Fantastická výhra s Karlovarskem


Extraliga mužů – 10. kolo
VK Karlovarsko – VK Ostrava 0:3 (-24,-23,-22)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Trenér Jan Václavík.
V prvním setu jsme několikrát vedli o tři body a soustředěným výkonem jsme domácí celek nemile překvapili. I když jsme šli do koncovky s vedením 19:21, k prvnímu setbolu se propracovalo domácí Karlovarsko (24:23). Ten odvrátil úspěšným útokem středem Sedláček, který šel následně na podání. Po bodových blocích na špatný příjem domácích jsme urvali ve vypjaté koncovce první set.
Také ve druhém setu jsme byli bodově od začátku před Karlovarskem. Domácí dokázali srovnat až na stav 17:17. Do koncovky druhé sady jsme šli za vedení 18:20. Za stavu 22:22 šel na podání Menner, přímým bodem z podání nás dostal do vedení. Po jeho dalším kvalitním podání se bodovým blokem prosadil Janků. Domácí univerzál Rejlek ještě se štěstím jeden setbol odvrátil, ale následně domácí kazí servis a my jdeme do vedení 0:2 na sety.
V prostřední pasáži třetího setu se domácí dostanou poprvé v zápase do výraznějšího vedení 15:11. Náš tým je však nadále v zápase a náskok domácích ihned smaže (16:16). Závěr zápasu patří našemu smečaři Mennerovi. Nejprve srovná úspěšným útokem na 22:22, poté esem s pomocí pásky otáčí vývojem skóre a nasměruje nás k zisku třech bodů. Dva mečboly si vytvoříme po úspěšné obraně útočícího Rejlka a po špatném příjmu útočí domácí do autu. Senzační vítězství je na světě.
Hodnocení utkání trenéra Jana Václavíka:
„Je to pro nás krásné vítězství. Musím kluky hodně pochválit. Snad jsme ukázali, že naše forma jde nahoru. Mohli jsme se v utkání opřít o kvalitní podání. Dokázali jsme eliminovat nevynucené chyby a bodovali jsme i z hůře připravených pozic. Hodně jsme toho ubránili v poli i na síti. Karlovarsko je tým, který podává velmi kvalitně a agresivně, ale my jsme ho dnes dokázali zpacifikovat výbornou přihrávkou. Měli jsme i více přímých bodů než zkažených podání a to je také známky kvality. Nesmíme však usnout na vavřínech a s pokorou jít dále. Čeká nás odveta v rámci poháru a pak těžké utkání doma se Lvy Praha, takže je před námi další tvrdá volejbalová práce.“
Jak se určuje pořadí v tabulce extraligy?
V uváděných tabulkách extraligy jsou rozdíly podle toho, zda se výsledky posuzují podle klasických kriterií (např. Livesport.cz, kde jsme šestí – máme lepší poměr setů) nebo podle oficiálního soutěžního řádu, kde jsme nyní sedmí, protože při stejném počtu bodů máme méně vítězství.
A tady je přesné znění části SŘV, který platí pro soutěže ČVS: Při rovnosti bodů rozhoduje o umístění na kterémkoliv místě vyšší počet vyhraných utkání. Pokud mají i potom dvě nebo i více družstev stejné umístění, rozhoduje vyšší podíl setů. Pokud mají i potom dvě nebo i více družstev stejné umístění, rozhoduje vyšší podíl míčů.