Po vítězství v Ústí máme skvělou pozici do pohárové odvety


Čtvrtfinále Českého poháru – 1. zápas
Ústí nad Labem – VK Ostrava 1:3 (-23,19,-21,-20)
VK Ostrava: Jambor, Dvořák, Kotas, Polynski, Jarosinski, Fořt – libero Sobczak. Střídali: Mazoch, Vancl. Trenér Richard Vlkolinský.
První set uhrajeme větší odvahou v útoku a vítězíme nejtěsnějším poměrem bodů.
Ve druhém setu nezachytíme podání domácího nahrávače Kasana a od stavu 5:7 neuhrajeme ani jednu z deseti následujících rozeher. Díky tlaku při podání Kotase sice snížíme na 18:17, ale koncovka patří domácím.
Třetí set rozhodne úžasná série Kotase na podání a vedení 0:8 nám dodá klid. I když Ústí mohutně finišuje, koncovku si pohlídáme.
A zase náš zkušený blokař Kotas! Ve čtvrtém setu si Ústí neví rady s jeho plachtícím podáním a od stavu 12:20 míříme za zaslouženou výhrou.
Do zápasu vstupujeme skvělým podáním Jambora (2:5). V prvním setu nám rozhodčí třikrát pískne porušení postavení hráčů při podání soupeře. Navíc Sobczak nemá dobrý odhad na letící míč a nedomluví se se spoluhráčem při obraně v poli (10:7). Vynikající zápas hned od začátku hraje Kotas a jakmile přijde za koncovou čáru, domácí si neví s jeho plachtícím podáním rady (11:10). Po nevynucené chybě domácích je srovnáno na 12:12. Za Ústí výborně podává smečař Suda (15:13). Na druhé straně oplácí stejnou mincí Polynski (15:16). V koncovce můžeme jít do vedení 19:21, ale Fořt přešlápne při útoku z pipe. Nakonec však Fořt zajistí našemu týmu z dohrávky dva setboly. Set končí úspěšným útokem Dvořáka (23:25).
Do druhého setu vstupujeme dobrým podáním Jarosinského (1:3). Po jeho útoku z pozice pipe vedeme 2:5. Ústí se zase spoléhá na vynikající podání Sudy. Vemic srovnává z dohrávky na 7:7. Domácí to nakopne a rázem vedou 10:7. Série Kasana na podání nebere konce. Úplně vypadneme z role a rázem ztrácíme osm bodů (15:7). Jenže náš tým se nevzdává. Po bloku Vancla přichází na podání za stavu 18:13 Kotas a rázem je to jen o bod. Jenže na pokyn druhého rozhodčího není srovnáno, ale hlavní rozhodčí určuje stav po teči našeho bloku na 19:17. Následuje eso Sudy a bodová série. Za stavu 22:17 už je jasné, že domácí srovnají na 1:1 na sety. Druhý set prohráváme nakonec 25:19.
V úvodu třetího setu si zase pro sebe pronajme zápas Kotas. Jeho podání neskutečně škodí domácím a ti ho zastaví až za pro ně hrozivého stavu 0:8. Dobře podává i Fořt (2:11). Domácí snižují na 7:12 po nevynucené chybě Jarosinského a úspěšném bodovém bloku. Po bloku Dvořáka máme zase k dobru osm bodů (7:15). Jenže domácí cílí servis na Sobczaka a bodují (11:15). Když zaútočí úspěšně středem Polynski, zdá se, že za stavu 12:18 si jdeme pro jasné vítězství. Kotas nás pošle do vedení 12:20, přesto není nic rozhodnuto. Domácí zase drží servisem Suda. Rázem po nevynucené chybě Jarosinského je to 21:23. Chyba domácích nám přihraje tři setboly a po útoku Dvořáka vyhráváme třetí set 21:25.
V úvodu čtvrtého setu se nám chvíli snaží Ústí bodově uniknout. Jenže se nevyvaruje chybám a při podání Fořta vedeme 5:7. Když nám tam „spadne“ již třetí čisté eso v setu, je srovnáno (7:7). Po bloku Kotase a dohrávce Fořta vedeme 10:13. Za stavu 12:13 přichází na servis hvězda dnešního zápasu Vašek Kotas. Soupeř si s jeho podáním neví rady a rázem vedeme 12:22. Dvě čistá esa jsou labutí písní domácích. Ústí sice odvrátí tři mečboly, ale poslední útok patří Dvořákovi a po vítězství 20:25 se můžeme radovat.
Hodnocení trenéra Richarda Vlkolinského:
„Podobně jako se Lvy Praha jsme podali výborný kolektivní výkon. Hráči zápasem žili a bojovali nadoraz. Byli jsme o trochu agresivnější na podání, i když Ústí doma tradičně dobře podává. Zvládali jsme i horší postavení, měli více dohrávaných míčů a dosáhli zasloužené výhry. Hráči hráli přesně to, co měli a ani jim nebylo nutné během zápasu k jejich dobré hře nic říkat.“