Ani z palubovky mistra neodjíždíme s prázdnou

Extraliga mužů – předehrávka 14. kolo
Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:2 (22,-20,20,-16,12)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Štefko, Bauman. Trenér Jan Václavík.
V prvním setu měli domácí lepší podání a byli agresivnější v útoku. Ve druhém setu nás spasilo plachtící podání Sedláčka a Štefka a koncovka byla v naší režii. Ve třetím setu jsme vyrobili řadu technických i nevynucených chyb a domácí byli lepším týmem. Skvělá série Davida Janků z úvodu čtvrté sady nás nasměrovala k tomu, že jsme si po jasném průběhu vynutili zkrácenou hru. V ní jsme sice od stavu 3:4 jen dotahovali, ale několikrát jsme měli nabito na vyrovnání. Druhý bod za vítězství si však nakonec připsali domácí.
V úvodu zápasu nám dělá problémy plachtící podání domácího smečaře Michálka (6:3). Po čistém esu nahrávače de Ama vede Jihostroj 12:8. Nedaří se nám zatlačit soupeře podáním a ten si drží náskok čtyř bodů (14:10). Za koncovou čarou se prosadí až Marcyniak. Jenže domácí si hlídají útoky našeho univerzála Dvořáka (16:12). Postupně se zvedáme na servise a po přímém bodu Janků je to 17:15. De Amo vrací domácím náskok čtyř bodů, ale při podání Sedláčka se dostaneme na stav 19:18. Jenže stejně jako na začátku utkání máme problém při podání Michálka a do koncovky jde loňský mistr s vedením 22:18. Třemi body v řadě ještě výboj první sady zdramatizujeme, ale nakonec po nevynucené chybě Dvořáka a přesném útoku Křesťana prohráváme první set 25:22.
Úvod druhého setu je ve znamení dlouhých rozeher. Po čistém esu Ihnáta je stav 3:3. Za stavu 6:4 obracíme stav třemi body v řadě při podání Podlesneho. Když zaúřaduje v útoku i na podání Sedláček, vedeme 8:10. Od stavu 10:10 je to vyrovnaná bitva. Na stav 17:15 je zablokován Dvořák. Pak nás ale na servise podrží Janků se Sedláčkem a do koncovky jdeme za vedení 18:20. Trenéru Václavíkovi vyjde skvěle střídání na podání. Štefko nahradí Dvořáka a uhraje včetně čistého esa vedení 19:23. Druhý set končí za stavu 20:25 po bodovém bloku Podlesneho.
V úvodu třetí sady těží domácí opět z podání Michálka (4:1). Stejnou mincí oplácí Marcyniak. Jihostroj ale nadále výborně podává a překonává se při obraně v poli (11:7). Ale ani svěřenci René Dvořáka se nevyvarují technických chyb (11:9). Když máme problém s příjmem při plachtícím podání Ondroviče, rázem prohráváme 15:10. To je rozhodující náskok domácích. Michálek zvyšuje na 19:13 a před koncovkou po neúspěšném útoku Ihnáta prohráváme 21:15. Ještě se díky kvalitnímu podání Sedláčka dostaneme na rozdíl třech bodů (22:19). Domácí podrží v koncovce univerzál Křesťan.
Čtvrtý set odstartuje svojí show na podání kapitán Janků a po jeho třech přímých bodech vedeme 1:4. Domácí kupí chyby, my získáváme každý dohrávaný míč (3:10). Jihostroj točí univerzály, ale ani Šotola jejich hru nepozvedne. Budějovice riskují podání, ale nevychází jim to. V pohodě držíme náskok sedmi bodů. Počet nevynucených chyb domácích je vysoký, my jsme naopak bezchybní. Domácí se nám na méně než šest bodů nepřiblíží (14:20). V závěru setu excelují na podání Podlesny a Janků a vítězíme jasně 16:25.
Po třech dlouhých rozehrách zkrácené hry prohráváme 2:1. Po nevynucené chybě Sedláčka dokážeme manko dvou bodů ihned srovnat (3:3). Bohužel od našeho vedení 3:4 musíme pořád dotahovat. V polovině pátého setu se čtyřkrát neprosadí v útoku Ihnát. I tak se dostaneme z nepříznivého stavu 9:6 a Janků bodovým blokem snižuje na 10:9. Za stavu 12:9 se zdá být rozhodnuto, ale klíčový okamžik přijde za stavu 12:11, kdy Sedláček bohužel kazí útok středem a místo vyrovnání již domácí posílení třináctým bodem dokráčí k vydřenému vítězství.
Hodnocení utkání vedoucím mužstva Tomášem Zedníkem:
„Je pravdou, že České Budějovice jsou v současné době v lepší sportovní formě než Kladno. Měli více ze hry v dlouhých rozehrách. Zatímco Kladno nám to vítězství trochu půjčilo, dnes bychom si ho museli vybojovat sami. A bylo to pak už jen o volejbalovém štěstí, že se nám to nakonec nepodařilo. Musím před kluky smeknout, jak odehráli během dvou dnů dva pětisetové zápasy. Dnes nebyla na nich v pátém setu znát žádná únava, naopak tam byla maximální bojovnost a vůle se zase porvat o výhru. Měli jsme blízko k tomu, abychom to třeba zlomili na naši stranu. Rozhodlo jen to štěstí.“