Vezeme z Ústí velmi cenné vítězství


V Ústí nad Labem jsme s výjimkou třetího setu byli lepším celkem a v 16. extraligovém kolem jsme tak po výhře 3:1 získali tři body za velmi důležitého vítězství.
Ve vítězných sadách jsme měli vždy výborné vstupy do jednotlivých částí zápasu. Dařilo se nám na podání. Velmi spolehlivé výkony v útoku podala dvojice Janků, Šmídl. Při obraně v poli se na liberu překonával Sobczak a na nahrávce hrál velmi soustředěně Biernat. Ve třetím setu jsme úplně vypadli z role, ale už v jeho závěru bylo na našich hráčích vidět odhodlání zápas následně ukončit.
Extraliga mužů – 16. kolo
Ústí nad Labem – VK Ostrava 1:3 (-22,-21,14,-23)
VK Ostrava: Šmídl, Biernat, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Sedláček, Balon, Nugent, Bořuta, Šoltys. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
Do utkání vstupujeme skvěle. Janků se trefuje do podání a vedeme 0:3. Na 1:5 zvyšuje úspěšným útokem Vašina. V útoku se daří také Šmídlovi a čtyřbodový náskok držíme až do domácí série čtyřech bodů v řadě, kdy se jim daří na podání a snižují na 8:9. Slabší chvilku si v útoku v prostřední části setu vybírá mladý smečař Vašina, ale nahrazuje to kvalitním podáním. Ústí sice vede 14:12, ale je to jeho poslední vedení v setu. Bodově jsme stále vepředu o dva až tři body, domácí kvalitním podáním naposledy srovnají na 19:19. Ve výborné pohodě hrající Janků boduje jak na smeči, tak na bloku a jeho servis má velkou razanci. V prvním setu vítězíme po proměněném setbolu Šmídlem, který hraje také povedený zápas.
Při podání Kotase rychle vedeme v úvodu druhé sady 1:4. Domácí se jen tak nedají a po nevynucené chybě Davida je srovnáno na 6:6. Daří se nám obrana na síti. Jenže za stavu 6:9 zahrají domácí sérii čtyř bodů v řadě, kdy oplácí na blocích stejnou mincí. Pak přichází fantastické série podání Biernata a pěti body v řadě zase otáčíme vývojem setu. Vedení 11:15 je rozhodující a tento náskok si již do konce setu soustředěnou hrou pohlídáme. Druhý set končí zkaženým podáním domácích.
Od prvního míče třetí sady vypadneme úplně z role. Domácím se daří vše, naopak nám zhola nic. Ústí se rozehrál univerzál Kramár. Domácí jsou na koni, mají veškeré dohrávky, skvěle brání na síti i v poli. Za stavu 15:6 se do zápasu dostává čtveřice Nugent, Bořuta, Šoltys a Balon. Třetí se prohráváme o jedenáct bodů 25:14.
Ve čtvrtém setu je to zase úplně jiný zápas. Janků s Kotasem tlačí kvalitním podáním a vedeme 1:5. Janků si na bloku zkušeně počká na Kramára a naše vedení je již pětibodové (3:8). Ústí neskládá zbraně. Daří se mu obrana na síti v i poli a domácí snižují na 8:10. Několik nevynucených chyb soupeře nám pomůže k udržení náskoku (12:15). Univerzál Kramár ale čistým esem zařídí opět vyrovnaný stav (15:15). Pak se oba celky přetahují. Dvoubodový náskok pro nás nic neznamená. Domácí otáčí a poprvé vedou domácí v setu za stavu 19:18. Když Šmídl zaútočí do pásky sítě, prohráváme 22:20. Kluci ale zabojují a třemi body v řadě jsme zase vepředu. Za stavu 23:24 využíváme hned první mečbol důraznou dohrávanou smečí Biernata.
Hodnocení utkání trenéra Jana Václavíka:
„První sety šly tak, jak jsme si naplánovali. Hráli jsme disciplinovaně a agresivně. Ve třetím setu jsme dali Ústí „čuchnout“ a to se mnohdy nevyplácí. Nám se to ale naštěstí nevymstilo a nervózní koncovku čtvrtého setu jsme zvládli. Jsme velmi rádi za cenné venkovní vítězství.“