Rozhovor s naším nahrávačem Mateuszem Biernatem

Prosím, můžeš se ve zkratce představit našim fanouškům? Kde jsi začínal s volejbalem a kterými kluby jsi během tvé dosavadní hráčské kariery prošel?

S volejbalem jsem začínal v necelých dvanácti letech ve svém rodném městě Radlinu. O čtyři roky později jsem již jako šestnáctiletý přestoupil do klubu MOS Wola Warszawa, který je jedním z nejlepších mládežnických volejbalových center u nás. Tento přestup mi umožnil hráčský růst a dokonalou připravu na profesionální karieru. Po ukončení juniorského věku jsem se na jednu sezónu  stal hráčem klubu z A+ ligy AZS Politechnika Warszawa. Poslední čtyři sezóny jsem odehrál za prvoligový celek STAL Nysa, se kterým jsem dosáhli na titul vicemistra první ligy.

Jaké informace jsi měl o českém volejbale? Překvapil Tě v něčem?

Zcela úpřímně mohu řící, že českou ligu jsem si vybral zcela náhodně. Je to pro mě zcela nová zkušenost a úplně nové prostředí. Zatím největším dosavadním překvapením byl pro mě venkovní přípravný turnaj hraný na antukových kurtech. Nikdy v životě jsem ještě nic takového nezažil.

Věděl jsi již dříve o našem klubu a proč jsi se rozhodl přestoupit právě do Ostravy?

Hlavním důvodem změny klubových barev byla blízkost mezi Ostravou a Radlinem, včetně velice snadné dopravní dostupnosti. I když jsem měl další nabídky z Polska, chtěl jsem se vrátit co možná nejblíže mému domovu. Když se Ostrava ozvala, že by měla o mě zájem, bral jsem to jako velkou výzvu a také osobní touhu zkusit něco nového. V neposlední řadě rozhodla o mém přestupu osoba hlavního trenéra Zdenka Šmejkala. Zatím dojíždím z domu každý den do Ostravy autem, ale klub mi již nabídl služební byt, do kterého bych se mohl kdykoliv přestěhovat.

Jaké máš koníčky?

Velice rád cestuju a chtěl bych poznat co možná nejvíce zajímavých míst z celého světa. Pro příští rok mám takový svůj nesmělý plán. Rád bych navštívil jako zcela běžný turista Dominikánskou republiku nebo Tchajsko. Poznat tam každodenní život místních lidí. No uvidíme :-)

Jaký je tvůj volejbalový vzor?

Největším volejbalovým vzorem byl pro mne vždycky náš reprezentační nahrávač Pawel Zagumny. Chtěl bych dovést svůj tým k takovým úspěchům, jak to dokázal on.

Jaké jsou tvé první české volejbalové dojmy. Co říkáš na své nové  spoluhráče? Jak hodnotíš trenérský tandem a zázemí v klubu?

Náš tým je sice velice mladý, ale za to neskutečně ambiciózní. Máme v něm několik kluků, kteří v nadcházející sezóně poprvé nakouknou do seniorské soutěže, což s sebou samozřejmě přináší i spoustu zbytečných chyb. Sám ovšem vidím nadcházející sezónu velice optimisticky. Na dvou halových turnajích hraných v Polsku a českém Zlíně jsme byli lepší než všichni naší soupeři, ikdyž naše předváděná hra měla k ideálu daleko. Myslím si, že čím více budeme společně trénovat a hrát, tím bude vše lepší a lepší. Samotná organizace klubu a úroveň tréninků je na velice profesionální úrovni. Proto každý hráč hrající za Ostravu a samozřejmě my všichni jako tým se budeme neustále zlepšovat. Jak mezi hráči tak i v klubu panuje vynikající atmosféra. Na začátku mě všichni opravdu vřele přijali a pomohli mi i s menší jazykovou bariérou. Teď se již velice dobře na všem domluvím.

Co by jsi vzkázal ostravským fanouškům před nadcházející sezonou jejíž start se kvapem blíží?

Sám za sebe bych chtěl všechny fanoušky pozvat na naše extraligové zápasy, protože již několikrát jsme dokázali, že tento tým bude bojovat o každý bod a bude fanouškům rozdávat hodně radosti. Společně se chceme dostat na ty nejvyšší ligové příčky a bez Vás - drazí fanoušci - to bude jednoduše nemožné.