ČZU Praha - Pohled na statistiku zápasu očima Honzy Václavíka

„Netradičně v neděli nás čekala ČZU Praha posílená o Jakuba “Ryby” Rybníčka, velký návrat na českou palubovku. Zlepšená hra Pražáků se promítá i do jejich výsledků. Z posledních čtyř zápasů 2 výhry nad Libercem a Odolkou.
Přesto jsme si uvědomovali, že jsme favoritem a nechtěli jsme ztratit ani bod. Začátek byl parádní, přehrávali jsme soupeře ve všem, plus slušný náskok do koncovky. O to více zaskočí, když si za chvíli měníte strany a prohráváte 0:1. A pokud si chcete ze zápasu odnést všechny tři body, tak se následující tři sety musí vyhrát.
Zvládnuté dvě koncovky a slušně odehraný čtvrtý set nás v tabulce dotáhl na Liberec a upevnil místo v play-off. 
Celková bilance po sedmnácti kolech je 10 vítězství a 7 porážek, což nezní vůbec špatně. Loni by 10 vyhraných zápasů stačilo na 5. místo po odehrání všech 22 kol.
Tento rok je extrémně vyrovnaný a nečekané výsledky se staly tradicí každého hracího dne.
Blok i útok byly v tomto zápase velmi vyrovnané. Smečovali jsme s úspěšností 43% a ČZU jen o procento méně. Obrana na síti opět velmi vyrovnaná, Ostrava 7 bloků a Praha o jeden bodový blok více.
Velký rozdíl byl na podání. ČZU zaznamenala 3 esa na 22 zkažených podání. Zatímco náš tým podával nadstandardně: 10 es na 18 zkažených servisů.
Na příjmu zvítězila o něco lepší Ostrava s 69% pozitivních příjmů a v tom 42% excelentních oproti 64% a 30% pro Prahu.
Jestli nám něco komplikovalo cestu za vítězstvím, tak to byly nevynucené chyby v útoku. Sedmnáct kiksů v ofenzívě a osm útoků do bloku je celkem 25 bodů pro soupeře, což je jeden celý set!
Naopak statisticky dobře ze zápasu vyšel náš smečař David Janků s velmi spolehlivým příjmem 76% a 46% a v útoku s nádhernou 63 procentní úspěšností.“
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava. 
Poznámka: Ke „statistice z pohledy Honzy Václavíka“ je potřebné doplnit i jeho úspěšná procenta příjmů, 71% pozitivních a v tom 41% excelentních. Statistika ale zachycuje jen příjmy z podání. V žádné statistice však není zachyceno množství vychytaných míčů v mezihře, určitě všichni diváci mohou potvrdit, že i zde by se Honza Václavík určitě dostal k vysokému procentu excelentních příjmů.
OvaCZU statistka web
 
CZU statistka web