Po skvělém obratu v tiebreaku jsme s Brnem vyválčili dva body


Extraliga mužů – 17. kolo
VK Ostrava – Volejbal Brno 3:2 (21,-22,-22,20,13)
VK Ostrava: Dvořák, Fořt, Polynski, Jambor, Jarosinski, Kotas - libero Sobczak. Střídali: Vancl, Radim Závodský, Vašíček, Mazoch, Bauman. Trenér Richard Vlkolinský.
Volejbal Brno: Truong , Hrazdira, Janečka, Loktionov, Zmrhal, Klajmon - libero Kop. Střídali: Toman, Fitz, Kočvara, Jakubec. Trenér Ondřej Marek.
I když Brno v prvním setu rychle smazalo náš náskok 6:1, od stavu 17:15 jsme byli přesnějším a hlavně pestřeji útočícím týmem, a tak jsme první dějství ovládli rozdílem čtyř bodů.
Ve druhém setu nás trápil nejen příjem, ale hlavně kvalita nahrávky, a proto jsme po vyrovnaném průběhu tentokrát v koncovce na soupeře nestačili.
Ve třetím setu jsme do stavu 19:14 lepším celkem. Pak ale totálně vyhoříme na příjmu a následně i v útoku a Brno přebírá vedení v zápase.
Čtvrtý set jsme si již nenechali protéct mezi prsty. Od stavu 6:6 jsme na soupeře tlačili. Ten nám roli ulehčil i tím, že kazil hodně podání.
Ve zkrácené hře jsme v jednu chvíli ztráceli čtyři body. Za stavu 9:12 přišel na podání střídající Vašíček a čtyřmi body v řadě jsme položili základ cennému vítězství.
Do zápasu vstupuje lépe náš tým. Při výborném podání Dvořáka skvěle na síti brání Polynski (4:0). Brno si neví rady s naší obranou na síti. Boduje také náš kapitán Jambor (6:1). Při skvělém podání univerzála Loktionova snižuje Brno na 6:5. Klajmon srovnává středem na 7:7. Po nevynucené chybě Dvořáka jdou hosté poprvé v zápase do vedení (8:9). Oba celky přidávají pravidelně po bodu až do stavu 16:15, kdy se hostující blok dotkne sítě (17:15). Z dohrávky boduje také náš univerzál Dvořák (18:15). Po nevynucené chybě Hrazdíry máme před koncovkou prvního setu k dobru náskok čtyř bodů (20:16). Brno kupí chyby v útoku a za stavu 22:16 je osudu prvního setu rozhodnuto. Brno sice snižuje blokem Zmrhala na 23:20, ale po zkaženém podání Lotkionova vyhráváme první sadu 25:21.
V úvodu druhého setu nás posílá do vedení Dvořák čistým esem na 3:1. Vzápětí chybuje v útoku Zmrhal (4:1). Brno stejně jako v prvním setu rychle reaguje a po bloku Zmrhala snižuje na 4:3. Polynski nám vrací náskok třech bodů (6:3). Blok Janečky a Brno ztrácí zase jenom bod (7:6). Po skvělém podání Klajmona se začíná znovu (7:7). Na podání přitlačí také kapitán Jambor a Kotas upravuje na 10:8. Jenže oba hráči si neporozumí v útoku a při podání Hrazdiry je opět srovnáno (11:11). Oba celky se trápí na podání, stav je stále vyrovnaný (17:17). Po bloku Zmrhala má Brno před koncovkou druhé sady k dobru náskok dvou bodů (19:21). Náš trenér vystřídá nahrávače a Dvořák srovnává na 21:21. Loktionov vystřihne parádní podání a hosté jsou zase vepředu (21:23). Špatný příjem Vancla trestá Janečka a Brno vyhrává druhý set 22:25.
Do třetího setu lépe vstupuje Brno a po důrazném útoku Zmrhala vede 1:3. Podobně nekompromisní je i náš univerzál Dvořák (3:3). Domácí se při podání Fořta dostávají nakonec pěti body v řadě do vedení 6:3. Po chytrém útoku Vancla vedeme 9:5. Vzápětí však tento mladý smečař chybuje (9:7). Po bloku Fořta máme k dobru čtyři body (12:8). Čisté eso Dvořáka nás posílá do vedení 14:9. Když chybuje střídající brněnský univerzál Kočvara, je náskok šesti bodů pro nás velmi výhodný (15:9). Jenže Zmrhal třemi body v řadě snižuje na 15:12. Po bloku Vancla máme zase výrazně navrch (19:14). Brno ale tlačí výborným podáním Klajmona (19:16). Náš tým se trápí na příjmu, Hrazdira snižuje už na 20:19. Zmrhal srovnává z dohrávky na 21:21. Po další dohrávce Zmrhala má Brno dva setboly (22:24). Blokem Klajmona vítězí Brno ve třetím setu 22:25.
Hosté posíleni zvládnutou koncovkou třetího setu vedou v úvodu čtvrtého rychle 0:3. Po přímém bodu z podání Jambora je srovnáno na 6:6. Po přesném útoku Dvořáka a bloku Jambora vedeme 12:9. Za stavu 13:9 si hostující trenér Marek bere oddechový čas. Po čistém esu střídajícího Jakubce snižuje Brno na 13:11. Blok Janečky a Brno ztrácí jenom bod (14:13). Po dalším obranném příspěvku Jambora vedeme 16:13. Náš kapitán tlačí na podání, na síti je pozorný smečař Vancl (18:14). V koncovce oba celky kazí podání a Brno stále ztrácí čtyři body (23:19). Po nevynucené chybě Hrazdiry mají domácí pět setbolů (24:19). Zkrácenou hru si vynutíme po zkaženém podání Klajmona (25:20).
Jako první odskakuje do mírného náskoku ve zkrácené hře hostující Brno (2:4). Hosté mají i štěstí. Po přímém bodu z podání s pomocí pásky sítě odskakují do vedení 3:6. Náš tým zase zlobí příjem a strany se mění za stavu 4:8. Páska sítě pomůže také podání Vancla (6:8). Na bloku se prosadí Kotas (7:8). Po chybě Fořta má Brno k vítězství velice blízko (7:10). Zkušený smečař svou chybu napravuje (9:10). Brno však drama nechce připustit. Po přímém bodu z podání Janečky mu chybí tři body k vítězství (9:12). Podáním přitlačí náš střídající nahrávač Vašíček a po přesahu sítě v podání hostů je srovnáno na 12:12. Jsme v laufu a rázem máme po bloku Polynskeho dva mečboly (14:12). Po nevynucené chybě Zmrhala vítězí náš tým po skvělém obratu 15:13 a získávají dva body.
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Byla to válka. Jsem rád, že jsme vyhráli. Od třetího setu to byla válka emocí, taktika šla stranou. Jsem rád, že jsme týmovou prací dotáhli zápas do vítězného konce.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Pro nás je důležitá každá výhra. Nezáleží, za kolik je to bodů. I když bych si dnes přál bodů více. Po třetím setu jsme se dostali do velkého útlumu a nevím, kdy jsem naposledy použil v zápase: konec taktiky a jdeme jen bojovat a křičet na hřišti. Nakonec se to vyplatilo.“
Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Domácí jsou vždy nepříjemní dobrým servisem a hrou v poli. Tiebreak rozhodla možná trocha štěstí navíc pro soupeře a také odvaha na jejich straně.“
Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „My jsme dnes nepředvedli příliš pohledný volejbal. Pořád se nedokážeme vypořádat s absencí diagonálního hráče. Proto jsme se nedokázali prosadit útokem a to rozhodlo o výsledku zápasu.“