Kladno - Pohled na statistiku zápasu očima Honzy Václavíka

Televizní zápas s Kladnem pro nás skončil až příliš rychle. Určitě se v zápase projevilo, že pro některé hráče to bylo vůbec první extraligové utkání v televizi.
Kladno předvedlo dospělý volejbal, kdy nás přehrálo i naši tradiční zbraní - blokem. Sedm úspěšných bodů z bloků pro Ostravu (z toho 4 v posledním setu) a jedenáct bloků pro Kladno.
Ze statistik vyplývá, že jsme lépe přihrávali 55% pozitivní příjem a 38% excelentní příjem, Kladno 49% a 23%. Můj dojem v zápase však byl, že jsme soupeře netlačili servisem, jak jsme si přáli.
Pro ty, kteří se nevyznají ve statistických pojmech, uvádím rozdíl mezi excelentním a pozitivním příjmem:
Excelentní - vysoký a klidný příjem přesně mezi zóny II. a III. (zhruba tři metry od pravého kůlu),  nahrávač může hrát veškeré kombinace
Pozitivní - stále dobrý příjem, kdy je možné hrát i prvním sledem s blokařem, ale míč často není přihraný vysoko a k síti, tímto příjmem je ovlivněn rozsah nahrávačovy distribuce míče  
Výmluvná jsou i čísla na útoku. Rozdíl mezi naší efektivitou 44% oproti kladenským 56%, bývá pro výsledek utkání zásadní. Z kladenských útočníků se dokonce všichni dostali nad hranici 50% úspěšnosti.
Celková čísla ze statistik potvrdila výsledek utkání. Velká škoda pro vývoj celého zápasu bylo, že jsme se “odšpuntovali” až ve třetím setu. V té době jsme byli Kladnu více než rovnocenným soupeřem. 
Opět musím poděkovat divákům, protože Vás přišlo nejvíce ze všech domácích zápasů, přestože to bylo televizní utkání. Děkujeme mnohokrát, že jste nezůstali doma u televizorů a vytvořili skvělou atmosféru v naší hale. Opravdu si toho vážíme. 
 
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava
 
ostrava statistika I
 
kladno statistika I