Michal Baláž nastupuje v základní sestavě reprezentace U17

Blokař VK Ostrava Michal Baláž na mistrovství Evropy U17, které se hrálo v červenci v Černé Hoře, nastupoval v základní sestavě. Konečný výsledek týmu nebyl nijak slavný, přestože naši mladí reprezentanti vybojovali v mnoha setech vyrovnané koncovky.
Příprava na vrcholnou volejbalovou akci je pro mladé reprezentanty značně náročná. „Příprava trvala asi jeden rok, kdy jsem během tohoto období absolvoval mnoho kempů s reprezentací, spoustu hodin a zápasů. Musel jsem obětovat veškerý volný čas, to znamená téměř všechny víkendy i prázdniny,“ říká šestnáctiletý Michal Baláž, jehož vzorem je německý blokař Tobias Krick.
V reprezentaci je od roku 2022. „Zúčastnil jsem se dvou kvalifikačních turnajů na ME, které se konaly ve Slovinsku a Řecku. Na kvalifikaci v Řecku jsem byl třetí nejlepší blokař ze 129 zúčastněných blokařů,“ doplňuje Michal.
S volejbalem začínal v deseti letech v týmu VAM Havířov. Jeho volejbalový program bude nabitý i v nadcházející sezoně. „Budu hrát extraligu U18, U20 a U22 za VK Ostrava. S reprezentací započneme další kvalifikaci na ME, která se bude hrát v lednu 2024 ve Slovinsku,“ upřesňuje Michal Baláž. „Bude hodně náročné skloubit přípravu do školy s každodenním tréninkem. Čas na učení mám jen po večerech, kdy se vracím z tréninku a není pro mne jednoduché se do školy pravidelně připravovat. Takže volného času moc nemám, a když, tak každou volnou chvíli rád trávím s rodinou.“
(Pozn.: Věkové kategorie světových soutěží mají jiné označení než u nás)