Junioři skončili v letošní extralize na pátém místě

Celý turnaj je však velice vyrovnaný a rozhodují maličkosti. K postupu do bojů o medaile nám opravdu stačilo málo, možná jedna odvážnější smeč, eso nebo jeden lepší příjem. Tak to ovšem bývá a o tom, jestli jsi nahoře nebo těsně pod vrcholem, rozhodují občas maličkosti. Loni nám vše výjimečně vycházelo a letos jsme se ocitli na protějším pólu a bojovali s nepřízní osudu. I tak je 5. místo potvrzením našeho týmu v absolutní republikové špičce a ročník 1997 (bez Matěje Šmídla a Honzy Velicha) končí stejně tak jako před dvěma lety na turnaji kadetů na 5. místě.
ČTVRTEK  -  PRVNÍ HRACÍ DEN:
VK OSTRAVA  -  VOLEJBAL BRNO 0:3 (-17,-23,-21)
Náš tradiční soupeř. Od prvopočátku jsme nejistí na příjmu podání a na prvních balonech v poli. Z toho pramení menší variabilita nahrávače směrem k smečařům. Z role útočícího hráče vypadává Luky Kittel (který byl naší jistotou v přípravných i mistrovských zápasech). Naopak soupeř riskuje na podání a hraje výborně v poli, což je samozřejmě dané i naším nedůrazným útokem. Postupem času soupeř ztrácí respekt a získává sebevědomí, které se promítne i do jeho výborné hry. První zápasy jsou v takovýchto turnajích veledůležité, jak pro další hru, tak i pro sebevědomí. Zásadní porážka turnaje.
PÁTEK – DRUHÝ HRACÍ DEN:
VK EURO SITEX PŘÍBRAM  -  VK OSTRAVA 3:2 (23,-23,-15,21,12)
Vítěz západní skupiny dlouhodobé části budil respekt. V kádru měl tři hráče z extraligového týmu mužů, ale i přesto bojujeme v pozměněné sestavě už s Lukášem Vašinou a Matějem Lexem. Máme nůž na krku a jenom vítězství nás může posunout opět do hry o medaile. Hra je velice vyrovnaná a vedení se přelévá z jedné strany na druhou. V koncovce nám nevychází servis a darujeme bez práce body soupeři. Prohráváme o dva body. 
Druhý set je stejně dramatický jako ten první. Naší největší zbraní je obrana na síti a do koncovky jdeme s mírným náskokem, který uhájíme. Ve třetím setu jsme soupeře zlomili asi nejlépe odehraným setem na mistrovství. Vycházejí nám všechny herní činnosti a konečně hrajeme sebevědomě a bez větších chyb. 
Čtvrtý set začínáme výborně a soupeř je stále více zakřiknutý. Po nesmyslně odpískané chybě našeho postavení se chvíli nehraje a to bohužel přibrzdilo náš rozlet do tohoto setu. Karta se otáčí a to, co jsme do této chvíle ubránili, nám začíná dělat problém. Příbram tento set otáčí a je srovnáno na 2:2. Ve zkrácené hře rychle prohráváme o pět bodů, ale po otočce drtivě stahujeme až na stav 12:11. Tady je poznat jak vrtkavý může volejbal být. Příbram zázračně vybírá míč v poli a naše mohutné dotahování je tímto zázračným míčem to tam. Soupeř si už dvěma otočkami vítězství pohlídá. 
VK OSTRAVA   -  DUKLA LIBEREC 3 : 1 (27,18,-25,19)
Skladbou ostatních zápasů máme ještě teoretickou naději na lepší umístění ve skupině pouze v podobě vítězství 3:0. První set je opravdu bojem o každý míč. Liberci stačí jakékoli vítězství k postupu. Bojujeme, na obou stranách jsou k vidění obětavé zákroky v poli a výborná obrana na síti. Po dramatické koncovce tento set vyhráváme a v dalším setu eliminujeme soupeřova nejlepšího útočícího hráče. Je tady slibné vedení 2:0. 
Třetí set je opět vyrovnaný a plný bojovnosti. V koncovce na poslední balon skvěle bráníme na síti a poslední blok vystavuje soupeři Vojta Bauman a Jakub Dvořák, radujeme se, ale ouha. Rozhodčí ukazuje dotek sítě Vojtovi a čím? Vlasy pánové, vlasy v síti. No nic, to je spíše na odlehčení, možnosti jak dohrát utkání tam určitě byly i jiné. Čtvrtý set i přesto, že jsme nešťastně prohráli koncovku třetího, je jasnou záležitostí pro naše kluky.
