Mládežnické týmy zahájily přípravu na Visalajích

Již tradičně začala příprava mládežnických týmů společným soustředěním. Proběhlo na Visalajích, a vzhledem k počasí, ale i kvůli potřebě větší práce s míčem u nově příchozích mladých hráčů. O začínající přípravě na novou sezonu jsme si povídali s trenérem Ivanem Pelikánem.
K jakým hráčským pohybům došlo před novou sezonu v kategoriích U18, U20 a U22?
V systému mládeže pro příští sezónu skončily ročníky 2002. Prozatím nám odešli do kategorie mužů tři hráči, kteří můžou ještě letos hrát U22 (Srovnal, Resl a Pelikán). Na druhou stranu přišlo především do U18 několik hráčů z U16 od trenéra Dvorana. Jde o mladé hráče, kteří budou muset být trpěliví a vyrovnat se se starší kategorii. Celkem máme v přípravě 25 hráčů. Jsme rádi, že jsme "dodali" do našeho družstva mužů několik hráčů, což je jedním z cílů výchovy mládeže. Máme také dva reprezentanty, kteří se zúčastnili ME a MS v měsíci červenci (Jakub Pelikán a Michal Baláž).
Bude opět platit trenérské rozdělení, že Vy povedete v nové sezoně U18, U20 a Tomáš Zedník U22? K jakému pohybu hráčů může dojít mezi jednotlivými tým?
Ještě to nemáme dořešeno, ale je potřeba si uvědomit, že od loňské sezóny se hrají mládežnické extraligy poprvé ve třech kategoriích. V praxi to znamená tři víkendy v měsíci turnaj na různých místech v celé republice. Je to náročné pro hráče, ale i trenéry. Mimo samotný turnaj jde o organizační věci okolo turnajů. V jedné osobě těžce zvládnutelné. Tréninkový proces bude stejně jako v loňské sezóně spojený do jedné velké skupiny, kdy mi bude dva dny v týdnu Tomáš Zedník pomáhat. Pohyby mezi skupinami? Bude důležité, jestli budou hráči ze skupiny EXM uvolňováni pro U22. Většina hráčů bude mít dvě soutěže a věřím, že se nám povede vše sladit. V loňské sezóně nám chvíli trvalo, než si vše sedlo a našel se poměr mezi hraním, trénováním a regenerací.
Můžete naznačit, jaké ambice mohou mít jednotlivé týmy v rámci extraligy?
Naší velkou ambicí je "posunovat" hráče do kategorie mužů a reprezentace. Pochopitelně chceme hrát co nejlépe v jednotlivých kategoriích i soutěže. Po delší době nám přišla z žáků početná skupina hráčů, ale bude to chtít čas. Ne každý rok se nám povede přivést přespolní hráče a posílit kádry, což je při rozšíření soutěží na 20 účastníků oříšek i pro další velká centra SCM jako je to naše. Tito talentovaní hráči nemají potřebu přestupovat za soutěží například ze Znojma do Ostravy, protože tam mají stejné soutěže. Stále více stojí výkonnost týmu na vlastních odchovancích! Vytváří se tlak na vlastní výchovu U14 a U16. Ale k položené otázce, myslím si, že v U22 bychom mohli pomýšlet na republikové finále, kádr je konsolidovaný. V U18 a U20 bude hodně záležet jak si vše "sedne" a budeme se určitě rvát o co nejlepší umístění.
Jak proběhlo tradiční soustředění na Visalajích a co bylo jeho obsahem?
Jako každý rok moc příjemné soustředění. Cílem je kondice a konstrukce družstev po stránce lidské. Tentokráte jsme byli i v tělocvičně v Raškovicích z důvodu, že hráči jsou velmi mladí a potřebují hodně práce s míčem.
Co čeká naše kadetské a juniorské tým v rámci letní přípravy mimo pravidelné tréninky?
Tento víkend máme turnaj v Kojetíně, pak 20.srpna hrajeme turnaj v Raškovicích a poslední neděli v srpnu nás čeká turnaj v Metylovicích. Jinak trénujeme pětkrát týdně v hale Sareza ve třech hodinových blocích.