Junioři osmí v poslední prověrce na extraligu


Po dobrých výsledcích z let minulých jsme měli opět tu čest a byli jsme pozváni na kvalitně obsazený turnaj v Częstochowe. Hrálo se v hale, kde se v minulém roce konal závěrečný turnaj MS klubů, v hale pro šestnáct tisíc diváků. Účast a síla soupeřů byla opravdu na nejvyšší úrovni.
Naše družstvo se ocitlo ve skupině A spolu s loňským vítězem Trefl Gdaňsk, dále v ní byly týmy KS Metro Warszawa, sportovního střediska reprezentace Polska SMS PZPS Spala (Polsko), Mapid Minsk (Bělorusko).
V prvním zápase proti Gdaňsku naše družstvo na soupeře nestačilo, když prohrálo 0:3 (22,21,23) a především vlastními chybami se připravilo o lepší výsledek.
Ve druhém zápase prohráváme s týmem Warszavy 1:2. Hra se určitě zlepšila včetně nasazení. Bohužel nás opět srážejí vlastní nevynucené chyby. Poláci umějí lépe rozklíčovat důležitost okamžiku ve hře (podržet podání, nejít do nesmyslného rizika na útoku a dát sobě sama šanci ubránit důležité body)
S favoritem celého turnaje Minskem, který je prošpikován Běloruskými juniorskými reprezentanty, odehráváme kvalitní zápas. Vyhráváme první set a to díky tomu, že se vyvarujeme vlastních chyb a především dobře bráníme výborně fyzicky připravené hráče soupeře. V dalších setech již soupeř nejde do takového risku a pouští se s námi do meziher, kde je bohužel trpělivější, prohráváme 1:2 na sety.
Druhý den začínáme zápas s reprezentací Polska U17, která již tradičně hraje pod hlavičkou Spaly, kde se pod záštitou ministerstva sportu připravují všechny polské reprezentační celky. Prohráváme 3:0 po setech 22:25, 23:25, 22:25. Soupeř má výraznou výškovou převahu, která se především projevuje výbornou obranou na sítí, a také mají tvrdý nekompromisní servise.
Další utkání s ruským Kaliningradem zvládneme a vítězíme 3:0.
Své vystoupení na turnaji končíme vítězstvím 3:0 s druhým týmem Częstochowe. MVP hráči ve vítězných utkáních byli vyhlášení Ondřej Unzeitig a Tomáš Kristián.
Vítězem turnaje se stává družstvo Minska před Rzesowem a Spalou. Náš tým končí z jedenácti účastníků na 8. místě. Turnaj absolvujeme bez zraněného kuby Henzla, nemocného Dominika Jelena a na páteční utkání chyběl Tomáš Kristián. Naopak v pátek po zápasech odjeli naši kadeti Tomáš Kíša, Jakub Pelikán a Aleš Závodský, kteří absolvovali první turnaj ve své kategorii extraligy kadetů hrané v Ostravě.