Herní útlum pokračuje, hladce jsme prohráli s Libercem


Extraliga mužů – 19. kolo
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 0:3 (-21,-16,-18)
VK Ostrava: Jambor, Kotas, Dvořák, Jarosinski, Fořt, Polynski – libero Sobczak. Střídali: Vancl, Mazoch, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský.
VK Dukla Liberec: Leikep, Dias, Křesťan, Veselý, Bartůněk, Lux – libera Kopáček a Pavlíček. Střídali: Staněk. Trenér Petr Brom.
První set se rozhodl v náš neprospěch za stavu 5:5. Při podání hostujícího blokaře Veselého jsme úplně vypadli z role a rázem prohrávali 5:13.
I druhý set se zlomil záhy po jeho začátku. Tentokrát jsme se od stavu 8:9 nevyvarovali nevynuceným chybám v útoku a pak už marně dotahovali náskok soupeře.
Ani ve třetím setu jsme se nedostali z herní letargie. Hosté hned od prvního míče potvrdili dominanci v tomto zápase.
Po chybách polských legionářů v dresu Ostravy Polynskeho a Jarosinského vede Liberec v úvodu utkání 1:3. Polynski srovnává čistým esem na 5:5. Perfektní liberecké bloky při podání Veselého posílají hosty do vedení 5:8. Série tohoto zkušeného blokaře Liberce na podání se zastaví na skóre 6:13, když se hostující blok dotkne sítě. Liberecká obrana na síti je pro domácí nepřekonatelnou překážkou (7:16). Kotas snižuje dvěma přímými body z podání na 10:16. Náš tým se při jeho servisu dostane na dohled třech bodů (13:16). Klid do libereckých řad vnáší útokem středem Veselý (13:18). Po důrazné diagonále Křesťana jdou hosté do koncovky prvního setu za stavu 15:20. První sadu vyhrává Liberec po důrazném útoku Diase 21:25.
V úvodu druhého setu se sice naši hráči překonávají při obraně v poli, ale Křesťan posílá hosty do vedení 3:5. My se v zápase může spolehnout na plachtící podání Kotase (8:9). Blok Veselého a nevynucené chyby Fořta a Mazucha posílají Liberec do vedení 8:13. Chybuje také Křesťan (11:14). Liberec má však stále skvělou obranu na síti a zvládá dohrávané míče. Po jednom z nich Veselý zvyšuje na 11:16. Liberec má zápas pod kontrolou. Dias zvyšuje čistým esem na 11:18. Také do koncovky druhé sady jde Liberec s pohodlným náskokem sedmi bodů (13:20). Náš tým se jen brání aktivnímu volejbalu Liberce, který druhý set vyhrává ještě větším rozdílem než ten první (16:25).
Liberec je v absolutní pohodě a hned v úvodu čtvrtého setu vede při podání Leikepa 0:5. Křesťan zvyšuje dělovým podáním na 1:7. Vancl oplácí stejnou mincí (3:7). Po jedné z mála útočných chyb Luxe a čistém esu Jambora ztrácí domácí tři body (6:9). Nechceme dát svoji kůži lacino. Po bloku Kotase je to 8:10. Jenže Mazoch útočí do anténky a Liberec má zase k dobru čtyři body (9:13). Hosté drama nepřipouštějí a Lux z pozice pipe zvyšuje na 10:15. Skvěle hrající smečař Dias, který ční nad domácími bloky, posílá Liberec do koncovky třetí sady za stavu 14:20. Zápas brzy končí po zkaženém podání Polynskeho (18:25).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Mě to dnes hodně mrzí, protože jsme nepředvedli vůbec nic z tohoto, co jsme chtěli ukázat. My jsme špatně útočili a Dukla nás snadno výborně ubránila. Naopak liberecké útoky jsme my neubránili.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Velmi zlý výkon z naší strany. Takové množství chyb na podání a množství neproměněných útoků, to jsem v domácím prostředí ještě neviděl. Velmi mě to mrzí. Zasloužená porážka, Liberec hrál, to co měl. Hráli úspěšně na útoku a my jsme v něm zaostávali.“
Jakub Veselý (kapitán VK Dukla Liberec): „Pochvala celému týmu za vítězství 3:0. Potvrdili jsme kvalitu, kterou předvádíme na tréninku, a věřím, že to tak půjde dál a vybojujeme co nejlepší postavení do play off.“
Petr Brom (trenér VK Dukla Liberec): „Řeknu to na rovinu. Chtěli jsme tady získat co nejvíce bodů, takže jsme chtěli vyhrát. Náš výkon v posledních zápasech stoupá. Věděli jsme, že Ostrava je doma nepříjemný soupeř podáním počínaje a bojovností konče. Chtěli jsme to vše eliminovat naší zvýšenou bojovnosti a to se nám také povedlo.“