I podruhé, tentokrát v poháru, jsme doma vyzráli na Zlín

4. kolo Českého pohár – 1. zápas
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 3:1 (26,18,-22,18)
VK Ostrava: Biernat, Šoltys, Kotas, David, Šulista, Janků, Lex. (Střídali: Balon, Vašina, Šmídl). Trenér Zdeněk Šmejkal, asistent trenéra Jan Václavík. 
VSC Fatra Zlín: Porubský, Kolář, Čechmánek, Navláčil, Hupka, Kostoláni, Obdržálek. (Střídali: Motyčka, Přikryl, Barák, Bláha). Trenér Roman Macek. 
1. set
Do zápasu vstupujeme více než vlažně a brzy prohráváme 0:4. Při podání Šoltyse se dostáváme do zápasu. První set nabídl spoustu dlouhých rozeher. Po přímém bodu z podání výborně hrajícího Janků jsme na dostřel jednoho bodu. Poprvé v zápase vedeme 15:13 po úspěšných zásazích Kotase na síti. V koncovce opět ztrácíme jeden bod. Za stavu 24:23 máme první setbol. Nakonec využijeme ten třetí, když mezitím nabídneme soupeři tuto možnost pouze jednou. Dramatickou koncovku ukončuje nevynucená chyba hostujícího smečaře Kostolániho. 
2. set
Do dvoubodového náskoku jdou jako první hosté při podání Čechmánka. Náš prapor zvedá stejně jako v prvním setu na bloku výborně hrající Kotas. Po nevynucené chybě Koláře vedeme před koncovkou 19:16. Při podání Šulisty si vytvoříme komfortní náskok sedmi setbolů a hned ten druhý nekompromisně využije Kotas. 
3. set
Úvod třetí sady obstará souboj na podání dvojice Janků – Barák. Od stavu 3:5 úplně vypadne z role. Počínaje Šoltysem a Šulistou konče vyrábíme nevynucené chyby jako na běžícím páse. Hosté aniž by se zapotili, vedou rázem 5:10. Při podání Biernata se uprostřed setu ještě přiblížíme na dva body, ale to je v tomto úseku zápasu naše labutí píseň. Za stavu 16:24 se zdá, že set brzy skončí. My však předvedeme pro naše sebevědomí do dalšího pokračování zápasu velmi důležitou sérii při podání Biernata. Odvrátíme šest setbolů a přiblížíme se na 22:24. Bohužel sedmý zlínský mečbol už nezvládneme a prohráváme třetí set nakonec jen 22:25. 
4. set
Máme výborný vstup do posledního setu zápasu. Brzy vedeme rozdílem čtyř míčů. Skvěle bráníme na síti i v poli a donutíme soupeře k chybám. Po výborných servisech Davida vedeme již 14:8. Nejlepší hráč zápasu Janků poté na podání navýší náš náskok na luxusní rozdíl osmi bodů a směle kráčíme za výhrou. Máme osm mečbolů po trefeném růžku v podání Šoltyse. Zlín dva odvrátí, ale pak už zápas ukončuje výborně hrající David Janků.
Hodnocení po zápase:
Se Zlínem jsme odkrojili první ze tří dílků lednových vzájemných zápasů. Kapitán Matěj Šmídl byl po výhře spokojený. „Máme radost z výhry, věděli jsme, že to nebude jednoduchý zápas. Podcenili jsme to ve třetím setu, a proto jsme museli do čtvrtého. Platí, že chceme Zlín porazit v trojutkání ve všech zápasech, jak v pohárové odvetě, tak v extralize,“ řekl kapitán našeho týmu k vyhranému zápasu. 
Jeho protějšek Pavel Kolář ocenil výkon vítězného týmu: „Domácí lépe podávali, my jsme je nedokázali ubránit vyjma třetího setu. Snad budeme hrát doma lépe. Když jsem viděl náš výkon z venku na lavičce, nebylo to z naší strany přesvědčivé. Naopak Ostrava se mi líbila, jak podávala a hrála rychle.“
Trenéra našeho celku Zdeňka Šmejkala výhra také potěšila: „Je to ale jen první krok ze dvou při cestě za postupem. Ten důležitější zápas hraje Zlín doma. Z pohledu postupové matematiky je škoda ztráty třetího setu. Zlín nebyl ve své kůži a my jsme toho měli využít k výhře bez ztráty setu.“
Zlínský trenér Roman Macek byl k výkonu svých svěřenců hodně kritický. „Měli jsme dnes problém se sportem, kterému se říká volejbal. V koncovce prvního setu jsme to měli dohrát, ale udělali jsme velké množství zbytečných taktických chyb. Ve druhém setu byl soupeř lepší. Ve třetím jsme se dostali do zápasu, chvíli panovalo po vystřídání nadšení. Ale v jako bychom dětinským podceněním konce třetí sady urazili volejbalového boha a to se nám nevyplatilo ve čtvrtém setu,“ dodal k utkání Roman Macek.