Vítězstvím se Zlínem jsme pojistili páté místo

Extraliga mužů – 20. kolo
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 3:0 (23,18,24)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídal: Beal. Trenér Jan Václavík.
VSC Fatra Zlín: Šulc, Adamec, Čechmánek, Navláčil, Čech, Vašíček – Motyčka. Střídali: Varous, Kozak. Trenér Přemysl Obdržálek.
První set jsme zvládli nejtěsnějším poměrem, když jsme po vlažném úvodu byli neustále těsným poměrem bodů před naším soupeřem.
Ve druhém setu jsme soupeře převýšili hlavně na podání a od stavu 14:11 jsme šli za jasným vítězstvím.
Ve třetím setu jsme za Zlínem zaostávali. Nedařilo se nám dotáhnout spoustu ubráněných útoků soupeře do bodového konce. Už to vypadalo na prodloužení zápasu, ale za stavu 20:24 jsme dokázali doslova utéct hrobníkovi z lopaty a slavili nakonec vítězství bez ztráty setu.
Zlín vstupuje do utkání skvěle a rychle jde při podání Šulce do vedení 0:3. Úvod zápasu je ve znamení dlouhých výměn. Po nich Kotas srovnává středem na 5:5. Do vedení poprvé jdeme po čistém esu Dvořáka (7:6). Další přímý bod z podání přidává Menner (10:9). O dva body vedeme po výborném podání Podlesneho (14:12). Před koncovkou prvního setu Zlín několikrát smaže dvoubodové vedení (19:19). Po skvělém bloku Janků na Adamce a přímém bodu z podání Podlesneho máme blíže k vítězství v první sadě (24:22). Posledním bodem je úspěšný útok domácího smečaře Janků (25:23).
Prvním přímým bodem z podání se ve druhém setu prezentuje Janků a náš tým rázem vede 4:2. Hodně tlačíme na podání a díky univerzálu Dvořákovi vedeme 7:4. Po chytrém útoku Mennera to je již 10:6. Zlín se nevzdává a po čistém esu Čecha snižuje na 11:10. Tříbodové vedení nám vrací důrazným útokem Dvořák (14:11). Tím se náš tým uklidní a při podání Kotase vedeme před koncovkou 19:14. Čisté eso Podlesneho znamená náskok šesti bodů (21:15). Druhou sadu uzavírá opět smečař Janků (25:18).
Zlín si hned v úvodu třetího setu vytvoří po našich nedůrazných útocích dvoubodový náskok (1:3). Smečař Čech zvyšuje pěkným útokem na 2:5. Naši hráči se snaží náskok Zlína smazat, ale v útoku nejsou přesní (7:9). To platí také po dohrávce Mennera (9:11). Náš tým se ale překonává při obraně v poli a rakouský smečař konečně srovnává na 11:11. Po technické chybě hostů jdeme po delší době do vedení 14:13. Skóre se otáčí na obě strany. Po přímém bodu Čecha z podání vede Zlín 14:16. Nám se nedaří dohrávané míče a po zablokování Mennera i Dvořáka jde Zlín do koncovky s vedením 17:20. Po zkaženém podání Sedláčka je Zlín blízko k prodloužení zápasu (18:22). Čisté eso Dvořáka dává naději na zdramatizování koncovky (20:22). Když Menner s Janků nezvládnou dohrávku na možných 21:22, uniká Zlín do vedení 20:24. Na podání však přišel Menner. Naši hráči neuvěřitelně odvrátí čtyři setboly soupeře a po bloku Janků využijeme hned první mečbol (26:24).
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „I když soupeř přijel bez prvního nahrávače, tak se rval o výsledek, protože potřeboval vyhrát a zlepšit své umístění. Zápas byl vyrovnaný, my jsme udělali dost chyb na všech postech a hodně také v kritických momentech. V koncovce třetího setu měl soupeř nahráno na vítězství, ale díky naší koncentraci a dobré obraně jsme zápas dovedli do vítězného konce.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Vyhráli jsme sice 3:0, ale jednoznačný výsledek neodpovídá průběhu zápasu. Určitě to nebyl náš nejlepší volejbal. Ve třetím setu jsme měli více štěstí než rozumu, když soupeř vedl 24:20, ale nedokázal set dohrát. Gratuluji klukům k vítězství a cením si toho, že jsme dvě kola před koncem základní části potvrdili přímý postup do čtvrtfinále play off.“
Michal Čechmánek (kapitán VSC Fatra Zlín): „V kritických momentech zápasu jsme domácí neubránili na příjmu a pak se neprosadili v útoku. Hráli jsme vyrovnané utkání, ale vrcholem našeho současného psychického rozpoložení byla koncovka třetího setu, kdy jsme totálně selhali na všech postech a ve všech činnostech.“
Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Zápas rozhodl lepší servis Ostravy. Nezvládli jsme koncovky prvního a třetího setu. Ve druhém byla Ostrava lepší. Nemůžu náš mladý tým zatracovat. Nahrával věkem ještě junior. V mnoha zápasech ale prohráváme sety o dva body a to nás sráží. Ty porážky nám zůstávají v hlavách. Snad tuto sezonu dohrajeme do úspěšné záchrany.“