V Benátkách jsme ukázali velkého týmového ducha


Byl to zápas neskutečných zvratů a herních proměn. V prvním setu jsme nechali nastartovat soupeře pěti body v řadě v prostřední fázi setu. Ve druhém setu jsme zase my předvedli neskutečný obrat, když jsme set z krajně nepříznivého stavu 14:5 dostali do vyrovnané koncovky, která vyzněla pro nás. Ve třetím setu jsme vedli 8:12, ale Benátky opět pětibodovou sérii zadělaly na infarktovou koncovku, ve které jsme pro změnu my vymazali tříbodové manko. Poslední sada zápasu byla od prvního míče již zcela v naší režii.
Extraliga mužů – 12. kolo
Benátky nad Jizerou – VK Ostrava 1:3 (23,-24,-23,-17)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Nugent, Bořuta. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
Úvod zápasu sedne našemu smečaři Vašinovi a dostáváme se do tříbodového náskoku. Až do stavu 10:11 nás poslouchá příjem a útočíme hodně z pozice pipe. Pak mají domácí svoji první důležitou pětibodovou sérii v utkání a rázem jdou do vedení 15:12. Do koncovky jdeme po sérii trápení se na příjmu za stavu 20:16. Při dobrém podání Vašiny sice srovnáme na 22:22. První setbol však mají domácí a nakonec přímým bodem z podání s pomocí pásky vyhrávají první set 25:23.
Začátek druhého setu absolutně nezachytíme. Hned prohráváme 4:1. Začínáme kupit jednu nevynucenou chybu za druhou. Naše útoky postrádají důraz, zato domácí hrají v obrovské pohodě. Jejich univerzál Marek Nesvačil prožívá nejlepší období v zápase. Pro nás je problémem složit míč na druhou stranu z jakékoliv pozice a za stavu 14:5 to vypadá, že je o osudu druhého setu rozhodnuto. Trenér Václavík pošle na palubovku druhého nahrávače Bořutu a smečaře Nugenta. Oba se rozehrají k později výbornému výkonu. V útoku ožije Šmídl. To domácí Benátky za stavu 20:12 nepochopitelně vypadnou z role a my se jim ve skóre rychle blížíme. Nakonec po esu Janků vedou domácí jen 21:19. Za stavu 23:24 sice Šmídl kazí lehké podání, ale nakonec senzační obrat dokoná blok Davida – 24:26.
Od počátku třetího setu jsme bodově nad soupeřem. Ve výborném výkonu z konce druhého setu pokračuje Nugent. Za stavu 8:12 však domácí opět nastartujeme zbytečnými nevynucenými chybami při kvalitním podání Vachouška. Je tady druhá vydařená pětibodová série Benátek v zápase. Benátky výborně brání Šmídla a do koncovky jdou za vedení 20:17. Domácí se stejně jako ve druhém setu zaleknou možné výhry a za stavu 21:21 se jde opět to nervy drásajícího vyvrcholení. Po výborném plachtícím podání Kotase si vypracujeme dva setboly a v pořadí druhý proměňuje Šmídl.
Od prvního míče poslední sady zápasu máme navrch a při podání Kotase, které na soupeře platí, hned vedeme 1:5. Smečaři Janků s Nugentem hrají v obrovské pohodě, jsme to my, kdo má i štěstí. Po esu Biernata vedeme 7:15. Do koncovky jdeme za vedení 12:20 a na rozdíl od domácích takový luxusní náskok neprohospodaříme. Benátky v závěru bodují jen po našich zkažených podáních. Závěr utkání obstará body univerzál Šmídl.
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Pro mě osobně je to nejcennější vítězství této sezony. Před utkáním jsme si to samozřejmě malovali a plánovali jinak. Dva sety to vypadalo hrozivě, ale pomohla nám střídání. Filip Bořuta s Chrisem Nugentem pomohli otočit krajně nepříznivý stav 20:12 ve druhém setu a to nás nakoplo, protože to už vypadalo, že tady body ztratíme. Tým, jakým jsou letos Benátky, bychom měli přehrát výrazněji, ale i tak máme nesmírnou radost ze tří bodů z palubovky soupeře.“