Kladno jsme smázli ve třech setech


Extraliga mužů – 1. kolo
VK Ostrava – Volejbal Kladno 3:0 (20,13,19)
VK Ostrava: Ihnát, Sedláček, Matula, Janků, Kotas, Dvořák – Sobczak. Střídal: Vancl. Trenér Jan Václavík.
Volejbal Kladno: Hýský, Kyjanica, Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan – Kunc. Střídal: Vostárek. Trenér Milan Fortuník.
V prvním setu to byl vyrovnaný boj do stavu 13:15, kdy jsme šestibodovou sérii při podání Ihnáta odskočili do náskoku čtyř bodů a rozhodli tak o osudu prvního dějství.
Ve druhém setu jsme soupeře totálně vymazali z palubovky. Byli jsme bezchybní ve všech herních činnostech a vyhráli o 12 bodů.
Ve třetím setu jsme od začátku diktovali tempo hry a brzy si vytvořili pohodlný náskok, který nakonec vedl k výhře o šest bodů a završení rychlého a pro nás tak vydařeného utkání.
Jako první v úvodu utkání odskakuje hostující Kladno po nevynucené chybě Janků na dva body (2:4). Náš tým srovnává na 9:9 po přímém bodu z podání nahrávače Matuly. Po esu Janků jdeme poprvé v zápase do vedení 11:10. Po bodovém bloku Kyjanici a nevynucené chybě Dvořáka vede Kladno 13:15. Po ztrátě Ihnát ihned trefuje čisté eso přímo do rohu palubovky (15:15). Domácí smečař řádí na podání a otáčíme šesti body v řadě na 19:15. Kladno se nevzdává a při podání Palguta snižuje před koncovkou na 20:18. Na podání přichází smečař Vancl a přímým bodem nám vrací náskok čtyř bodů (22:18). První set vyhráváme po přímém bodu z podání Kotase 25:20.
V dobrém výkonu pokračujeme i v úvodu druhého setu a po bloku Janků vedeme 4:2. Těžíme z výborné obrany na síti a kvalitního plachtícího podání Kotase (8:4). Kladno si neví rady s naší obranou. Další bodový blok Matuly znamená vedení 11:6. Za koncovou čarou si skvěle jako v prvním setu počíná Ihnát a dvěma čistými esy zvyšuje na 13:6. Když si Sedláček počkal na útok Křesťana, zvyšujeme náskok už na osm bodů (15:7). Před koncovkou máme luxusní náskok 19:10. Po přímém bodu z podání Dvořáka vedeme 21:11. Závěr setu si pronajme skvělým podání opět Ihnát a druhý set končí naším drtivým vítězstvím 25:13.
Slovenský smečař našeho týmu Ihnát se prezentuje i na začátku třetího setu výborným podáním (2:0). Blokař Sedláček střídá skákavé podání s plachtícím a Kladno se trápí na příjmu (5:1). Kladenský blokař Kyjanica snižuje přímým bodem z podání na 7:4. Stejnou zbraní odpovídá domácí kapitán Janků (9:4). Kladno je v těžké defenzívě a Ihnát zvyšuje na 11:5. Krásným útokem z pozice pipe v podání Janků a přímým bodem z podání Dvořáka získáváme náskok sedmi bodů (13:7). Svého dnešního soupeře jednoznačně drtíme a po bodových blocích Sedláčka vedeme už 16:7. Po úspěšné dohrávce Křesťana snižuje Kladno na 18:12. Po technické chybě Dvořáka je stav před koncovkou třetí sady 20:15. Čistým esem snižuje Hýský na 22:17. K jasnému vítězství dokráčíme po zkaženém podání Palguta (25:19).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Chválím svůj tým, jak zvládl tento zápas. Až na pár chyb na začátku utkání nám skvěle šel servis. Tlačili jsme soupeře ve všech činnostech a byli jsme pány dnešního zápasu. Je to pro nás na začátek soutěže velmi cenná výhra.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Musím kluky pochválit. Kladnu jsme nedovolili dostat se do zápasu. Po celé utkání jsme výborně podávali. Soupeř to dobře odpřihrával jen v prvních dvou třetinách prvního setu. Také nám vycházela obrana v poli i na síti. Dobrý výkon jsme udrželi po celé utkání a na úvod sezony to byl pro nás parádní zápas.“
Adam Zajíček (kapitán Volejbal Kladno): „Jsem hodně zklamaný. Na zápas jsme se těšili, ale od poloviny prvního setu to s námi šlo s prominutím někam .. . Ostrava hrála skvěle, podala neuvěřitelný výkon. My musíme už cestou na Kladno na ten zápas zapomenout a soustředit se na další proti Brnu.“
Milan Fortuník (trenér Volejbal Kladno): „Dostali jsme zadarmo lekci z toho, co je to účinné podání. Postupně jsme skvěle podávajícímu soupeři podlehli ve všech činnostech a pod tlakem jsme nemohli odolávat. Ostrava vyhrála naprosto zaslouženě.“