Postup přes Beskydy po velké dřině


Český pohár mužů – 2. kolo
Black Volley Beskydy – VK Ostrava 1:3 (-19,19,-23,-17)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Bořuta, Balon, Kamrádek, Nugent). Trenér Jan Václavík.
I když hned prvním bodem nás kvalitním podáním dokonale prověří nahrávač Jambor, který nastupuje netradičně na postu smečaře, ihned si vytváříme vynikající obranou na síti a mnoha bodovými bloky slibný několikabodový náskok. Jediným hráčem Beskyd, který tlačí na podání je právě zmiňovaný Jambor. Stejnou mincí odpovídá univerzál Šmídl. Za stavu 14:21 se do hry dostane také druhý nahrávač Bořuta. Daří se nám útok z pozice pipe v podání Vašiny a první set je naše jednoznačná záležitost.
Do druhého setu nahrazuje Janků na smeči Balon a uvede se hned přímým bodem z podání. Je to ale naše labutí píseň v druhém setu. Domácím vychází takřka vše, my se hodně trápíme na příjmu a rázem jsme pod velkým tlakem. Od stavu 14:13 již skvěle hrající domácí míří za srovnáním zápasu a hrají v tu chvíli ve velké euforii. Dopředu je žene zaplněná hala.
Jambor drží vynikající úroveň podání také ve třetím setu a do stavu 12:7 stále taháme za kratší konec. Pak přichází na podání Šmídl a nastává definitivní zlom v utkání. Pěti body v řadě srovnáme skóre a jdeme před soupeře. Při podání Janků máme před koncovkou čtyřbodový náskok. Domácí bojují, ale v koncovce nás drží spolehlivým útokem Nugent.
Poslední set zápasu je již naší jednoznačnou záležitostí. Domácí s námi drží krok pouze deset míčů a pak jistými kroky spěcháme za postupem. Hrajeme koncentrovaně, všechny herní činnosti nás poslouchají. Rozehraje se Šmídl a domácím již ubývají síly. Vítězství o osm bodů je toho důkazem.
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Začali jsme utkání, jak jsme měli. Vyhráli jsme jasně první set a ukázali, kdo je na palubovce pánem. Bohužel do druhého setu si kluci mysleli, že stačí nastoupit v dresu VK Ostrava a půjde to samo. O Beskydech je známo, že doma jsou velmi silné, bojují o každý míč a s podporou diváků se umí na každého vytáhnout. Ve třetím setu jsme se postupně zase dostali do zápasu a svoji nadvládu jsme potvrdili opět ve čtvrtém setu. Takový výpadek, jaký jsme předvedli ve druhé sadě, by se nám s jiným soupeřem nemusel vyplatit.“
Ve 3. kole hrajeme první utkání na palubovce Českých Budějovic 16. listopadu, odveta v Ostravě je naplánována na 14. prosince.