Připustili jsme velký obrat Beskyd


Extraliga mužů – 18. kolo
Black Volley Beskydy – VK Ostrava 3:2 (-19,-15,19,21,12)
Black Volley Beskydy: Mitič, Babič, Duštinač, Široký, Mečiar, Krysiak – Serginho. Střídali: Roman Kozák, Šimon Kozák, Yevstratov. Trenér Slobodan Prakljačic.
VK Ostrava: Podlesny, Šoltys, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Vancl, Štefko, Dvořák. Trenér Jan Václavík.
Do utkání vstupujeme naprosto skvěle. Při podání Podlesneho vedeme rychle 0:6 a tento stav určí další ráz utkání. Opíráme se o agresivní podání, výbornou obranu a následně máme všechny dohrávané míče. Beskydy hrály nedůrazně a my postupně zvyšujeme náskok až na osm bodů (7:15). Po zkaženém podání Mečiara jdeme do koncovky s vedením 13:20. I když se domácí přiblíží na čtyři body, poslední dva útoky obstará Marcyniak a my vítězíme po zásluze 19:25.
Ve stejně kvalitním výkonu pokračujeme i z kraje druhého setu a po dohrávce Ihnáta vedeme 1:4. Domácí kupí hodně nevynucených chyb, my jsme naopak v útoku takřka bezchybní. Po dohrávaném útoku Janků a bloku Podlesneho vedeme 5:14. Funguje nám obrana na síti a za stavu 6:17 je o osudu druhé sady dávno rozhodnuto. Po technickém úderu Janků jí vyhráváme suverénně
15:25.
I když trenér Jan Václavík nabádal hráče, aby pokračovali ve stejně kvalitním výkonu a nepustili domácí do zápasu, to se bohužel od našeho vedení 5:9 stalo. Bodový blok Podlesneho byl naší labutí písní a Beskydy odstartovaly senzační obrat. Najednou začneme mít problémy na příjmu, trápíme se v útoku a role se na palubovce zcela obrací. Jsme to my, kdo kupí nevynucené chyby a domácí bodují ze všech dohrávaných míčů. Beskydy najdou ideální sestavu. My naopak střídáme jak univerzála, tak nahrávače, ale třetí set vyhrají domácí 25:19.
Čtvrtá sada je vyrovnaná do stavu 9:9. Po výborných zásazích Marcyniaka vedeme 9:11, ale zpět do zápasu se nedostaneme. Domácí se překonávají jak v obraně na síti, tak v poli a zápas v euforii směřují do zkrácené hry. My se naopak dostáváme psychicky dolů. I když po přímém bodu z podání Štefka snížíme na 22:20, směřuje zápas za stavu 25:21 do pátého setu.
Ve zkrácené hře jsou domácí k nezastavení. Po nedůrazném útoku Dvořáka a nevynucené chybě Janků vedou Beskydy rychle 4:1. Po obětavém zákroku Sobczaka snížíme na 6:4 a po bloku Vancla na 9:8, obrat to však nepřinese. Máme hlavy dolů a za stavu 14:9 je rozhodnuto. Vancl ještě třemi útoky odvrátí konec zápasu, ten ale končí po úspěšném útoku Babiče.
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Pro nás je to totálně ztracený zápas. Dva sety jsme dominovali a nenechali domácí takřka k ničemu čichnout. Pak jsme začali mít strach o vítězství. Je to snad již čtvrtý zápas, kdy vedeme dva nula na sety a nevyhrajeme za tři body. Jakmile na nás začne soupeř tlačit, máme všichni hlavy dole, sebevědomí na nule a nikdo není schopný se z toho vyhrabat. Přestaneme si věřit a pak takový zápas, jaký byl tento, ztratíme. Je to velké zklamání.“