SOBOTA – TŘETÍ HRACÍ DEN:
VK OSTRAVA  -  VSC ZLÍN 3:2 (16,20,-16,-24,11)
Na Zlín si letos věříme a nebylo tomu jinak ani v tomto duelu. Poměrně lehce vyhráváme první dva sety. Pod dojmem jednoduchého utkání, kdy ani soupeř moc nevzdoroval, však přišla menší koncentrace a tento set si lehce připisuje soupeř. Zlín se dostal do tempa, my z něho naopak vypadli a bylo z toho drama. Zlínu výborně zahrál Čech a těžko jsme ho v této fázi bránili. Ve zkrácené hře šlo do stavu 10:9 vše po bodu, žádné z družstev nemělo větší bodový odstup. Za tohoto stavu přichází na podání Lukáš Vašina a svým servisem (dvě esa) i ve spolupráci s obranou na síti odskakujeme na stav 14:10 a po vítězství nad Zlínem budeme hrát o páté místo s vítězem duelu Liberec - České Budějovice.
V horní čtyřce poráží ČZU Praha Příbram po sporném posledním míči 3:2, v posledním setu 15:13. Brno vyhrává s Velkým Meziříčím 3:1. 
Ve skupině o 5.- 8. místo vyhrávají České Budějovice s Libercem jednoznačně 3:0.
NEDĚLE – ČTVRTÝ HRACÍ DEN:
VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE  -  VK OSTRAVA  0:3 (-24,-23,-12)
Poslední hrací den je rozdílný pro družstva, která hrají o medaile a ty co hrají „pouze“ o umístění. Jedněm pozitivní myšlenky energii dávají nebo ji druhým berou. Tak to je a těžko to ze stavu mysli dostat pryč (proč nehrajeme výš, mysl je roztěkaná) a takový byl i tento zápas. Ne že by družstva nechtěla vyhrát, každé vítězství a zápas hráči něco dá, ale je tady to „ale“. 
Dva sety jsou vyrovnané především díky našim chybám, jinak jsme herně lepší. Budějovice se snaží držet krok především hrou na síti, ale díky velkému množství zkažených servisů musí, pokud chtějí držet krok, neustále ztrátovat. V koncovkách jsme jistější a poslední set již dotahujeme bez problému do vítězného konce a ke třetímu vítězství v řadě. 
POŘADÍ FINÁLOVÉHO TURNAJE M-ČR JUNIORŮ:
1. ČZU PRAHA   z 2. místa skupiny B, na turnaji celkem 4 vítězství 1 porážka.
2. VOLEJBAL BRNO z 2. místa skupiny A, na turnaji celkem 3 vítězství 2 porážky 
3. VAVEX PŘÍBRAM z 1. místa skupiny A, na turnaji celkem 4 vítězství 1 porážka 
4. SPARTAK VELKÉ MEZIŘÍČÍ – z 1. místa skupiny B, na turnaji celkem 3 vítězství 2 porážka 
5. VK OSTRAVA ze 4. místa skupiny A, na turnaji celkem 3 vítězství 2 porážky 
6. VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – ze 4. místa sk. B, na turnaji celkem 2 vít. 3 por. 
7. DUKLA LIBEREC  ze 3. místa skupiny A, na turnaji celkem 3 vítězství 2 porážky 
8. VSC ZLÍN   ze 3. místa skupiny B, na turnaji celkem 1 vítězství 4 porážky 
Letošní finálový turnaj byl opravdu velice vyrovnaný. Hned několika týmům se mohla na krku houpat některá z medailí. Zklamaní jsou samozřejmě ti, co ji nemají. Na druhou stranu páté místo je ve velké konkurenci dobré umístění. Ttím ovšem nezastírám, že jsme si jeli pro medaili. Nakonec z toho byly tři vítězství a dvě porážky. Zápasy, které jsou poznatkem pro hráče i trenéry, co zlepšovat, kde přitlačit na pilu a kde to naopak funguje. Na těchto věcech musíme stavět.
Určitě jsme v sezoně měli hodně dobrých volejbalových zápasů jak mistrovských, tak přípravných. Příprava a její samotný závěr byl aktivní a měl grády. Kluci a celé družstvo je kvalitní, progres je vidět a hlavně mají rádi volejbal. Je před námi nová sezona, do které opět půjdeme naplno s optimismem a budeme zhodnocovat to dobré, co jsme prožili.
Děkujeme za podporu rodičům, přítelkyním, kamarádům a oddílu, který reprezentujeme, a držte nám palce do další sezony, podporujte kluky, klub a udělejme atmosféru vítězů a věřím, že to opět cinkne.
VK Ostravu reprezentovali: Vojta Bauman, Lukáš Vašina, Lukáš Kittel, Jakub Dvořák, Dan Karol, Filip Bořuta, Matouš Vancl, Petr Mlčák, Matěj Lex, Oliver Sedláček, Denis Kamrádek, Vít Dasík, René Dihel, Trenéři: Tomáš Zedník, David Travinský, Lubomír Vašina.
Junioři bílé
Poznámka k fotografii:  Družstvo na mistrovství ČR hrálo bez Matěje Šmídla, Adama Kozla, Martina Privary. Lukáš Vašina a Matěj Lex přijeli na páteční zápasy. Na fotce chybí René Dihel, který se účastnil a trenér Tomáš Zedník, který přijel pomoci od pátečních zápasů. Jinak sestava jako na fotografii.