Žiaci VK Ostrava a ich postavenie v súťažiach

Rovnako, ako všetky družstvá vo VK Ostrava, aj súťaže žiackej zložky sa dostali do druhej polovice. Vo svojich kategóriách sme mali výborné výsledky, ale aj herné zaváhania, ktorým sme sa z objektívnych príčin nevyhli. Jednotlivé družstvá poctivo trénovali a zvyšovali svoju hernú aj kondičnú úroveň. Vo svojich turnajoch sme zažívali skvelé momenty, ale aj herné výpadky, ktoré priniesli sklamania vo forme prehier. K volejbalu patria aj takéto chvíle a družstvá sa tým učia odolnosti a jednotlivci zodpovednosti za kolektívny výkon.
Starší žiaci U16, ročník narodenia 2008 a mladší. Tradične hráme na dvoch frontoch. Jedným je Krajský prebor. Do tréningového procesu A družstva sa aktívne zaradil asistent Pavel Kotula. Svoje bývalé hráčske skúsenosti predáva mladým talentom. V Krajskom prebore sme tri turnaje hrali v A skupine. V turnajoch sme obsadili 2., 1., a 4., miesto. V poslednom turnaji sme boli radi, že sme do hry nastúpili, lebo hráčov skolila viróza a zranenia. Celý turnaj sme odohrali v šestici a na súperov to nestačilo. V aktuálnej súčtovej tabuľke Krajského preboru sme na 2.mieste.
B družstvo Martina Vaculíka získava v Krajskom prebore skúsenosti. Hráči odohrali viacero výborných zápasov a v celkovej tabuľke sú po troch turnajoch na 9.mieste. V Krajskom prebore je spolu 20 družstiev tejto kategórie. V Českom pohári sme hrali tri turnaje, v nich sme splnili ciel, ktorým bol postup do finále. Po boji sme zo skupiny Východ postúpili do celoštátnych turnajov, ktoré odohrá 24 najlepších družstiev U16.
Mladší žiaci U14 sú ročníky narodenia 2010 a mladší. Martin Vaculík má v tejto sezóne agilnú a početnú skupinu hráčov. Tréningová skupina je dominantne zložená z hráčov, ktorý trénujú na ZŠ Šenov . Družstvo je zaradené v Krajskom prebore a aktuálne bojuje v skupine C. Cieľom práce v tomto družstve je zvládnutie základných herných činností. V družstve je zaradených viacero výrazne vekom mladších hráčov,
Prípravky: našou snahou je získať deti pre volejbalovú hru a pravidelný tréning. Centrá máme na ZŠ: Vaclavovice, Hrabová, Bartovice, Vratimov a Šenov. Tu prebiehajú pravidelné tréningové jednotky. Prípravky odohrajú turnaje farebného volejbalu, ktoré sú naplánované do konca školského roku. Verím, že náročná cesta budovania hráčskej základne, nám v budúcnosti prinesie svoje ovocie.
Informácie o priebehu jednotlivých turnajov:
Druhé turnaje 13.11.2022, A družstvo hralo v Opave a B - čko sa cestovalo do Albechtic.
VK Ostrava A – Opava 2:0 (16,22) VK OVA B – Blue V. OVA A 0:2 (-14,-17)
VK Ostrava A – Kojetín 2:0 (13,16) VK OVA B - Nový Jičín A 0:2 (-18,-12)
VK Ostrava A – Green V. F M A 2:0 (16,22) VK OVA B - VS OVA 2:1 (-16,16,16)
Naše A družstvo sa predstavilo aj v druhom turnaji v A skupine. Turnaj sa hral v peknej športovej hale v Opave a žiaci VK Ostrava sa prezentovali solídnym výkonom. Prvé dva zápasy boli jasne v našej réžii, súperov sme tlačili podaním aj tvrdým útokom. v zápase proti Frýdku-Místku sme hrali o víťazstvo v turnaji. Súperi sa dobre poznajú a v prvom sete sme doslova Frýdek-Místek zaskočili. Dobrá hra v poli a odvážny útok na bod v dlhších medzihrách znamenal zisk prvého setu. Do druhého dejstva sa Frýdek zlepšil vo všetkých činnostiach a v hre viedol o 3-4 body. Vo vyrovnanej koncovke sme výborne útočili a podržalo nás aj podanie. Víťazstvo v zápase znamenalo aj prvé miesto v turnaji, čo bol super zážitok.
Naše B družstvo vedené Martinom Vaculíkom hralo svoj turnaj B skupiny v Albrechticich. Družstvo hralo bez tlaku na výsledok proti starším a silnejším súperom. Hra v skupine B bola dobrým testom výkonnosti mladých hráčov. Jedno víťazstvo z troch stretnutí, je super a hráčov určite povzbudí do ďalších zápasov.
Tretie turnaje 11.12.2022, skupina A aj C sa hrala v Novom Jičíne v hale.
VK Ostrava A – Nový Jičín A 0:2 (-13,-23) VK OVA B – Olomouc 1:2 (-15,19,-17)
VK Ostrava A – Blue V OVA A 1:2 (19,-22,-11) VK OVA B - Nový Jičín B 0:2 (-15,-19)
VK Ostrava A – Green V F M A 0:2 (-11,-18) VK OVA B - VS OVA 2:0 (0,0)
Po výbornom druhom turnaji A skupiny, ktorý naši žiaci vyhrali, prišiel moment, ktorý výrazne zasiahol do hry obidvoch družstiev. Len veľmi ťažko sme sa na turnaj poskladali. Hráčov zložili choroby aj zranenia. A aj B družstvo odohralo svoje zápasy so šiestimi hráčmi, bez striedaní a možností zmeny v zostave. Takýto scenár si nik neprial, ale družstvo bojovalo zo všetkých síl. Nevzdali sme ani jednu rozohru. Súperi našu situáciu v zostave dokonale využili a vo všetkých zápasoch sme na víťazstvo nesiahli. Za predvedené individuálne výkony sa však nemusíme hanbiť. V súčtovej tabuľke krajského preboru sa A družstvo nachádza na druhom mieste s 56 bodmi. Turnaj číslo 4 však budeme hrať v B skupine. Snahou bude postup do A skupiny.
Aj B družstvo vedené Martinom Vaculíkom bojovalo v turnaji so šiestimi hráčmi. Proti Olomoucu to bol mimoriadne vyrovnaný zápas s tesnou prehrou v treťom sete. Družstvo VS Ostrava sa pre chorobu turnaja nezúčastnilo a kontumačne prehralo všetky zápasy. Naše B družstvo v súčtovej tabuľke Krajského preboru na deviatom mieste s 35 bodmi.
V tomto roku pokračuje Krajský prebor ďalšími tromi turnajmi, turnaj číslo 4 sa hrá dnes 15.1. 2023. Žiaci VK Ostrava A hrajú tradične v Novom Jičíne a B družstvo hrá skupinu C v Palkoviciach.

U 16 2023 II