani tomuto súperovi, čo bolo vidno na ich základnej zostave.Hru sme mali v rukách, po našom agresívnom podaní nedokázali Beskydy účinne útočiť. V druhom sete sa hra vyrovnala po našich nepresných zásahoch v poli aj v útoku. V koncovke sme útokom z okraja siete dokázali zabodovať.

3. VK Ostrava - Nový Jičín 2: 1 (14, -17,12)
Zdravotné problémy sa nevyhli ani tomuto súperovi. Nám od úvodu setu výborne fungovalo podanie. Lopta z našej strany lietala do správnych zón a vytvárali sme si dobré pozície pre hru. Prvý set nám vyšiel nad očakávanie, po zmene strán domáci zabrali. V niektorých pozíciách sme nedokázali prihrať podanie. Horšie sme bránili aj útočili a hru súper poľahky vyrovnal. Do tretieho setu sme nastúpili s odhodlaním pobiť sa o víťazstvo. Hráči cítili, že ak chceme v dueli uspieť, musíme byť v útoku dôraznejší a zlepšiť sa aj v ostatných činnostiach. Vrátili sme sa k dobrej hre z prvého setu a bojovného súpera sme zdolali. Tretie víťazstvo v rade družstvo povzbudilo, čo bolo cítiť na celkovej nálade a i na hernom prejave.

4. VK Ostrava - ČZU Praha 2:0 (23, 17)
V ďalšom zápase sme narazili na družstvo, ktoré postúpilo z B skupiny. Praha mala na sieti výškovú prevahu a v úvode setu hrala odvážne. Hra bola vyrovnaná a len ťažko sme dokázali útokom skladať lopty na stranu súpera. Zabrali sme však na podaní , táto činnosť nás v koncovke podržala. Vyhrali sme niekoľko dlhých výmen a koncovku setu sme uhájili. V druhom sete sme riskovali na podaní, súper útočil po horšej prihrávke bez efektu. V hre sme dokázali získať prevahu a rozhodujúci náskok. Na našu dobrú hru nedokázala Praha reagovať.

5. VK Ostrava – Liberec 2:0 (13, 27)
V poslednom sobotňajšom zápase sme sa presúvali do druhej hracej haly. Určite sme mali v hlavách výbornú hru Liberca v prvom turnaji a ich hladké víťazstvo s nami. Každý zápas je však iný, čo sa potvrdilo aj v sobotu. Do súboja sme nabehli s nadšením a podanie bola činnosť, ktorá nám vytvorila prevahu. Ustrážili sme lídra súpera a jeho body nik nedokázal nahradiť. Výborne sme bránili sieť, dohrávali útoky z okraja, aj stredom siete. S technickými ulievkami sme sa vysporiadali, aj keď nám mnohé padli do pola. Druhý set bol bojom o každú loptu. Liberec sa nevzdával, hru vylepšil vo všetkých činnostiach. Cítili sme, že máme šancu uspieť, trochu nás to vo výkone brzdilo. Líder Liberca bodoval z každej pozície, ale my sme kontrovali. V dramatickej koncovke mal každý zo súperov setbal. Vypadalo to, že bude tretí set. Po nádherných zákrokoch v poli, ktoré predviedol Fabikovič, sme lopty na sieti povyhrávali odvážnym útokom. Radosť z víťazstva nad favoritom celej súťaže bola na mieste. Halou znelo PER TO TAM!!! Sobota nám priniesla 5 víťazstiev po sebe, čo bolo mimoriadne prekvapivé.

Nedeľa
6. VK Ostrava - Lanškroun 2:1 (-21, 21,8)
Našim prvým súperom v nedeľu bolo družstvo, s ktorým sme v toto ročníku poháru ešte nevyhrali. Do zápasu sme vstúpili bez potrebného nasadenia a koncentrácie. Súper to hneď využil a získal vedenie 16:8. Hrali sme ako zaspatí a zle sme reagovali na priebeh. Po hlučných oddychových časoch a striedaniach sa družstvo prebralo. Hra sa zrýchlila a viacero akcií sa podarilo. Veľký bodový náskok súpera sme dobiehali a rozhodujúce bolo, že sme hru zdvihli. Druhý set bol už vyrovnaný a hrali sme svoju hru. Chyby prišli aj na strane súpera. Rozhodoval tretí set a hru sme úplne ovládli. Odvaha, nasadenie a razancia v útoku a parádne podanie znamenalo zisk prevahy a prvého víťazstva s týmto súperom v sezóne.

