Dvakrát jsme ztratili skoro vyhraný zápas s Brnem

Extraliga mužů – 15. kolo
VK Ostrava – Volejbal Brno 2:3 (22,18,-23,-18,-15)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Šulista, Janků, Lex. (Střídali: Balon, Šoltys). Trenér Zdeněk Šmejkal, asistent trenéra Jan Václavík. 
Volejbal Brno: Haník, Perry, Klapal, Pražák, Handlíř, Licek, Muroň. (Střídali: Mendoza, Neubauer, Plešingr, Hrazdira). Trenér Ondřej Marek. 
1. set
Brno jde v úvodu zápasu rychle do vedení 2:5, ale skvělými bloky brzy srovnáváme stav. První výraznou bodovou šňůru předvedeme od stavu 10:9, kdy poprvé jdeme do vedení my. Na podání jde Janků, skvěle bráníme a rázem máme po pěti bodech v řadě náskok 15:9. I když se občas nevyvarujeme chybám v útoku, jsme v prvním setu lepším celkem a náskok pohodlně držíme. Jenže za stavu 18:13 přijde sedmibodová šňůra Brna při podání smečaře Handlíře. Brno rázem vede před koncovkou 18:20. Naštěstí rychle srovnáváme a rozhodující bodový únik se nám podaří při podání Biernata na stav 24:21. Set zakončuje vytlučením bloků kapitán Šmídl. 
2. set
Ve druhém setu jsme od začátku jasně lepším celkem. Budujeme si od prvního míče náskok, který narůstá po servisech Davida, Šmídla a Šulisty. I když Brno v prostřední pasáži setu ubere z našeho pětibodového náskoku, vedeme při druhém technickém oddechovém čase zase pohodlným náskokem 16:10. Před koncovkou svítí na ukazateli skóre stav 20:15. Za stavu 24:17 máme sedm setbolů a ten druhý proměňuje Šulista důrazným útokem. 
3. set
Třetím setem se dramaticky změní obraz utkání. Brno mění sestavu. Pražák se posune z bloku na post univerzála, skvěle ho doplňuje smečař Licek. Soupeři začne vycházet podání. Hned v úvodu odskakuje Brno do vedení 1:4 při podání Handlíře. Tento náskok ještě smažeme, ale při prvním technickém oddechovém čase prohráváme 4:8. Následně nejsme schopni ubránit výborně hrajícího soupeře, který po dvou přímých bodech Pražáka z podání vede již 7:13. Naší první nadějí zvrátit vývoj sady a vyhrát zápas je pasáž při podání Kotase, kdy se dostaneme na stav 14:16, jenže na podání přichází Licek a Brno opět rychle odskakuje před koncovkou na rozdíl pěti bodů. Druhou a poslední snahou o zvrat je minisérie Biernata na podání, ale Brno nás nenechává srovnat. V koncovce mají Brňané dva setboly a ten druhý využívají. 
4. set
Brno je v laufu a za stavu 1:5 má trenér Šmejkal vyčerpány oba oddechové časy. Trápíme se na příjmu, brzy prohráváme o pět až sedm bodů. Když Brno vyhraje nejdelší rozehru tohoto setu, vede 11:18. Kvalitní podání Licka zadělá pro hosty na pohodovou koncovku. Brno má porci sedmi setbolů, druhý využívá jejich nejlepší hráč Pražák. 
5. set
Dlouho to ve zkrácené hře vypadá, že druhý bod urveme my. Při podání Biernata vedeme rychle 4:0. Strany se střídají za stavu 8:3 a nic nenasvědčuje tomu, že bychom zápas měli prohrát. Zvlášť, když David zablokuje univerzála Pražáka a vedeme 11:5. Jenže právě Pražák přichází na podání a s jeho kvalitním a tvrdým servisem si nevíme rady. Rázem je to 11:9, ale se štěstím ještě tlaku Brna odoláváme. Jenže ani za stavu 13:10 se Brno nevzdává. Přichází chyba Lexe na příjmu, pak přesto za stavu 14:12 máme dva mečboly. Jenže Pražák vytlouká naše bloky a sporný míč je za stavu 14:13 posouzen tak, že Šulista byl při útoku v síti. Také třetí mečbol Brno odvrací. Za stavu 15:15 přichází nevynucené chyby Šmídla a Šulisty a zápas pro nás končí velmi krutou porážkou. 
Ohlasy po utkání
Ondřej Marek (trenér Brna): „Ostrava na nás první dva sety vlítla. My jsme experimentovali a hledali sestavu. Nedařilo se nám kvalitně podávat, libero soupeře příjmy zvládal dobře. Před třetím setem jsme si řekli, že budeme podávat kamkoliv, hlavně ať je ten servis kvalitní. Dobrým podáním jsme Ostravu odtáhli od sítě. Našli jsme sestavu, když Pražák šel již na svůj třetí post v zápase. Pomohl nám kvalitním servisem a tam nastal zlom v zápase. V tiebreaku jsme měli štěstí. Velký rozdíl ve skóre nám Ostrava pomohla vlastními chybami smazat. Musím svoje hráče pochválit, že již třetí zápas bojují na úplné maximum.“
Zdeněk Šmejkal (trenér Ostravy): „Myslím si, že jsme dnes vlastními chybami ztratili tiebreak, ve kterém jsme vedli 11:6. To se nesmí stávat, i kdyby Brno hrálo sebelíp. Jenže na podání přišel Pražák a servis mu vyšel. V koncovce jsme úplně zbytečně vyházeli tři až čtyři balony. Co se týká celého zápasu, tak jsme se ve třetím a čtvrtém setu hledali. Nezareagovali jsme na zlepšenou hru Brna a nepochopitelně jsme odešli. Gratuluji Brnu, jak se do zápasu vrátilo. Tiebreak je o štěstí, ale my jsme měli jeden z tří mečbolů tady doma před vlastními fanoušky uhrát. Brno však byl odvážnější a sebevědomějšímu štěstí přeje. Mají mladé hráče jako my, ale zvládli to lépe. Nadstandardně zahrál Brnu Martin Licek na smeči.“
Michal Hrazdira (kapitán Brna): „Hrajeme v silně improvizované sestavě. Musím kluky za dnešní výkon pochválit. Ostrava hrála dva sety výborně na bloku, byli pečliví. Nám pak začal vycházet servis a libero Muroň dělal při příjmu prostor Lickovi, aby mohl vydržet na palubovce celý zápas. Po novém roce jsme našli recept, jak vyhrávat zkrácené hry a máme z toho radost.“
Matěj Šmídl (kapitán Ostravy): „Gratulace do Brna. My jsme si zápas sami prohráli vlastními chybami. Dva sety jsme hráli dobře v obraně i v útoku. Pak jsme nechali hrát Brno a oni nás začali přehrávat. Udělali jsme dnes velké množství chyb a nechali soupeře vyhrát.“