7. VK Ostrava - Česká Lípa 2: 1 (-13, 11, 12)

Víťazstvo v prvom nedeľnom zápase znamenalo, že sme turnaj vyhrali. Posledný zápas bol prestížny, lebo v minulom turnaji nás Česká Lípa porazila. Súper v prvom sete stavil na podanie. Táto taktika mu vychádzala. Nedokázali sme prihrať a ani útočiť. Súperove podania nás úplne ničili. Po zmene strán prišli naše chvíle. Česká Lípa v tlaku nevydržala a my sme zabrali vo všetkých činnostiach. Druhý set sme súpera podobne deklasovali, ako on nás v prvom sete. Sebavedomie sa nám vrátilo, hrali sme pekné útoky a súper stratil istotu. Dramatické výmeny sme v kľúčových momentoch vyhrali.

Výhra siedmeho zápasu po sebe priniesla družstvu veľké nadšenie a radosť. Stali sme sa víťazmi celého turnaja a vychutnali si sladkú odmenu, ktorým bol darčekový kôš pre víťaza.
Zostava VK Ostrava: Michal Sulek, Matěj Augusta , Richard Struška, Aleš Závodský, Daniel Fabikovič, Jakub Pelikán. Striedali David Nguyen,Jan Kovařčík,Lukáš Filip, Dao Filip, Daniel Starovič.
Tréner: Roman Dvoran.

Konečné poradie turnaja
1. VK Ostrava
2. VK TJ Lanškroun
3. Dukla Liberec
4. Česká Lípa
5. TJ Nový Jičín
6. Příbram
7. ČZU Praha
8. Beskydy

Do skupiny B zostupuje Praha a Beskydy

Hodnotenie trénera: Hodnotiť tento turnaj treba z viacerých uhlov. Myslím, že by bolo veľkou chybou dosiahnuté výsledky preceniť. Naši súperi bojovali so zraneniami aj chorobami u hráčov zo základných zostáv. Našťastie nás tieto nepríjemnosti obišli.Naše vystúpenie v turnaji a pozitívne výsledky sú mimoriadne príjemné. Sezónnym cieľom v pohári je stále hrať v najlepšej osmičke. Úlohu sa nám podarilo splniť na prvom aj na druhom turnaji. Druhý turnaj mal pre nás veľkú cenu. Snažili sme sa potvrdiť dobré výsledky a výkony z prvého turnaja
Výkony sme mali kolísavé a v priebehu turnaja boli striedaní aj naši najlepší hráči. Zásahy do zostavy však priniesli oživenie. Celkovo naša základná zostava odohrala 17 setov, z toho 14 víťazných, a prehrali sme len 3 sety. V dvoch zápasoch sme prehrávali 0:1 a dokázali sme priebeh zápasov otočiť v náš prospech. Boli sme mentálne silní a odolní aj v kritických momentoch. Neuchýlili sme sa k opatrnej hre, čo hodnotím vysoko pozitívne. Hráči dokázali realizovať v hre taktické pokyny a družstvo odolávalo aj tlaku trénera. Výsledok sa dostavil, čo prinieslo veľkú radosť.
Len pomaly odstraňujeme chyby pri odbití prvej, akože ľahkej lopty. Stále je priveľa prehratých rozohier po nepresnom odbití lopty zadarmo či už prstami alebo bagrom. Často nás lopta nájde nepripravených v prednej aj zadnej zóne, pri odstupovaní aj vykrývaní. Straty jednotlivých lôpt sme dokázali nahradiť výbornou obranou na sieti, jednoblokom alebo dvojblokom. Samostatná kapitola je útok. Jeho účinnosť súvisí s odvahou a vnútorným presvedčením o vlastných schopnostiach. Teší ma , že vo vyrovnaných koncovkách sme loptu dokázali útokom položiť a získať body aj po nahrávkach z pola.Hráči sa na ihrisku vysporiadali aj s neúspechom a chybami. Snažili sme sa sústrediť na ďalšiu rozohru. Víťazstvo v siedmich zápasoch po sebe si hráči budú určite dlho pamätať.
Jednotlivcov hodnotím veľmi pozitívne. Celá základná šestka zahrala nadštandardne. Výborne hral nahrávač a kapitán družstva Sulek. Jeho podanie bolo rozhodujúce vo viacerých setoch a zápasoch. Tradičné útočné opory Struška aj Závodský vydržali v pozitívnom výkone celý turnaj. Výborný turnaj odohral Augusta, Pelikán a tradične Fabikovič. Aj hráči na lavičke boli celý turnaj v hre, povzbudzovali a v prípade nutnosti aj do zápasov nastúpili. Tešíme sa na finálový turnaj , ktorý bude v Hradci Králové 16. až 18.3.2018.